Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων

Η Ελλά­δα τα τελευ­ταία χρό­νια έχει φτά­σει να βρί­σκε­ται ανά­με­σα στις χώρες με τα υψη­λό­τε­ρα ποσο­στά κακο­ποί­η­σης ζώων, παρά τις βελ­τιώ­σεις στη νομο­θε­σία που προ­βλέ­πουν αυστη­ρό­τε­ρες κυρώ­σεις για όσους κακο­ποιούν ζώα. Τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι ο αριθ­μός των καταγ­γε­λιών έχει αυξη­θεί πολύ, ωστό­σο δεν έχει αυξη­θεί ανά­λο­γα και ο αριθ­μός των ατό­μων που συλ­λαμ­βά­νο­νται και παρα­πέ­μπο­νται στη δικαιοσύνη.

Όπως ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Βαγ­γέ­λης Δρί­βας, αστυ­νο­μι­κός, Κλι­νι­κός Ψυχο­λό­γος — Ψυχο­θε­ρα­πευ­τής κατά τη διάρ­κεια εκδή­λω­σης που διορ­γά­νω­σε το Ίδρυ­μα Σταύ­ρος Νιάρ­χος «στο πρώ­το εξά­μη­νο του 2019 έγι­ναν 1.799 καταγ­γε­λί­ες εκ των οποί­ων μόλις 117 άτο­μα συνελήφθησαν».

Οι ποι­νές για τους παρα­βά­τες είναι πλέ­ον βαριές. Πρό­κει­ται για έγκλη­μα αυτε­πάγ­γελ­τα διω­κό­με­νο με τη δια­δι­κα­σία του αυτο­φώ­ρου. Το πρό­στι­μο φτά­νει μέχρι τις 30.000 ευρώ, και παράλ­λη­λα προ­βλέ­πε­ται και ποι­νή φυλά­κι­σης μέχρι και 5 χρόνια.

Ο ορι­σμός της κακο­ποί­η­σης των ζώων δεν είναι κοι­νός για όλες τις χώρες, αλλά δια­φέ­ρει ανά­λο­γα με την κουλ­τού­ρα και το επί­πε­δο ανά­πτυ­ξης της χώρας. Υπάρ­χουν ωστό­σο, κάποιες κοι­νές γραμ­μές πάνω στις οποί­ες οι ανα­πτυγ­μέ­νες χώρες κινούνται.

Βέβαια, και αυτή η εκδή­λω­ση δεί­χνει τον πολυ­διά­στα­το ρόλο που εξα­σφά­λι­σε με την αρω­γή του κρά­τους το Ιδρυ­μα Σταύ­ρος Νιάρ­χος — όχι μόνο στον πολι­τι­σμό αλλά και σε ζητή­μα­τα που απα­σχο­λούν την κοι­νω­νία- ως εκπρό­σω­πος της αστι­κής αντί­λη­ψης για τη δια­μόρ­φω­ση βολι­κής ‑για την αστι­κή εξου­σία- αντί­λη­ψης των θεμά­των και προ­σα­να­το­λι­σμού λύσε­ων. Δεν αγγί­ζε­ται, για παρά­δειγ­μα,  η μήτρα του προ­βλή­μα­τος, το ίδιο το κοι­νω­νι­κό σύστη­μα που γεν­νά βία.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο