Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η «εβδομάδα της κόλασης» στην Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανές κύμα καύσωνα

Οι γαλ­λι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν το κλεί­σι­μο σχο­λεί­ων και περιο­ρι­σμούς στην κυκλο­φο­ρία σήμε­ρα, καθώς μεγά­λα τμή­μα της Γηραιάς Ηπεί­ρου συνε­χί­ζουν να ασφυ­κτιούν από το πρω­το­φα­νές κύμα καύσωνα.

Οι κάτοι­κοι και οι του­ρί­στες ανα­ζή­τη­σαν δρο­σιά στα σιντρι­βά­νια, τους ποτα­μούς και τις λίμνες από το Παρί­σι έως το Μόνα­χο, καθώς ο υδράρ­γυ­ρος παρα­μέ­νει κολ­λη­μέ­νος άνω των 35 βαθ­μών Κελ­σί­ου. Μάλι­στα, σε περιο­χές της νότιας Γαλ­λί­ας και της Ισπα­νί­ας τα θερ­μό­με­τρα δεί­χνουν πάνω από 40 βαθμούς.

Στον ζωο­λο­γι­κό κήπο του Βερο­λί­νου, οι υπεύ­θυ­νοι προ­σέ­φε­ραν στα πρω­τεύ­ο­ντα θηλα­στι­κά παγω­μέ­νες μπα­νά­νες και την ίδια ώρα, στο Βραν­δεμ­βούρ­γο, στην ανα­το­λι­κή Γερ­μα­νία, η αστυ­νο­μία ανήρ­τη­σε στο Twitter τη φωτο­γρα­φία ενός άνδρα, τον οποίο στα­μά­τη­σαν, επει­δή οδη­γού­σε ένα σκου­τε­ρά­κι ολό­γυ­μνος, φορώ­ντας μονά­χα το κρά­νος του. Στους βου­λευ­τές στο κρα­τί­διο της Έσσης επε­τρά­πη να φορέ­σουν βερ­μού­δες στο τοπι­κό κοινοβούλιο.

Στο Βατι­κα­νό, οι πιο ηλι­κιω­μέ­νοι πιστοί παρα­κο­λού­θη­σαν την εβδο­μα­διαία ομι­λία του Πάπα Φρα­γκί­σκου από τις μεγά­λες οθό­νες που είχαν εγκα­τα­στα­θεί σε μια κλι­μα­τι­ζό­με­νη αίθου­σα προ­κει­μέ­νου να απο­φύ­γουν τις υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες που σαρώ­νουν τη Ρώμη.

Όσοι παρέ­μει­ναν στην πλα­τεία του Αγί­ου Πέτρου προ­στα­τεύ­τη­καν από τον καυ­τό ήλιο κρα­τώ­ντας ομπρέλες.

«Όλα είναι θέμα πίστης. Νομί­ζω ότι είναι υπέ­ρο­χο που τόσοι πολ­λοί άνθρω­ποι ήρθαν εδώ με αυτόν τον ήλιο, αυτήν την ώρα, για να δουν από κοντά τον Άγιο Πατέ­ρα. Είναι μια επί­δει­ξη πίστης» υπο­στή­ρι­ξε ο Ισπα­νός φοι­τη­τής Φραν­θί­σκο Κούκα.

Πίσω στη Γερ­μα­νία, η ταμπλόιντ Bild προ­σέ­φε­ρε, στον ιστό­το­πό της, στους ανα­γνώ­στες της συμ­βου­λές για το πώς να παρα­μεί­νουν δρο­σε­ροί. Μετα­ξύ άλλων, τους συνέ­στη­σε να βάλουν το πάπλω­μά τους στον κατα­ψύ­κτη προ­τού πέσουν για ύπνο, να κοι­μού­νται με μια θερ­μο­φό­ρα, που θα την έχουν γεμί­σει με παγω­μέ­νο νερό και να απο­φεύ­γουν το αλκοόλ.

Τη στιγ­μή που οι γαλ­λι­κές και γερ­μα­νι­κές αρχές προει­δο­ποιούν για δια­κο­πές στο δίκτυο υδρο­δό­τη­σης, εθε­λο­ντές διέ­νει­μαν μπου­κά­λια νερό σε άστε­γους στο Βέλ­γιο και την Πολω­νία, η οποία κατέ­γρα­ψε σήμε­ρα την υψη­λό­τε­ρη ποτέ θερ­μο­κρα­σία για τον μήνα Ιού­νιο, στους 38,2 βαθ­μούς Κελσίου.

Στην Ισπα­νία, οι μετε­ω­ρο­λό­γοι προει­δο­ποιούν ότι ο υδράρ­γυ­ρος μπο­ρεί να ξεπε­ρά­σει τους 42 βαθ­μούς Κελ­σί­ου τις επό­με­νες ημέ­ρες, οι υψη­λό­τε­ρες θερ­μο­κρα­σί­ες από το 1975. Το κρα­τι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο TVE μιλά­ει για την «εβδο­μά­δα της κόλασης».

Στο Παρί­σι και τη Λιόν, οι γαλ­λι­κές αρχές εφάρ­μο­σαν έκτα­κτες ρυθ­μί­σεις στην κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των για να περιο­ρί­σουν τον περι­βαλ­λο­ντι­κό αντί­κτυ­πο του καύσωνα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο