Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα αποτελεί το συνεπές και μαχητικό στήριγμα των εργαζομένων»

«Το ΚΚΕ θα αξιο­ποι­ή­σει τη δύνα­μη και το ποσο­στό που του έδω­σε ο ελλη­νι­κός λαός, με τους 15 εκλεγ­μέ­νους βου­λευ­τές του, για να υπη­ρε­τή­σει τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ θα απο­τε­λεί το συνε­πές και μαχη­τι­κό στή­ριγ­μα των εργα­ζο­μέ­νων, τόσο ενά­ντια στην κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή, όσο και στην κάλ­πι­κη αντι­πο­λί­τευ­ση των άλλων κομ­μά­των» υπο­γράμ­μι­σε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας στην ομι­λία του σήμε­ρα στη συνε­δρί­α­ση της ΚΟ του ΚΚΕ στην Αίθου­σα Γερου­σί­ας της Βουλής.

Ο κ. Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε στην προ­ε­κλο­γι­κή προει­δο­ποί­η­ση του ΚΚΕ ότι «η κυβερ­νη­τι­κή εναλ­λα­γή δεν θα σημά­νει και ουσια­στι­κή αλλα­γή πολι­τι­κής» προ­σθέ­το­ντας «η νέα κυβέρ­νη­ση είναι ήδη έτοι­μη να αντα­πο­κρι­θεί στις απαι­τή­σεις του κεφα­λαί­ου για νέα πιο δρα­στι­κά μέτρα στή­ρι­ξης της κερ­δο­φο­ρί­ας του. Θα ακο­λου­θή­σει κατά συνέ­πεια, την ίδια πολι­τι­κή στους βασι­κούς άξο­νες: Τόσο στα ζητή­μα­τα της εσω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής όσο και σε αυτά της εξωτερικής».

Μιλώ­ντας για τους υπουρ­γούς της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ έκα­νε λόγο για «γνω­στά και δοκι­μα­σμέ­να στε­λέ­χη στην υλο­ποί­η­ση αντι­λαϊ­κών πολι­τι­κών, τα οποία σήμε­ρα επα­νέρ­χο­νται βρί­σκο­ντας στρω­μέ­νο το έδα­φος με αντι­λαϊ­κούς νόμους και απο­φά­σεις απ΄ την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ άλλοι διε­τέ­λε­σαν στε­λέ­χη του ΣΕΒ και άλλων μεγά­λων εργο­δο­τι­κών οργανώσεων».

“Το νέο ‑πιο τεχνο­κρα­τι­κό- μοντέ­λο δια­κυ­βέρ­νη­σης, που εξαγ­γέλ­λει ο κ. Μητσο­τά­κης, ουσια­στι­κά προ­ω­θεί την επι­τά­χυν­ση και τον πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κό έλεγ­χο στο αντι­λαϊ­κό έργο που παρα­δί­δει η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση του κ Τσί­πρα” σημεί­ω­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας. Ως ενδει­κτι­κά της αντι­στοί­χι­σης του μοντέ­λου δια­κυ­βέρ­νη­σης και της υπη­ρέ­τη­σης αυτής της πολι­τι­κής ανέ­φε­ρε, με συγκε­κρι­μέ­νη επι­σή­μαν­ση των συνε­πειών, την υπα­γω­γή του τομέα της μετα­να­στευ­τι­κής πολι­τι­κής στο υπουρ­γείο Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, την προ­ώ­θη­ση της κατάρ­γη­σης του πανε­πι­στη­μια­κού ασύ­λου «που πάει χέρι χέρι με ένα πανε­πι­στή­μιο- επι­χεί­ρη­ση, και την υπα­γω­γή της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Ενη­μέ­ρω­σης στον πρω­θυ­πουρ­γό, προ­κει­μέ­νου η ΕΡΤ και τα άλλα κρα­τι­κά ΜΜΕ, να συνε­χί­σουν πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά να απο­τε­λούν φερέ­φω­νο της εκά­στο­τε κυβέρνησης».

d koutsoumbas

Ανα­φέρ­θη­κε ακό­μα στην πρώ­τη πρά­ξη του ΥΠΕΞ να ανα­γνω­ρί­σει «τον αχυ­ράν­θρω­πο των ΗΠΑ, αρχι­πρα­ξι­κο­πη­μα­τία Γκουαϊ­δό, ως μετα­βα­τι­κό Πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας, πατώ­ντας πάνω στην απα­ρά­δε­κτη κοι­νή θέση της ΕΕ, που στή­ρι­ξε και η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ».

«Την επό­με­νη ημέ­ρα, είναι εδώ, πρώ­τα από όλα ο καπι­τα­λι­στι­κός αντα­γω­νι­σμός και η εκμε­τάλ­λευ­ση, δηλα­δή όλα αυτά από τα οποία απορ­ρέ­ουν και τα μνη­μό­νια διαρ­κεί­ας, οι ευρω­ε­νω­σια­κές αντι­λαϊ­κές δεσμεύ­σεις που οδη­γούν σε μεγα­λύ­τε­ρη χρε­ο­κο­πία τον λαό. Αυτή τη στρα­τη­γι­κή έχουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25» είπε ο γγ του ΚΚΕ.

Ανέ­φε­ρε ότι η ΚΟ του ΚΚΕ θα φέρει στη Βου­λή τις διεκ­δι­κή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων, των ανέρ­γων, των φτω­χών αγρο­τών και αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων, της νεολαίας.

 Άμε­ση προ­τε­ραιό­τη­τα για το ΚΚΕ είναι η προ­στα­σία των ανέρ­γων και η απο­κα­τά­στα­ση εργα­σια­κών δικαιω­μά­των, όπως η επα­να­φο­ρά του κατώ­τε­ρου μισθού στα 751 ευρώ, της 13ης και 14ης σύντα­ξης, του 13ου και 14ου μισθού, η υπο­γρα­φή Εθνι­κής Γενι­κής Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης Εργα­σί­ας και Κλα­δι­κών Συμ­βά­σε­ων και άλλα ζητή­μα­τα που αφο­ρούν τους εργα­ζό­με­νους. Επί­σης, η προ­στα­σία των αυτο­α­πο­σχο­λου­μέ­νων και η επι­βί­ω­ση των αγρο­τών. Το ΚΚΕ ιεραρ­χεί ως ξεχω­ρι­στό ζήτη­μα τη διεκ­δί­κη­ση δημό­σιας καθο­λι­κής υπο­χρε­ω­τι­κής Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, όπου κανέ­νας εργα­ζό­με­νος δεν θα είναι ανασφάλιστος.

 Ομοί­ως το ΚΚΕ θα κατα­θέ­σει προ­τά­σεις για την κατάρ­γη­ση της «άγριας φορο­λο­γί­ας που έχει γονα­τί­σει τα εργα­τι­κά-λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά» για την απα­γό­ρευ­ση των πλει­στη­ρια­σμών κύριας κατοι­κί­ας, καθώς και στο χώρο της Υγεί­ας και της Πρό­νοιας με τη θέση του για δημό­σια και δωρε­άν ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή και νοσο­κο­μεια­κή περί­θαλ­ψη και παρο­χή υπη­ρε­σιών Πρόνοιας.

Στο χώρο της Παι­δεί­ας οι διεκ­δι­κή­σεις του ΚΚΕ συμπυ­κνώ­νο­νται στη βασι­κή θέση «ολο­κλη­ρω­μέ­νη μόρ­φω­ση για όλα τα παι­διά, σε όλες τις βαθ­μί­δες, απο­κλει­στι­κά δημό­σια και δωρε­άν, σε σχο­λεία και σχο­λές χωρίς καμία επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, πλή­ρως στε­λε­χω­μέ­να με μόνι­μο προ­σω­πι­κό όλων των ειδι­κο­τή­των και κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση που καλύ­πτει όλες τις ανάγκες».

Είπε επί­σης ότι το ΚΚΕ θα θέσει το ζήτη­μα της προ­στα­σί­ας της ζωής του λαού με τα ανα­γκαία μέτρα και υπο­δο­μές για την έλλει­ψη των οποί­ων «δεν μπο­ρεί να γίνε­ται άλλο­θι η κλι­μα­τι­κή αλλαγή».

Το ΚΚΕ «θα ενα­ντιω­θεί σε κάθε προ­σπά­θεια περιο­ρι­σμού των λαϊ­κών ελευ­θε­ριών, των κοι­νω­νι­κών δικαιω­μά­των και θα κατα­θέ­σει συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις για τη διεύ­ρυν­σή τους». «Ταυ­τό­χρο­να θα συνε­χί­ζει με όλους τους τρό­πους να αντι­πα­λεύ­ει το ρατσι­σμό απέ­να­ντι στους πρό­σφυ­γες, τους μετα­νά­στες σε όλους τους ανθρώ­πους που κάνουν δια­φο­ρε­τι­κές επι­λο­γές στη ζωή τους» προσέθεσε.

KO KKE 2

Ενό­ψει των αλλα­γών στον Ποι­νι­κό Κώδι­κα το ΚΚΕ ζητά «να επα­νέλ­θει το προη­γού­με­νο αυστη­ρό­τε­ρο πλαί­σιο ποι­νής για τη διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, που σχε­τί­ζε­ται και με τη δίκη της ΧΑ και τη μεί­ω­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγο­νός ότι η ζημιά ήδη έγι­νε και οι ναζι­στές εγκλη­μα­τί­ες θα κρι­θούν με απα­ρά­δε­κτα ευνοϊ­κό­τε­ρους όρους».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ακό­μα ότι στη συζή­τη­ση για τη Συνταγ­μα­τι­κή Ανα­θε­ώ­ρη­ση, η ΚΟ του ΚΚΕ έχει κατα­θέ­σει συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις «που προ­στα­τεύ­ουν τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας, διευ­ρύ­νουν τα κοι­νω­νι­κά, συν­δι­κα­λι­στι­κά και πολι­τι­κά δικαιώ­μα­τα» καθώς και υπε­ρώ­ρι­μα αιτή­μα­τα όπως ο πλή­ρης δια­χω­ρι­σμός Κρά­τους-Εκκλη­σί­ας, η πλή­ρης κατάρ­γη­ση του άρθρου 86 και ο μη διο­ρι­σμός της ηγε­σί­ας των ανώ­τα­των δικα­στη­ρί­ων από την εκά­στο­τε κυβέρνηση.

Τόνι­σε ότι «η κομ­μου­νι­στι­κή εργα­τι­κή- λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση … είναι η μόνη στά­ση που μπο­ρεί ν΄ ασκή­σει πίε­ση με θετι­κά μέτρα για το λαό» και επι­σή­μα­νε ότι τα άλλα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης «θα καλ­λιερ­γούν τις γνω­στές αυτα­πά­τες, ότι δήθεν για τα λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα φταί­ει το “μείγ­μα” δια­χεί­ρι­σης, η “συντα­γή”» και «θα ακρω­τη­ριά­ζουν το όποιο ριζο­σπα­στι­σμό πάει να ανα­πτυ­χθεί σε σημα­ντι­κές εργα­τι­κές λαϊ­κές δυνάμεις».

«Η δική μας αντι­πο­λί­τευ­ση δεν είναι αυτο­σκο­πός. Είναι ο δρό­μος της ταξι­κής πάλης για την αντι­με­τώ­πι­ση οξυμ­μέ­νων προ­βλη­μά­των αλλά και της συγκέ­ντρω­σης δυνά­με­ων με λαϊ­κή επι­λο­γή την ανα­τρο­πή της δικτα­το­ρί­ας των μονο­πω­λί­ων» υπογράμμισε.

   Ο κατα­με­ρι­σμός των μελών της ΚΟ του ΚΚΕ

   1. Κοι­νο­βου­λευ­τι­κοί εκπρό­σω­ποι ορί­ζο­νται οι: Θανά­σης Παφί­λης, βου­λευ­τής Βόρειου Τομέα Β’ Αθη­νών και Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, βου­λευ­τής Αχαΐας.

   2. Για αντι­πρό­ε­δρος της Βου­λής θα προ­τα­θεί ο Γιώρ­γος Λαμπρού­λης, βου­λευ­τής Λάρισας.

   3. Γραμ­μα­τέ­ας της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας θα είναι ο Αχιλ­λέ­ας Κανταρ­τζής, μέλος της ΚΕ, πρώ­ην βου­λευ­τής Τρικάλων.

   4. Μέλη της 5μελούς Γραμ­μα­τεί­ας της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας, που έχει την ευθύ­νη της όλης παρα­κο­λού­θη­σης της δου­λειάς της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας θα είναι, εκτός από τον Γραμ­μα­τέα της Αχιλ­λέα Κανταρ­τζή και οι 2 κοι­νο­βου­λευ­τι­κοί εκπρό­σω­ποι, Θανά­σης Παφί­λης και Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, ο αντι­πρό­ε­δρος της Βου­λής Γιώρ­γος Λαμπρού­λης και ο Γιώρ­γος Μαρί­νος, βου­λευ­τής Εύβοιας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο