Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η εξόρυξη χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου — Οι θέσεις του ΚΚΕ (Ρεπορτάζ από την εκδήλωση)

Αντι­λαϊ­κή και κατα­στρο­φι­κή για την οικο­νο­μία και το περι­βάλ­λον, χαρα­κτη­ρί­ζει το ΚΚΕ την επέν­δυ­ση εξό­ρυ­ξης χρυ­σού στην περιο­χή της ΒΑ Χαλκιδικής.

«Η υπό­θε­ση της εξό­ρυ­ξης χρυ­σού και άλλων μεταλ­λευ­μά­των στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της ΒΑ Χαλ­κι­δι­κής από την πολυ­ε­θνι­κή εται­ρία, είναι κατα­στρο­φι­κή για τα συμ­φέ­ρο­ντα της εργα­τι­κής τάξης, της τοπι­κής κοι­νω­νί­ας, αλλά και για το περι­βάλ­λον» επι­σή­μα­νε μετα­ξύ άλλων το μέλος του γρα­φεί­ου Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ, Σωτή­ρης Αβρα­μό­που­λος, σε εκδή­λω­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε από­ψε, στο Τεχνι­κό Επι­με­λη­τή­ριο της Ελλά­δος (τμή­μα Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας), με θέμα «Η εξό­ρυ­ξη χρυ­σού στη Χαλ­κι­δι­κή και η αξιο­ποί­η­ση του ορυ­κτού πλού­του», στο πλαί­σιο των εκδη­λώ­σε­ων για τη συμπλή­ρω­ση 100 χρό­νων από την ίδρυ­ση του ΚΚΕ.

Ο κ. Αβρα­μό­που­λος, κάνο­ντας εκτε­νή ανα­φο­ρά στο ιστο­ρι­κό της επέν­δυ­σης, κατη­γό­ρη­σε τις προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις, λέγο­ντας ότι παρα­χώ­ρη­σαν τον τερά­στιο ορυ­κτό πλού­το της Χαλ­κι­δι­κής αντί ελα­χί­στου τιμή­μα­τος στην πολυ­ε­θνι­κή εται­ρία, σημειώ­νο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά, ότι στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή βρί­σκο­νται «θαμ­μέ­νοι» 160 τόνοι χρυ­σού, όταν τα απο­θέ­μα­τα της Τρά­πε­ζας της Ελλά­δος φθά­νουν τους 149 τόνους. Ανα­φέρ­θη­κε μάλι­στα και στις δυσμε­νείς επι­πτώ­σεις που θα προ­κλη­θούν από τις εξο­ρυ­κτι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, στο περι­βάλ­λον και στην υγεία των κατοί­κων της περιοχής.

Στο μετα­ξύ, την ανη­συ­χία του για το ενδε­χό­με­νο εκτε­τα­μέ­νης ρύπαν­σης στο περι­βάλ­λον από τα από­βλη­τα φραγ­μά­των σε περί­πτω­ση ισχυ­ρού σει­σμού στη ΒΑ Χαλ­κι­δι­κή, επα­νέ­λα­βε ο καθη­γη­τής του Εργα­στη­ρί­ου Γεω­φυ­σι­κής του ΑΠΘ, Κώστας Παπα­ζά­χος, ο οποί­ος χαρα­κτή­ρι­σε την περιο­χή ιδιαί­τε­ρα σει­σμο­γε­νή, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι το 1932 σημειώ­θη­κε κατα­στρο­φι­κός σει­σμός, μεγέ­θους 7 R, με επί­κε­ντρο την Ιερισσό.

«Απο­τε­λεί παγκό­σμια πρω­το­τυ­πία, ότι κάποιος κατα­σκευά­ζει φράγ­μα­τα για να απο­θέ­σει από­βλη­τα πάνω σε σει­σμο­γό­νο ρήγ­μα» είπε, παρου­σιά­ζο­ντας χάρ­τες με τα σει­σμι­κά ρήγ­μα­τα που διέρ­χο­νται από τις περιο­χές κατα­σκευ­ής των δύο φραγ­μά­των (Καρα­τζά Λάκ­κο και Λοτσάνικου).

Στο μετα­ξύ, και ο διευ­θυ­ντής ερευ­νών του Ινστι­τού­του Τεχνι­κής Σει­σμο­λο­γί­ας και Αντι­σει­σμι­κών Κατα­σκευών (ΙΤΣΑΚ), Βασί­λης Λεκί­δης, από το βήμα της εκδή­λω­σης, εξέ­φρα­σε την έντο­νη ανη­συ­χία του για το ενδε­χό­με­νο διαρ­ρο­ής απο­βλή­των από τα φράγ­μα­τα σε περί­πτω­ση ισχυ­ρού σει­σμού, και διε­ρω­τή­θη­κε για ποιο λόγο η κατα­σκευή αυτών των «φαρα­ω­νι­κών» (όπως χαρα­κτή­ρι­σε τα φράγ­μα­τα) κατα­σκευών, δεν γίνε­ται αντι­κεί­με­νο μελέ­της από τους καθ’ ύλην αρμό­διους φορείς.

«Αυτά τα φράγ­μα­τα είναι μια κινού­με­νη βόμ­βα για την ευρύ­τε­ρη περιο­χή» υπο­γράμ­μι­σε ο κ. Λεκί­δης, και προει­δο­ποί­η­σε ότι σε περί­πτω­ση βιο­μη­χα­νι­κού ατυ­χή­μα­τος, θα αντι­με­τω­πί­σει πρό­βλη­μα μέχρι και η περιο­χή της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Κατα­λή­γο­ντας, ζήτη­σε να ασκη­θούν πιέ­σεις από την πολι­τεία προς την εται­ρία, προ­κει­μέ­νου να γίνουν εμπε­ρι­στα­τω­μέ­νες μελέ­τες γύρω από τη σει­σμι­κό­τη­τα της περιο­χής και την αντο­χή των υπό κατα­σκευή φραγμάτων.

Ο Γιάν­νης Ζιώ­γας, επ. καθη­γη­τής Χημεί­ας, πρώ­ην περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας με την «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», μίλη­σε για τις επι­πτώ­σεις της εξό­ρυ­ξης στους εργα­ζό­με­νους, στους κατοί­κους και στο περι­βάλ­λον σε συν­θή­κες «δίκαι­ης ανάπτυξης».

Ο Ορέ­στης Βέρτ­κας, μέλος του Τομε­α­κού Γρα­φεί­ου Βιο­μη­χα­νί­ας Κ. Μακε­δο­νί­ας, φώτι­σε ορι­σμέ­νες πλευ­ρές της κατά­στα­σης που βιώ­νουν οι εργα­ζό­με­νοι στην εξό­ρυ­ξη χρυ­σού στη ΒΑ Χαλ­κι­δι­κή και ανέ­δει­ξε την ανά­γκη η πάλη του εργα­τι­κού κινή­μα­τος να στρα­φεί ενά­ντια στην πολι­τι­κή του κεφα­λαί­ου, για να ανοί­ξει ο δρό­μος για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών της εργα­τι­κής τάξης.

Παρεμ­βά­σεις έκα­ναν ακό­μη, ο Κυριά­κος Παρ­θε­νιά­δης, γραμ­μα­τέ­ας της ΤΟ Χαλ­κι­δι­κής του ΚΚΕ, ο οποί­ος ανα­φέρ­θη­κε στην πεί­ρα από την παρέμ­βα­ση του ΚΚΕ στην περιο­χή της ΒΑ Χαλ­κι­δι­κής, ο Χρή­στος Ζαφει­ρού­δας, πρό­ε­δρος Σωμα­τεί­ου Μεταλ­λω­ρύ­χων Υπό­γειων Στο­ών Μεταλ­λεί­ων Κασ­σάν­δρας και η Φρό­σω Δημη­τριά­δου μέλος της Επι­τρο­πής Αγώ­να Θεσ­σα­λο­νί­κης ενά­ντια στην εξό­ρυ­ξη χρυσού.

Στην εκδή­λω­ση παρα­βρέ­θη­καν, επί­σης, ο Νίκος Παναϊρ­λής, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων «Στοά 59» και άλλα μέλη ΔΣ Σωμα­τεί­ων, μέλη των Επι­τρο­πών Αγώ­να ενά­ντια στη μεταλ­λουρ­γία χρυ­σού από Θεσ­σα­λο­νί­κη, Στρυ­μο­νι­κό κλπ., ο Σαρά­ντης Δημη­τριά­δης, ομό­τι­μος καθη­γη­τής Γεω­λο­γί­ας ΑΠΘ, ο Δημή­τρης Ραπτά­κης, καθη­γη­τής Τμή­μα­τος Πολι­τι­κών Μηχα­νι­κών ΑΠΘ, ο Κώστας Κατσι­φα­ρά­κης κοσμή­το­ρας Πολυ­τε­χνι­κής Σχο­λής ΑΠΘ, ο Γιώρ­γος Τσι­λι­γκι­ρί­δης καθη­γη­τής Τμή­μα­τος Μηχα­νο­λό­γων ΑΠΘ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο