Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η κολονοσκόπηση δεν προλαμβάνει τον θανατηφόρο καρκίνο του παχέος εντέρου

Η πρώ­τη στον κόσμο τυχαιο­ποι­η­μέ­νη μελέ­τη της χρή­σης κολο­νο­σκό­πη­σης για την πρό­λη­ψη του ορθο­κο­λι­κού καρ­κί­νου (του παχέ­ος εντέ­ρου) δεί­χνει ότι η εν λόγω εξέ­τα­ση δεν απο­τρέ­πει τη θανα­τη­φό­ρο νόσο τόσο απο­τε­λε­σμα­τι­κά όσο είχε προη­γου­μέ­νως θεωρηθεί.

Η μελέ­τη NordICC (Nordic-European Initiative on Colorectal Cancer), με επι­κε­φα­λής τον καθη­γη­τή Μίκα­ελ Μπρετ­χά­ου­ερ του νορ­βη­γι­κού πανε­πι­στη­μί­ου και του Πανε­πι­στη­μια­κού Νοσο­κο­μεί­ου του Όσλο, η οποία παρου­σιά­στη­κε στο ευρω­παϊ­κό γαστρε­ντε­ρο­λο­γι­κό συνέ­δριο της United European Gastroenterology «2022 UEG Week» στη Βιέν­νη και δημο­σιεύ­θη­κε στο διε­θνούς κύρους αμε­ρι­κα­νι­κό ιατρι­κό περιο­δι­κό «New England Journal of Medicine», ανέ­λυ­σε στοι­χεία για σχε­δόν 85.000 υγιείς ανθρώ­πους 55 έως 64 ετών σε τέσ­σε­ρις ευρω­παϊ­κές χώρες (Νορ­βη­γία, Σου­η­δία, Πολω­νία και Ολλανδία).

Οι συμ­με­τέ­χο­ντες χωρί­στη­καν τυχαία σε δύο ομά­δες: Η μία έκα­νε έλεγ­χο εντέ­ρου με κολο­νο­σκό­πη­ση, ενώ η άλλη καμία εξέ­τα­ση. Όλοι οι άνθρω­ποι παρα­κο­λου­θή­θη­καν επί δέκα χρό­νια ‑κατά μέσο όρο- για να δια­πι­στω­θεί σε ποιον βαθ­μό η κολο­νο­σκό­πη­ση, όντως, μειώ­νει την πιθα­νό­τη­τα διά­γνω­σης καρ­κί­νου του εντέ­ρου και θανάτου.

Δια­πι­στώ­θη­κε ότι το 1,2% των ατό­μων που δεν είχαν κάνει κολο­νο­σκό­πη­ση δια­γνώ­στη­κε με καρ­κί­νο του εντέ­ρου σε βάθος δεκα­ε­τί­ας, ένα­ντι ποσο­στού 0,98% (σχε­δόν 1%) στην ομά­δα της κολο­νο­σκό­πη­σης. Αυτό ισο­δυ­να­μεί με μία μεί­ω­ση κατά 18% στα νέα περι­στα­τι­κά καρ­κί­νου του παχέ­ος εντέρου.

Από την άλλη, μόνο τρεις στους χίλιους πέθα­ναν από τη νόσο στη διάρ­κεια της δεκα­ε­τί­ας, άσχε­τα εάν είχαν κάνει κολο­νο­σκό­πη­ση ή όχι, καθώς δεν υπήρ­ξε κάποια άξια λόγου μεί­ω­ση της θνη­σι­μό­τη­τας στην ομά­δα της κολο­νο­σκό­πη­σης (κίν­δυ­νος θανά­του 0,28%) σε σχέ­ση με όσους δεν έκα­ναν κολο­νο­σκό­πη­ση (κίν­δυ­νος θανά­του 0,31%).

«Δυστυ­χώς, η κολο­νο­σκό­πη­ση δεν είναι η θαυ­μα­τουρ­γή θερα­πεία για τον ορθο­κο­λι­κό καρ­κί­νο. Σύμ­φω­να με την μελέ­τη μας, δεν είναι καλύ­τε­ρη ούτε καν από τα δείγ­μα­τα κοπρά­νων», δήλω­σε ο δρ Μπρετ­χά­ου­ζερ. Όπως επε­σή­μα­νε, καθώς με το πέρα­σμα του χρό­νου έχουν βελ­τιω­θεί οι θερα­πευ­τι­κές επι­λο­γές για τον ορθο­κο­λι­κό καρ­κί­νο, η εξέ­τα­ση της κολο­νο­σκό­πη­σης έχει γίνει λιγό­τε­ρο απο­τε­λε­σμα­τι­κή όσον αφο­ρά τη μεί­ω­ση των θανά­των από τη νόσο.

Οι ερευ­νη­τές θα συνε­χί­σουν τη μελέ­τη των ίδιων ατό­μων σε μεγα­λύ­τε­ρο βάθος χρό­νου για να δουν αν η αξία της κολο­νο­σκό­πη­σης στη μεί­ω­ση της θνη­σι­μό­τη­τας θα βελ­τιω­θεί με τον χρό­νο. Η επό­με­νη ανα­κοί­νω­σή τους ανα­μέ­νε­ται σε δύο χρόνια.

Σύν­δε­σμος για την επι­στη­μο­νι­κή δημο­σί­ευ­ση: ΕΔΩ

Η φόνισ­σα, Αλέ­ξαν­δρου Παπαδιαμάντη

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο