Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα νομιμοποιεί την ευθανασία

Η Κού­βα έγι­νε χθες Παρα­σκευή μόλις η δεύ­τε­ρη χώρα σε όλη την περι­φέ­ρεια της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και της Καραϊ­βι­κής όπου απο­φα­σί­στη­κε να νομι­μο­ποι­η­θεί η ευθα­να­σία, μετά την Κολομβία.

Το κοι­νο­βού­λιο της χώρας  συμπε­ριέ­λα­βε σχε­τι­κό μέτρο στις δια­τά­ξεις νόμου για την επι­και­ρο­ποί­η­ση του νομι­κού πλαι­σί­ου του συστή­μα­τος δημό­σιας και δωρε­άν υγεί­ας για όλους.

«Το δικαί­ω­μα των ανθρώ­πων να έχουν αξιο­πρε­πή θάνα­το ανα­γνω­ρί­ζε­ται σε απο­φά­σεις για το τέλος της ζωής που μπο­ρεί να περι­λαμ­βά­νουν τον περιο­ρι­σμό της θερα­πευ­τι­κής αγω­γής, της συνε­χούς ή παρη­γο­ρη­τι­κής θερα­πεί­ας, ή δια­δι­κα­σί­ες που τερ­μα­τί­ζουν τη ζωή», σύμ­φω­να με το κείμενο.

Η ευθα­να­σία και η ιατρι­κά υπο­βοη­θού­με­νη αυτο­κτο­νία, που συνα­ντούν την από­λυ­τη αντί­θε­ση των περισ­σό­τε­ρων θρη­σκειών, προ­κα­λούν έντο­νες αντι­δρά­σεις σε διε­θνές επί­πε­δο. Γενι­κά οι πρα­κτι­κές αυτές είναι νόμι­μες σε ελά­χι­στες χώρες. Σε άλλες αντί­θε­τα εξι­σώ­νε­ται με φόνο.

Η ρωμαιο­κα­θο­λι­κή εκκλη­σία της Κού­βας δεν έχει σχο­λιά­σει την από­φα­ση αυτή ως τώρα.

Στο Ινστι­τού­το Ογκο­λο­γί­ας και Ραδιο­βιο­λο­γί­ας της νήσου, το σημα­ντι­κό­τε­ρο καρ­κι­νο­λο­γι­κό κέντρο της Κού­βας, ο Δρ. Αλμπέρ­το Ρόκε, με μετα­πτυ­χια­κό στη βιο­δε­ο­ντο­λο­γία, εξή­ρε την από­φα­ση του κοι­νο­βου­λί­ου, επι­ση­μαί­νο­ντας πως δημιουρ­γεί το «νομι­κό πλαί­σιο για ευθα­να­σία σε όλες τις μορ­φές της», συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης «της ενερ­γής ευθα­να­σί­ας, ή υπο­βοη­θού­με­νης αυτοκτονίας».

Έξω από το καρ­κι­νο­λο­γι­κό ινστι­τού­το, η 47χρονη νοση­λεύ­τρια Σουάι­μα Λόπες, που πάσχει από καρ­κί­νο, δήλω­σε πως θα τασ­σό­ταν υπέρ της ευθα­να­σί­ας αν δεν υπήρ­χε περί­πτω­ση απο­κα­τά­στα­σης της υγεί­ας, στη δική της περί­πτω­ση και αυτές άλλων ασθενών.

Φυσι­κά «οι οικο­γέ­νειες θέλουν οι αγα­πη­μέ­νοι τους να μεί­νουν στη ζωή όσο περισ­σό­τε­ρο γίνε­ται, ως την ύστα­τη στιγ­μή, αλλά πρέ­πει κανείς να παίρ­νει υπό­ψη πόσο υπο­φέ­ρουν», εξή­γη­σε η κυρία Λόπες.

«Αν μπο­ρού­με να έχου­με αξιο­πρε­πή θάνα­το» όταν «φθά­σου­με στη στιγ­μή που δεν μπο­ρεί να γίνει τίπο­τα πλέ­ον» τότε «αφή­στε με να πεθά­νω ειρη­νι­κά», πρό­σθε­σε.

Η Ελβε­τία, η Ολλαν­δία, το Λου­ξεμ­βούρ­γο, ο Κανα­δάς, η Αυστρα­λία, η Ισπα­νία, η Γερ­μα­νία, η Νέα Ζηλαν­δία και κάποιες πολι­τεί­ες των ΗΠΑ επι­τρέ­πουν επί­σης την ευθα­να­σία. Σε ορι­σμέ­νες από αυτές τις χώρες, επι­τρέ­πε­ται επί­σης η ιατρι­κά υπο­βοη­θού­με­νη αυτο­κτο­νία, σε περι­πτώ­σεις που οι ασθε­νείς υπο­φέ­ρουν πολύ, ακό­μη κι αν δεν έχουν ασθέ­νεια τελι­κού σταδίου.

 

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο