Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η καθαίρεση του Ν. Χρουστσόφ και η απήχηση της στην Ελλάδα

Στις 14 Οκτω­βρί­ου του 1964, ο Χρου­στσόφ υπέ­βα­λε στην Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του κόμ­μα­τος την παραί­τη­σή του από όλα τα αξιώ­μα­τά του για λόγους «υγεί­ας και προ­χω­ρη­μέ­νης ηλι­κί­ας». Ο 70χρονος Χρου­στσόφ «παραι­τή­θη­κε για λόγους υγεί­ας και ηλι­κί­ας», όπως ανέ­φε­ρε το επί­ση­μο ανα­κοι­νω­θέν του ΤΑΣΣ, την Πέμ­πτη 15 Οκτω­βρί­ου, για να αντι­κα­τα­στα­θεί στη μεν ηγε­σία του κόμ­μα­τος από τον κατά 12 χρό­νια νεώ­τε­ρο του Λεο­νίντ Ίλιτς Μπρέζ­νιεφ, στη δε πρω­θυ­πουρ­γία από τον 60χρονο Αλε­ξέι Νικο­λά­γιε­βιτς Κοσίγκιν.

Για τις απο­φά­σεις τη ολο­μέ­λειας στην «Ιστο­ρία του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης» (ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ 1976) γρά­φο­νται τα εξής:

«Η αργή ανά­πτυ­ξη της αγρο­τι­κής οικο­νο­μί­ας η ελάτ­τω­ση της απο­δο­τι­κό­τη­τας της προ­κά­λε­σαν τη σοβα­ρή ανη­συ­χία του κόμ­μα­τος και του λαού. Η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του Κόμ­μα­τος πήρε τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για να εξα­λει­φθούν τα αρνη­τι­κά αυτά φαι­νό­με­να και να εφαρ­μο­στούν με συνέ­πεια οι λενι­νι­στι­κές αρχές καθο­δή­γη­σης. Η ολο­μέ­λεια του Οκτώ­βρη 1964 της ΚΕ του ΚΚΣΕ δια­δή­λω­σε την ακα­τά­λυ­τη πίστη στο Κόμ­μα ‚στη γενι­κή γραμ­μή του, στους λενι­νι­στι­κούς κανό­νες της κομ­μα­τι­κής ζωής και στις αρχές της κομ­μα­τι­κής καθοδήγησης…Τονίστηκε ότι η μεγά­λη υπό­θε­ση της οικο­δό­μη­σης του κομ­μου­νι­σμού απαι­τεί την ακλό­νη­τη εφαρ­μο­γή στη δρά­ση του Κόμ­μα­τος και του Σοβιε­τι­κού Κρά­τους, των αρχών και των κανό­νων που τους επε­ξερ­γά­στη­κε ο Β.Ι. Λένιν και που ελέ­χθη­καν, επι­βε­βαιώ­θη­καν και πλου­τί­στη­καν από την ιστο­ρι­κή πεί­ρα πολ­λών δεκαετιών.

Η ολο­μέ­εια ικα­νο­ποί­η­σε την παρά­κλη­ση του Ν.Σ. Χρου­στσιόφ ν’ απαλ­λα­γεί από τα καθή­κο­ντα του πρώ­του γραμ­μα­τέα της Κ.Ε, του μέλους του Προ­ε­δρεί­ου της Κ.Ε και του Προ­έ­δρου του Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου της ΕΣΣΔ. Η ολο­μέ­λεια δεν έκρι­νε σκό­πι­μο στο εξής να συγκε­ντρώ­νο­νται στο ίδιο πρό­σω­πο τα καθή­κο­ντα του πρώ­του γραμ­μα­τέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ και του Προ­έ­δρου του Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου της ΕΣΣΔ. Πρώ­το γραμ­μα­τέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ η ολο­μέ­λεια έκλε­ξε τον Λ.Ι. Μπρέζ­νιεφ. Ταυ­τό­χρο­να το Προ­ε­δρείο του Ανω­τά­του Σοβιέτ διό­ρι­σε Πρό­ε­δρο του Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου της ΕΣΣΔ τον Ν.Ι. Κοσί­γκιν. Η ολο­μέ­λεια του Οκτώ­βρη της ΚΕ του ΚΚΣΕ απο­τε­λεί σπου­δαίο ιστο­ρι­κό ορό­ση­μο στη ζωή του Κόμ­μα­τος. Ήταν λαμπρή μαρ­τυ­ρία μονο­λι­θι­κής συσπεί­ρω­σης και ενό­τη­τας του Κόμ­μα­τος, προ­σή­λω­σης στις λενι­νι­στι­κές αρχές και πολι­τι­κής ωρι­μό­τη­τας. Η ολο­μέ­λεια δια­δή­λω­σε την πίστη του κόμ­μα­τος στις υπο­θή­κες του Β.Ι. Λένιν, στον μαρ­ξι­σμό – λενι­νι­σμό, έκφρα­σε την ακλό­νη­τη θέλη­ση να τηρού­νται αυστη­ρά και ν’ ανα­πτύσ­σο­νται οι λενι­νι­στι­κοί κανό­νες της κομ­μα­τι­κής ζωής και οι λενι­νι­στι­κές αρχές καθο­δή­γη­σης να παρα­με­ρί­ζε­ται θαρ­ρα­λέα και απο­φα­σι­στι­κά κάθε τι που εμπο­δί­ζει τη δημιουρ­γι­κή , καρ­πο­φό­ρα δρά­ση του κόμ­μα­τος και του λαού, την κίνη­ση της χώρας προς το κομμουνισμό…»
Η από­φα­ση έσκα­σε σαν βόμ­βα στον υπό­λοι­πο κόσμο και οι υπο­θέ­σεις έδι­ναν και έπαιρ­ναν: Πρα­ξι­κό­πη­μα των στα­λι­νι­κών, επι­στρο­φή στα «πέτρι­να χρό­νια» της προ­σω­πο­λα­τρί­ας και της στυ­γνής κατα­πί­ε­σης, εγκα­τά­λει­ψη της ειρη­νι­κής συνύ­παρ­ξης με τη Δύση και πορεία προς μία ολέ­θρια ανα­μέ­τρη­ση των υπερ­δυ­νά­με­ων ήταν ορι­σμέ­να από τα πρώ­τα σχόλια.

Ο πρό­ε­δρος των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών Λίντον Τζόν­σον έδω­σε ένα πρώ­το στίγ­μα για την αλλα­γή φρου­ράς στο Κρεμ­λί­νο, με το καθη­συ­χα­στι­κό ραδιο­φω­νι­κό διάγ­γελ­μά του προς το αμε­ρι­κα­νι­κό έθνος στις 18 Οκτω­βρί­ου: «Δεν νομί­ζου­με ότι οι επι­λο­γές του Νικί­τα Χρου­στσόφ υπέρ της ύφε­σης στις διε­θνείς σχέ­σεις οδή­γη­σαν στην απο­μά­κρυν­σή του. Δεν μπο­ρού­με να εκτι­μή­σου­με τους λόγους που οδή­γη­σαν σε αυτή τη μυστι­κή από­φα­ση (…) Πάντως, η νέα σοβιε­τι­κή κυβέρ­νη­ση μας ανα­κοί­νω­σε επί­ση­μα, μέσω του πρε­σβευ­τή Ντο­μπρί­νιν, ότι δεν σχε­διά­ζει βασι­κές αλλα­γές στην εξω­τε­ρι­κή πολιτική».

Στο σημε­ρι­νό αφιέ­ρω­μα παρου­σιά­ζου­με δημο­σιεύ­μα­τα αστι­κών εφη­με­ρί­δων της χώρας μας (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΕΜΠΡΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ αλλά και του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ της Αιγύ­πτου που δεί­χνουν τις επι­πτώ­σεις αλλά και τις ερμη­νεί­ες που δόθηκαν.

xroutsov3 xroutsov4 xroutsov5 xroutsov6 xroutsov7

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο