Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η εκμετάλλευση και καταπίεση των ιθαγενών Mapuche στην Παταγονία από την Benetton

      Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Το κυνή­γι του κέρ­δους του μεγι­στά­να των ρού­χων Benetton δεν γνω­ρί­ζει όρια. Στις 10 Ιανουα­ρί­ου του 2017, 200 αστυ­νο­μι­κοί της Αργε­ντι­νής επι­τέ­θη­καν στην κοι­νό­τη­τα Pu Lof που απο­τε­λεί­ται από οχτώ οικο­γέ­νειες, ιθα­γε­νών Mapuche στην Πατα­γο­νία και ζούν στα όρια του τερά­στιου κτή­μα­τος της εταιρείας. 

Η έκθε­ση της Διε­θνούς Αμνη­στί­ας ανα­φέ­ρει ότι οι δυνά­μεις ασφα­λεί­ας δια­πράτ­τουν «πρά­ξεις βίας και κατα­πί­ε­σης, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ξυλο­δαρ­μών, χρή­ση κλομπ, τρά­βηγ­μα μαλ­λιών των γυναι­κών και τρο­μο­κρά­τη­ση των παι­διών». Αργό­τε­ρα την ίδια ημέ­ρα η τοπι­κή αστυ­νο­μία επι­τί­θε­ται στους ιθα­γε­νείς για δήθεν κλο­πή ζώων. Την αμέ­σως επό­με­νη μέρα, η αστυ­νο­μία διε­ξή­γα­γε μια δεύ­τε­ρη επί­θε­ση σε άλλη κοντι­νή Κοι­νό­τη­τα Mapuche, πυρο­βο­λώ­ντας με σφαί­ρες καου­τσούκ, που κατέ­λη­ξε σε δέκα τραυματισμούς. 

Στις 1η Αυγού­στου του 2017, η οργά­νω­ση Προ­γο­νι­κή Αντί­στα­ση των Mapuche (RAM) και πολ­λοί ακτι­βι­στές από όλη την Αργε­ντι­νή συμ­με­τέ­χουν στην δια­μαρ­τυ­ρία κατά­λη­ψης της γης τους από την Benetton. Η αστυ­νο­μία πραγ­μα­το­ποιεί έφο­δο στο Pu Lof και πάλι, και ένα μέλος της Κοι­νό­τη­τας, ο Φερ­νά­ντο Huala Jones δηλώ­νει, «Έκλει­σαν τις γυναί­κες, μαζί με τα παι­διά, σε ένα χώρο ασφα­λεί­ας, τους χτύ­πη­σαν και τους και έκα­ψαν όλα τα πράγ­μα­τα τους: στρώ­μα­τα, κου­βέρ­τες, παι­χνί­δια, έκα­ψαν τα πάντα» Ο Σαντιά­γο Maldonado, δια­δη­λω­τής που υπο­στή­ρι­ζε τον αγώ­να στο Lof Pu, εξα­φα­νί­στη­κε την ίδια ημέ­ρα, όταν αυτός και άλλοι δια­δη­λω­τές συγκρού­στη­καν με την αστυνομία. 

"Που είναι ο Σαντιάγκο Μαλντοβάντο;" αποδείξεις για την ζωή του ζητά ο μικρός διαδηλωτής

“Που είναι ο Σαντιά­γκο Μαλ­ντο­βά­ντο;” απο­δεί­ξεις για την ζωή του ζητά ο μικρός διαδηλωτής

 Μια εβδο­μά­δα μετά την εξα­φά­νι­σή του πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν δια­δη­λώ­σεις σε όλη τη χώρα, και στο Μπου­έ­νος Άιρες, στην Plaza de Mayo, με πλα­κάτ με φωτο­γρα­φί­ες του 29χρονου. 

Σύμ­φω­να με την οικο­γέ­νεια Maldonados, ο 29χρονος συνε­λή­φθη από την αστυ­νο­μία στα σύνο­ρα της περιο­χής Benetton όταν αυτός και άλλοι απο­κλεί­στη­καν σε ένα δρό­μο στην επαρ­χία της Chubut. Οι αρχές αρνού­νται ότι έχουν σχέ­ση με την εξαφάνιση.

Η υπό­θε­ση θυμί­ζει τις μαύ­ρες μέρες στην Αργε­ντι­νή, όπου εκτι­μά­ται ότι 30 000 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν ή εξα­φα­νί­στη­καν κατά τη διάρ­κεια της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας από το 1976 έως το 1983.

Πήγα­με 40 χρό­νια πίσω στο χρό­νο. Δεν μπο­ρού­με να το δεχτού­με» δήλω­ναν οι διαδηλωτές.

Προ­σω­πι­κό­τη­τες όπως ο θρύ­λος του ποδο­σφαί­ρου Ντιέ­γκο Μαρα­ντό­να και ο βρα­βευ­μέ­νος με Όσκαρ συν­θέ­της Γκου­στά­βο Σαντα­ο­λά­για έχουν στρα­τευ­τεί για την υπό­θε­ση Maldonados. Για την υπό­θε­ση της αρπα­γής της γης από τους Mapuche έχει ενδια­φερ­θεί και ο βρα­βευ­μέ­νος με Νόμπελ Ειρή­νης Adolfo Perez Esquive.

Τμήμα της έκτασης που κατέχει παράνομα η Benetton

Τμή­μα της έκτα­σης που κατέ­χει παρά­νο­μα η Benetton

H Benetton κατέ­χει σήμε­ρα 9.000.000 (!) στρέμ­μα­τα γης στην Αργε­ντι­νή, μια τερά­στια περιο­χή που καθι­στά την εται­ρεία τον μεγα­λύ­τε­ρο ιδιω­τι­κό γαιο­κτή­μο­να της χώρας. 

Η Benetton χρη­σι­μο­ποιεί τη γη για κτη­νο­τρο­φία, γεωρ­γία, την ανα­ζή­τη­ση και εξό­ρυ­ξη ορυ­κτών καυ­σί­μων, και την απο­θή­κευ­ση και μετα­φο­ρά προ­ϊ­ό­ντων. 6000 τόνοι μαλ­λί μετα­φέ­ρο­νται ετη­σί­ως στα εργο­στά­σια της από την περιο­χή των Mapuche.

“Βρε­θή­κα­με αθέ­λη­τα σε μια δια­φο­ρά που χρο­νο­λο­γεί­ται εδώ και εκα­τό χρό­νια” δηλώ­νει η εται­ρεία που επα­νει­λημ­μέ­να έχει δεί­ξει την περι­φρό­νη­σή της στα δικαιώ­μα­τα των αυτο­χθό­νων πλη­θυ­σμών μη αφή­νο­ντας ούτε ένα κοι­νό­χρη­στο δρό­μο για την διέ­λευ­ση των ντό­πιων κατοί­κων και απαι­τώ­ντας με νομι­κά μέσα να μην μπαί­νουν στην περιο­χή της ούτε καν για ψάρεμα. 

Αυτή η περιο­χή έχει γίνει ένα σύνο­ρο μετα­ξύ δύο τρό­πων ζωής της Κοι­νό­τη­τας Pu Lof , που ζει σε 534 εκτά­ρια και του επι­χει­ρη­μα­τία, Benetton, που δεν ζει εκεί και κατέ­χει αυτή την τερά­στια έκτα­ση των 900.000 εκτα­ρί­ων. Πολ­λές φορές υπο­σχέ­θη­κε η εται­ρεία να παρα­χω­ρή­σει κάποια έκτα­ση στους αυτό­χθο­νες αλλά στην πορεία και μέσα σε μια ατέ­λειω­τη δικα­στι­κή δια­δι­κα­σία τις αναιρεί.

 "Ανάκτηση της χώρας των Mapuche " ζητούν οι αυτόχθονες κάτοικοι

“Ανά­κτη­ση της χώρας των Mapuche ” ζητούν οι αυτό­χθο­νες κάτοικοι

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή η περί­πτω­ση μιας οικο­γέ­νειας που είναι υπο­χρε­ω­μέ­νη να κάνει 90 χιλιό­με­τρα για την πιο κοντι­νή πόλη επει­δή δεν μπο­ρεί να παρα­κάμ­ψει τα συρ­μα­το­πλέγ­μα­τα της Benetton. Το Αργε­ντι­νό κρά­τος φυσι­κά υπε­ρα­σπί­ζε­ται τα συμ­φέ­ρο­ντα της εται­ρεί­ας αφού αυθαί­ρε­τα πού­λη­σε την γη τους παρό­λο που συνταγ­μα­τι­κά ανή­κει στους ιθα­γε­νείς. Δεν μπο­ρού­σε όμως να αντι­στα­θεί στις επι­θυ­μί­ες της Benetton, του Σόρος,του Στα­λό­νε, του Τεντ Τέρ­νερ, του Τζε­ρι Λού­ις και άλλων που αγό­ρα­σαν μεγά­λες εκτά­σεις σε βάρος των ιθα­γε­νών στην πανέ­μορ­φη Παταγονία. 

Το τίμη­μα που πλή­ρω­σε η Edizone Holding International, θυγα­τρι­κή της Benetton, για τα 900.000 εκτά­ρια ήταν 80 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια, ένα  ευτε­λές ποσο­στό σε σχέ­ση με την πραγ­μα­τι­κή αξία της γης.

Οι ιθα­γε­νείς μένουν στην περιο­χή εδώ και 11.000 χρό­νια δηλώ­νουν οι αρχαιο­λό­γοι. Τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα της Benetton και η υπο­στή­ρι­ξη της κυβέρ­νη­σης της Αργε­ντι­νής σε αυτά, που φτά­νει μέχρι την εξα­φά­νι­ση και την πιθα­νή δολο­φο­νία του δια­δη­λω­τή, τους στε­ρούν την πατρο­γο­νι­κή γη τους. 

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο