Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα αναπτύσσει το πρωτόκολλο δράσης κατά του Covid-19

Οι κου­βα­νι­κές υγειο­νο­μι­κές αρχές δήλω­σαν ότι τα πρω­τό­κολ­λα που εφαρ­μό­στη­καν μέχρι τώρα ώστε να μετρια­στεί ο κίν­δυ­νος εξά­πλω­σης κατά του κορο­ναϊ­ού υπήρ­ξαν ισχυ­ρά και αυτό αντι­κα­το­πτρί­στη­κε στη μεί­ω­ση των λοι­μώ­ξε­ων και των ασθε­νών που είχαν προσβληθεί.

Το κου­βα­νι­κό Υπουρ­γείο Δημό­σιας Υγεί­ας ανα­φέ­ρει ότι το νησί ανα­πτύσ­σει ένα πρω­τό­κολ­λο δρά­σης για τον περιο­ρι­σμό της εξά­πλω­σης του ιού, το οποίο περι­λαμ­βά­νει δύο σενά­ρια μετρια­σμού και υπό­κει­ται σε κλι­νι­κές, επι­δη­μιο­λο­γι­κές και θερα­πευ­τι­κές ανα­φο­ρές στη χώρα.

Με αυτόν τον τρό­πο, οι αρχές Υγεί­ας της Κού­βας δήλω­σαν ότι λόγω των εκπαι­δευ­τι­κών-ενη­με­ρω­τι­κών προ­λη­πτι­κών δρά­σε­ων που έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί με τις κοι­νό­τη­τες, το Covid-19 μπο­ρεί να προ­σεγ­γι­στεί από δύο σενάρια:

  • προ­λη­πτι­κά και
  • με επι­κέ­ντρω­ση της προ­σο­χής σε επι­βε­βαιω­μέ­νες περι­πτώ­σεις κατά τα δια­φο­ρε­τι­κά στά­δια προσβολής.

Μετα­ξύ των μέτρων που υιο­θε­τή­θη­καν είναι η άμε­ση φρο­ντί­δα για ασθε­νείς που έχουν μολυν­θεί με Covid-19 και η παρα­κο­λού­θη­ση του τρό­που μετά­δο­σης με κλι­νι­κή παρα­τή­ρη­ση στις κοι­νό­τη­τες που ανα­φέ­ρο­νται στο πρω­το­βάθ­μιο επί­πε­δο φροντίδας.

ℹ️   Σύμ­φω­να με την έκθε­ση, η κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση έχει σε λει­τουρ­γία κέντρα απο­μό­νω­σης άμε­σης προ­τε­ραιό­τη­τας με ενδε­λε­χή ιατρι­κή παρα­κο­λού­θη­ση για άτο­μα που έχουν προ­σβλη­θεί από τον ιό και δια­τρέ­χουν υψη­λό κίνδυνο.

Ομοί­ως, έχουν υιο­θε­τη­θεί αυστη­ρά μέτρα προ­στα­σί­ας για το προ­σω­πι­κό της Υγεί­ας και τους βοη­θούς που έχουν άμε­ση επα­φή με ύπο­πτα, ασυμ­πτω­μα­τι­κά και επι­βε­βαιω­μέ­να περιστατικά.

Ο διευ­θυ­ντής Επι­δη­μιο­λο­γί­ας του Υπουρ­γεί­ου Δημό­σιας Υγεί­ας της Κού­βας, Francisco Durán, ανέ­φε­ρε ότι μέχρι σήμε­ρα η χώρα έχει κατα­γρά­ψει 75.142 test κορα­νοϊ­ού που μελε­τή­θη­καν, ανά­με­σα σ’ αυτά για τις τελευ­ταί­ες ώρες, 20 περι­στα­τι­κά, ανε­βά­ζο­ντας σε συνο­λι­κά 1.830 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα και 2.013 τα τελευ­ταία δείγματα.
Από τους 1.830 ασθε­νείς που εισή­χθη­σαν, 366 νοση­λεύ­τη­καν κανο­νι­κά και 1.046 με υπο­ψία λοίμωξης.
«Έχουν μια στα­θε­ρή κλι­νι­κή εξέ­λι­ξη, χωρίς επι­πλο­κές», δήλωσε.
Τέλος, 1.383 άτο­μα βρί­σκο­νται σε προ­λη­πτι­κή απο­μό­νω­ση στα σπί­τια τους.

Πηγή

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο