Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα είναι 2η στον κόσμο με τον χαμηλότερο πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας μεταξύ 105 χωρών

Ο δεί­κτης αυτός (Multidimensional Poverty Indice MPI), σύμ­φω­να με το πρό­γραμ­μα ανά­πτυ­ξης των Ηνω­μέ­νων Εθνών, προσ­διο­ρί­ζει τις ελλεί­ψεις στο επί­πε­δο των νοι­κο­κυ­ριών και των ανθρώ­πων στους τομείς της υγεί­ας, παι­δεί­ας και του βιο­τι­κού επι­πέ­δου.

Η Κού­βα είναι η δεύ­τε­ρη χώρα με το χαμη­λό­τε­ρο ποσο­στό μετα­ξύ 105, όπως ανέ­φε­ρε το Υπουρ­γείο Οικο­νο­μί­ας και Σχε­δια­σμού (Ministerio de Economía y Planificación) και πολ­λοί άλλοι στο Twitter.

Η θέση αυτή επι­κυ­ρώ­νει τη δέσμευ­ση και την προ­θυ­μία των αρχών και της κυβέρ­νη­σης σύμ­φω­να με τον πρώ­το από τους 17 στό­χους αει­φό­ρου ανά­πτυ­ξης που εγκρί­θη­καν από τα Ηνω­μέ­να Έθνη να τερ­μα­τί­σουν τη φτώ­χεια για το 2030.

Κατά τον ΟΗΕ, όπως ανα­φέ­ρε­ται στην Prensa Latina, ο στό­χος που επι­τεύ­χθη­κε είναι ότι και για φέτος –σε μια πολύ δύσκο­λη και για το Νησί της Επα­νά­στα­σης συγκυ­ρία, όλοι οι άνδρες και οι γυναί­κες θα έχουν τα ίδια δικαιώ­μα­τα ‑μετα­ξύ άλλων, στη χρή­ση των οικο­νο­μι­κών πόρων, την πρό­σβα­ση στις βασι­κές υπη­ρε­σί­ες, τον έλεγ­χο στη γη κλπ. μορ­φές ακι­νή­των, στους φυσι­κούς πόρους και στις νέες τεχνολογίες.

Πηγή Granma | [email protected]

info Ατέχνως

Οι Πολυ­διά­στα­τοι Δεί­κτες Φτώ­χειας  Multidimensional Poverty Indices- χρη­σι­μο­ποιούν μια σει­ρά δει­κτών για τον υπο­λο­γι­σμό ενός συνο­πτι­κού αριθ­μού φτώ­χειας για έναν δεδο­μέ­νο πλη­θυ­σμό, στον οποίο ένα μεγα­λύ­τε­ρο ποσο­στό δεί­χνει υψη­λό­τε­ρο επί­πε­δο φτώχειας

▪️ Ο δεί­κτης αυτός (MPI) ανα­πτύ­χθη­κε το 2010 από την πρω­το­βου­λία Oxford Poverty & Human Development Initiative (OPHI) μαζί το σχε­τι­κό πρό­γραμ­μα ανά­πτυ­ξης των Ηνω­μέ­νων Εθνών (UN Development Programme) και χρη­σι­μο­ποιεί την υγεία, την εκπαί­δευ­ση και το επί­πε­δο των δει­κτών δια­βί­ω­σης για τον προσ­διο­ρι­σμό της επί­πτω­σης και του βαθ­μού της φτώ­χειας ενός πληθυσμού.

▪️ Από τότε χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε για τη μέτρη­ση της οξεί­ας φτώ­χειας σε περισ­σό­τε­ρες από 100 ανα­πτυσ­σό­με­νες χώρες. Ο Global MPI αντι­κα­τέ­στη­σε τον δεί­κτη της ανθρώ­πι­νης φτώ­χειας και κυκλο­φο­ρεί κάθε χρό­νο από UNDP & OPHI (τα απο­τε­λέ­σμα­τα που δημο­σιεύ­ο­νται στις ιστο­σε­λί­δες τους).

▪️Από την επι­λο­γή των συνι­στω­σών απου­σιά­ζουν σοβα­ροί δεί­κτες, για παρά­δειγ­μα, σχε­τι­κά με την πρό­σβα­ση στην αγο­ρά εργα­σί­ας και την ανερ­γία, τις μορ­φές απα­σχό­λη­σης κλπ

▪️ Ακό­μη και τα όργα­να της ΕΕ παρα­δέ­χο­νται πως ο MPI «διευ­ρύ­νει την προ­σέγ­γι­ση που ακο­λου­θού­νταν από τους προη­γού­με­νους, δηλα­δή τον δεί­κτη ανθρώ­πι­νης φτώ­χειας (HPI) και τον δεί­κτη ανθρώ­πι­νης ανά­πτυ­ξης (HDI), με τη μέτρη­ση της φτώ­χειας υπό μια ευρύ­τε­ρη έννοια» … η Επι­τρο­πή «υπο­στη­ρί­ζει την ιδέα ότι η φτώ­χεια δεν μπο­ρεί να μετρη­θεί μόνο σε χρή­μα και χρειά­ζο­νται συμπλη­ρω­μα­τι­κοί δεί­κτες για να αξιο­λο­γη­θεί η πολυ­διά­στα­τη φύση της».

▪️ Κατά την ΕΕ η προ­σέγ­γι­ση, είναι κατάλ­λη­λη για την αξιο­λό­γη­ση της πολυ­διά­στα­της φύσης της φτώ­χειας και του κοι­νω­νι­κού απο­κλει­σμού.

Στα πλαί­σια της στρα­τη­γι­κής «Ευρώ­πη 2020» η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση υιο­θέ­τη­σε παρό­μοια προ­σέγ­γι­ση με την επι­νό­η­ση ενός νέου δεί­κτη σχε­τι­κού με τον πλη­θυ­σμό σε “κίν­δυ­νο” φτώχειας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο