Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα καταγγέλλει: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν νέα επέκταση του εμπάργκο ενάντια στον κουβανέζικο λαό

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Σε ανα­κοί­νω­σή του το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Κού­βας στις 16/1  καταγ­γέλ­λει την προ­σπά­θεια των ΗΠΑ να επε­κτεί­νουν το εμπάρ­γκο με νέα μέτρα που στρέ­φο­νται ενα­ντί­ον του λαού της Κούβας.

Ο νόμος Χελμς-Μπάρ­τον από το 1996 είναι ο νόμος που ανα­φέ­ρει με λεπτο­μέ­ρεια τις απα­γο­ρεύ­σεις και τα μέτρα που παίρ­νουν οι ΗΠΑ ακό­μη και ενα­ντί­ον τρί­των χωρών, επι­χει­ρή­σε­ων και απλών ανθρώ­πων που θέλουν να συνερ­γα­στούν με την Κού­βα  στο όνο­μα της προ­στα­σί­ας των “ανθρω­πί­νων δικαιωμάτων”.

Το τμή­μα ΙΙΙ του νόμου είναι απάν­θρω­πο στην σύλ­λη­ψή του και στρέ­φε­ται ενά­ντια στον κάθε ένα κου­βα­νό πολί­τη ξεχωριστά.

Δίνει το δικαί­ω­μα, με από­φα­ση του ανώ­τα­του δικα­στη­ρί­ου των ΗΠΑ, σε κάθε αμε­ρι­κα­νό πολί­τη να μηνύ­σει κάθε κου­βα­νό και ξένο πολί­τη που στην Κού­βα έχει σχέ­ση με αμε­ρι­κα­νι­κή περιου­σία που εθνι­κο­ποι­ή­θη­κε από την δεκα­ε­τία του 60.

Δίνει το δικαί­ω­μα ακό­μη και σε αυτούς που δεν ήταν καν αμε­ρι­κα­νοί υπή­κο­οι εκεί­νη την επο­χή, εννο­ώ­ντας τους Αμε­ρι­κα­νο­κου­βα­νούς φυγά­δες, που δεν έχουν καμία από­δει­ξη ότι είχαν κάποια  περιου­σία που εθνι­κο­ποι­ή­θη­κε εκεί­νη την επο­χή. Αυτό το τμή­μα θέλουν οι ΗΠΑ με δική τους πρό­σφα­τη ανα­κοί­νω­σή τους να ισχυ­ρο­ποι­ή­σουν ακό­μη περισσότερο.

20181219_170212

“Για τον λαό μας, ανα­φέ­ρει, μετα­ξύ άλλων, η ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου, αν ισχύ­σει αυτός ο νόμος, όλοι οι Κου­βα­νοί μπο­ρούν να μηνυ­θούν στα αμε­ρι­κα­νι­κά δικα­στή­ρια, ιδιαί­τε­ρα της Φλό­ρι­ντα, για την χρή­ση των σπι­τιών που μένουν, τους χώρους δου­λειάς, τα σχο­λεία που πηγαί­νουν τα παι­διά τους, τα ιατρεία που επι­σκέ­πτο­νται, όλους τους χώρους και τις συνοι­κί­ες που ζουν αλλά ακό­μη και να δια­πι­στώ­σουν πως ο στό­χος του νόμου είναι η παρά­νο­μη αρπα­γή του πλού­του της Κού­βας, της τεχνι­κής υπο­δο­μής, της αγρο­τι­κής γης, των βιο­μη­χα­νιών, ορυ­χεί­ων, ενερ­γεια­κών πόρων, όλης της επι­στη­μο­νι­κής υπο­δο­μής, όλου του συστή­μα­τος παρο­χής υπη­ρε­σιών στο λαό μας.”

“Η ιστο­ρία έχει απο­δεί­ξει, συνε­χί­ζει η ανα­κοί­νω­ση, ότι η στρα­τιω­τι­κή, οικο­νο­μι­κή και τρο­μο­κρα­τι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα των ΗΠΑ ενα­ντί­ον της Κού­βας άρχι­σε πριν τις εθνικοποιήσεις.

Είναι ακό­μη γνω­στό ότι όλες οι εθνι­κο­ποι­ή­σεις ξένης περιου­σί­ας προ­έ­βλε­παν και απο­ζη­μιώ­σεις που ενώ άλλες χώρες τις έχουν απο­δε­χτεί οι  ΗΠΑ δεν έχει δεχθεί ούτε καν να το συζητήσει”.

“Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, κατα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση, επα­να­λαμ­βά­νει πως η Κού­βα είναι χώρα ανε­ξάρ­τη­τη και κυρί­αρ­χη, τονί­ζει δε, ότι ο νόμος Χελμς- Μπάρ­τον είναι παρά­νο­μος, μη εφαρ­μό­σι­μος και χωρίς καμία νομι­κή αξία και επίδραση.

Ως εκ τού­του οποια­δή­πο­τε απαί­τη­ση βάσει αυτού του νόμου που στρέ­φε­ται ενά­ντια σε φυσι­κό ή νομι­κό πρό­σω­πο ανε­ξαρ­τή­τως υπη­κο­ό­τη­τας ή εθνι­κό­τη­τας είναι άκυρη.

Η κυβέρ­νη­ση της Κού­βας δια­τη­ρεί το δικαί­ω­μα να αντι­δρά­σει σε αυτή την και­νούρ­για επίθεση”.

Δεν ησυ­χά­ζουν παρό­λες τις συντρι­πτι­κές κατα­δί­κες ενά­ντια στο εμπάρ­γκο οι Αμε­ρι­κά­νοι. Θέλουν να γονα­τί­σουν την Κού­βα και τον σοσιαλισμό.

“Δεν μπο­ρούν να μας συγ­χω­ρή­σουν,  όπως έλε­γε ο Φιντέλ, που χτί­σα­με σοσια­λι­σμό μέσα στα μού­τρα τους”.

Εδώ δεν υπάρ­χουν διλήμ­μα­τα. Είναι υπο­χρέ­ω­ση των εργα­ζο­μέ­νων και των απλών ανθρώ­πων σε όλο τον κόσμο να κατα­δι­κά­σουν τον απάν­θρω­πο Αμε­ρι­κά­νι­κο ιμπε­ρια­λι­σμό και να υπε­ρα­σπι­στούν την Κου­βα­νέ­ζι­κη Επανάσταση.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο