Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Με την ανα­κοί­νω­ση της υπο­ψη­φιό­τη­τας της Αικ. Σακελ­λα­ρο­πού­λου για την Προ­ε­δρία της Δημο­κρα­τί­ας ανα­μέ­νου­με να δού­με πότε θα ενη­με­ρω­θεί το προ­ε­δρείο της Βου­λής για την ακρι­βή ημε­ρο­μη­νία έναρ­ξης της δια­δι­κα­σί­ας. Κατα­λη­κτι­κή ημε­ρο­μη­νία έναρ­ξης των δια­δι­κα­σιών είναι η 12η Φεβρουα­ρί­ου, ένας μήνας πριν από τη λήξη της θητεί­ας του Προ­κό­πη Παυλόπουλου.

Η δια­δι­κα­σία θα εξε­λι­χθεί ως εξής: Μετά την πρό­σφα­τη ανα­θε­ώ­ρη­ση του Συντάγ­μα­τος, απο­συν­δέ­θη­κε η εκλο­γή Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας από τη διά­λυ­ση της Βου­λής και το ενδε­χό­με­νο πρό­ω­ρων εκλο­γών. Έτσι, λοι­πόν, με τη νέα διά­τα­ξη ισχύ­ει ό,τι ίσχυε και πριν για τις τρεις πρώ­τες ψηφο­φο­ρί­ες. Ο υπο­ψή­φιος Πρό­ε­δρος χρειά­ζε­ται αυξη­μέ­νη πλειο­ψη­φία και στην τρί­τη ψηφο­φο­ρία απαι­τού­νται 180 από τις 300 βου­λευ­τι­κές ψήφους.

Αν αυτό δεν κατα­στεί εφι­κτό, η δια­δι­κα­σία προ­χω­ρά ως εξής: Η ψηφο­φο­ρία επα­να­λαμ­βά­νε­ται για τέταρ­τη φορά ύστε­ρα από πέντε ημέ­ρες και ο υπο­ψή­φιος Πρό­ε­δρος χρειά­ζε­ται την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία της Βου­λής, δηλα­δή του­λά­χι­στον 151 βου­λευ­τές. Αν δεν κατα­φέ­ρει να συγκε­ντρώ­σει ούτε τις 151 ψήφους, τότε η δια­δι­κα­σία οδη­γεί­ται σε πέμ­πτη ψηφο­φο­ρία και εκλέ­γε­ται εκεί­νος που θα συγκε­ντρώ­σει την σχε­τι­κή πλειο­ψη­φία. Δηλα­δή μπο­ρεί να εκλε­γεί Πρό­ε­δρος ακό­μα και με 75 ψήφους!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο