Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα θα παρασκευάσει έως τον Αύγουστο εμβόλια για τον πληθυσμό της και μετά για τις φίλιες χώρες

Η Κού­βα προ­βλέ­πει ότι θα τελειώ­σει «το αργό­τε­ρο τον Αύγου­στο» την παρα­σκευή των ανα­γκαί­ων δόσε­ων του εμβο­λί­ου της κατά του νέου κορο­νοϊ­ού για τον πλη­θυ­σμό της, προ­τού ξεκι­νή­σει την παρα­γω­γή στη συνέ­χεια για «χώρες-φίλες», ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο πρό­ε­δρος του κρα­τι­κού φαρ­μα­κευ­τι­κού ομί­λου BioCubaPharma.

«Το αργό­τε­ρο τον Αύγου­στο, θα έχου­με παρα­σκευά­σει τις απα­ραί­τη­τες δόσεις για να εμβο­λιά­σου­με όλον τον πλη­θυ­σμό μας (11,2 εκα­τομ­μύ­ρια κάτοι­κοι) και κατό­πιν θα συνε­χί­σου­με την παρα­γω­γή, προ­κει­μέ­νου να τις παρά­σχου­με σε άλλες χώρες-φίλες», είπε στην εφη­με­ρί­δα Granma ο για­τρός Εντουάρ­ντο Μαρτίνες.

Ο επι­στή­μο­νας συμπλή­ρω­σε ότι η Κού­βα συνερ­γά­ζε­ται «με μια ομά­δα κρα­τών (…) ώστε να εξε­τά­σει το ενδε­χό­με­νο να διε­ξά­γει κλι­νι­κές μελέ­τες» για υπο­ψή­φια κου­βα­νι­κά εμβό­λια και να «συνά­ψει παρα­γω­γι­κές συμμαχίες».

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, η Κού­βα έστει­λε στο Ιράν 100.000 δόσεις του Soberana 2, του υπο­ψη­φί­ου εμβο­λί­ου της που έχει προ­χω­ρή­σει περισ­σό­τε­ρο, για να εξε­τά­σει εκεί την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά του. Η χώρα είχε επί­σης επα­φές για το θέμα αυτό με το Μεξι­κό και το Βιετνάμ.

Σύμ­φω­να με τις επι­στη­μο­νι­κές αρχές της νήσου, η Κού­βα έχει την ικα­νό­τη­τα να παρά­γει το 2021 100 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις του Soberana 2 και η εκστρα­τεία εμβο­λια­σμού θα ξεκι­νή­σει το πρώ­το εξάμηνο.

Το Soberana 2 έγι­νε την 4η Μαρ­τί­ου το πρώ­το υπο­ψή­φιο εμβό­λιο κατά του νέου κορο­νοϊ­ού στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, που εισήλ­θε στην φάση 3 των κλι­νι­κών δοκι­μών, το τελευ­ταίο στά­διο πριν από την έγκρι­σή του.

Οι κλι­νι­κές μελέ­τες διε­ξά­γο­νται στην Αβά­να με 44.000 εθε­λο­ντές ηλι­κί­ας 19–80 ετών.

Εκ των 4.478 που έχουν ήδη κάνει την πρώ­τη δόση, «μονά­χα κάποια άτο­μα παρου­σί­α­σαν παρε­νέρ­γειες όπως πόνο στο σημείο της ένε­σης» ή μια «γενι­κή αδια­θε­σία», σύμ­φω­να με την Granma.

Υπό αμε­ρι­κα­νι­κό εμπάρ­γκο από το 1962, η Κού­βα ξεκί­νη­σε να ανα­πτύσ­σει τα δικά της εμβό­λια τη δεκα­ε­τία του 1980 και σήμε­ρα σχε­δόν το 80% των εμβο­λί­ων του προ­γράμ­μα­τός της ανο­σο­ποί­η­σης παρά­γο­νται τοπικά.

Δεδο­μέ­νης της εμπει­ρί­ας αυτής, η χώρα εργά­ζε­ται σε 4 υπο­ψή­φια εμβό­λια κατά του νέου κορο­νοϊ­ού: το Soberana 1 (στη φάση 2), το Soberana 2, το Abdala (που ανα­μέ­νει το πρά­σι­νο φως για να περά­σει στη φάση 3) και το Mambisa (στη φάση 1).

Η χώρα μετρά 63.725 κρού­σμα και 380 θανά­τους από την Covid-19.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο