Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα στην Παγκόσμια Ακαδημία Επιστημών

Η επι­στη­μο­νι­κήσε παγκό­σμιο επί­πε­δο συνει­σφο­ρά του νησιού της επα­νά­στα­σης στην επι­στή­μη γενι­κά και στη βιο­τε­χνο­λο­γία ειδι­κό­τε­ρα, ανα­γνω­ρί­ζε­ται πλέ­ον από εχθρούς και φίλους.
Ειδι­κά μετά το ξέσπα­σμα της παν­δη­μί­ας η διε­θνι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη της Κού­βας (μπρι­γά­δα Henry Reeve) εξα­πλώ­θη­κε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη.
Και φυσι­κά η έρευ­να και παρα­γω­γή των δικών της εμβο­λί­ων Soberana (1+2) Abdala Mambisa (CIGB 669) καρ­φί στους μεγά­λους εμπο­ρι­κούς φαρ­μα­κευ­τι­κούς κολοσ­σούς AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Sinopharm, Sinovac, Johnson & Johnson, Moderna Convidecia κά

Υπό αμε­ρι­κα­νι­κό εμπάρ­γκο από το 1962, η Κού­βα άρχι­σε να ανα­πτύσ­σει δικά της εμβό­λια τη 10ετία του 1980 και σήμε­ρα ~80% των εμβο­λί­ων που χρη­σι­μο­ποιού­νται σε όλα τα προ­γράμ­μα­τα ανο­σο­ποί­η­σης παρά­γο­νται στη χώρα.

Και αυτά όταν οικο­νο­μι­κοί γίγα­ντες απέ­τυ­χαν (πχ V590 Iavi|Merck Ιτα­λία, V591 Themis ‑θυγα­τρι­κή της Merck, Αυστρία Sclamp|V451 UQ, Syneos Health, CEPI, Seqirus Αυστρα­λία COVAC1 imperial College London και 10άδες άλλοι)

Tania Crombet Ramos Cuba 2013

🔹  Tania Crombet Ramos

Τους τελευ­ταί­ους μήνες, παγκο­σμί­ου φήμης ιδρύ­μα­τα έχουν βρα­βεύ­σει αρκε­τούς Κου­βα­νούς επι­στή­μο­νες για τα απο­τε­λέ­σμα­τα της έρευ­νάς τους.
Μετα­ξύ αυτών πολ­λές γυναί­κες επι­στή­μο­νες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των για­τρών María Guadalupe Guzmán, Gladys Gutiérrez Bugallo, Hilda Garay Pérez, Marta Ayala Ávila και Dagmar García Rivera.

Τελευ­ταία η Tania Crombet, που από το 2020 έχει επι­λε­γεί για το International Panel (Διε­θνές Πάνελ Εμπει­ρο­γνω­μό­νων) των ειδι­κών αντι­με­τώ­πι­σης του COVID-19 ανά την υφή­λιο. Έχει συμ­με­τά­σχει στην έρευ­να και ανά­πτυ­ξη μερι­κών από τις πιο και­νο­τό­μες θερα­πεί­ες και εμβό­λια στην Κούβα.

Η Δρ. Tania Crombet, Διευ­θύ­ντρια Κλι­νι­κής Έρευ­νας στο Κέντρο Μορια­κής Ανο­σο­λο­γί­ας της Κού­βας (Clínicas del Centro de Inmunología Molecular de Cuba — CIM), εξε­λέ­γη μέλος της Παγκό­σμιας Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών (TWAS).

Σε μήνυ­μα στο Twitter, η CIM διευ­κρί­νι­σε ότι το Crombet είναι ανα­πό­σπα­στο κομ­μά­τι του TWAS για την πρό­ο­δο της επι­στή­μης στις ανα­πτυσ­σό­με­νες χώρες, με ισχύ από την 1η Γενά­ρη 2022.

Έχει συμ­με­τά­σχει στην έρευ­να και ανά­πτυ­ξη μερι­κών από τις πιο και­νο­τό­μες θερα­πεί­ες και εμβό­λια στην Κούβα.

Κατά τον διε­θνή οργα­νι­σμό InterAcademy Partnership (IAP) –σσ. περι­λαμ­βά­νει περισ­σό­τε­ρες από 140 εθνι­κές, περι­φε­ρεια­κές και παγκό­σμιες ακα­δη­μί­ες «για τον ζωτι­κό ρόλο της επι­στή­μης στην ανα­ζή­τη­ση λύσε­ων στα πιο δύσκο­λα προ­βλή­μα­τα του κόσμου», αξιο­ποιώ­ντας την τεχνο­γνω­σία κορυ­φαί­ων επι­στη­μο­νι­κών μυα­λών για τη βελ­τί­ω­ση της δημό­σιας υγεί­ας, την προ­ώ­θη­ση της αρι­στεί­ας στην εκπαί­δευ­ση των επι­στη­μών και την επί­τευ­ξη άλλων κρί­σι­μων ανα­πτυ­ξια­κών στό­χων: η Tania Crombet Ramos είναι για­τρός, έχο­ντας απο­φοι­τή­σει από το Ανώ­τε­ρο Ινστι­τού­το Ιατρι­κών Επι­στη­μών της Αβά­νας (1993), με ειδί­κευ­ση στην ανο­σο­λο­γία. Απέ­κτη­σε το διδα­κτο­ρι­κό της το 2004.

Από το 2004, είναι Διευ­θύ­ντρια Κλι­νι­κής Έρευ­νας του Κέντρου Μορια­κής Ανο­σο­λο­γί­ας της Αβά­νας της Κού­βας και της ανώ­τε­ρης σχο­λής του Ινστι­τού­του Ιατρι­κών Επι­στη­μών της Αβά­νας.
Εκτός από το εκλεγ­μέ­νο μέλος της Κου­βα­νι­κής Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών, είναι επί­σης μέλος του Δ.Σ. της Innovative Immunotherapy Alliance, μιας Κ|Ξ μετα­ξύ ΗΠΑ και Κού­βας για την ανο­σο­θε­ρα­πεία, μέλος της Λατι­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής Εται­ρεί­ας Ανο­σο­λο­γί­ας, της Κου­βα­νο-Αμε­ρι­κα­νι­κής Εται­ρεί­ας Ογκο­λο­γί­ας (Cuban and American Society of Oncology) της Κου­βα­νι­κής Εθνι­κής Ομά­δας Ογκο­λο­γί­ας… και ο κατά­λο­γος συνεχίζεται

Ο κύριος τομέ­ας εξει­δί­κευ­σης της Crombet συνί­στα­ται στην ανο­σο­θε­ρα­πεία του καρ­κί­νου (ενερ­γη­τι­κή και παθη­τι­κή) |–σσ. άλλος ένας τομέ­ας που το νησί της επα­νά­στα­σης βρί­σκε­ται στην παγκό­σμια πρω­το­πο­ρία — και το έργο της έχει συμ­βά­λει στην κατα­χώ­ρι­ση στην Κού­βα και στο εξω­τε­ρι­κό ενός αντι­καρ­κι­νι­κού εμβο­λί­ου και ενός μονο­κλω­νι­κού αντι­σώ­μα­τος για αρκε­τούς επι­θη­λια­κούς όγκους. Έχει δημο­σιεύ­σει περισ­σό­τε­ρες από 70 εργα­σί­ες και παρου­σί­α­σε τη δου­λειά της σε πάνω από 200 διε­θνή συνέ­δρια.
Επι­πλέ­ον, έχει λάβει το Βρα­βείο της Κου­βα­νι­κής Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών έξι φορές, καθώς και το Βρα­βείο Νέων Επι­στη­μό­νων στη Βιο­λο­γία της Παγκό­σμιας Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών (TWAS) και, το 2008, το Ειδι­κό Βρα­βείο της Κου­βα­νι­κής Εται­ρεί­ας Ανο­σο­λο­γί­ας για τη συμ­βο­λή της στην ανοσολογία.
Η Tania Crombet Ramos είναι τέλος μέλος της ομά­δας εμπει­ρο­γνω­μό­νων IAP COVID-19.


ℹ️  Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από
granma, Presidencia Cuba, Academia de Ciencias de Cuba &
cubadebate

Δεί­τε Η Κού­βα δυνα­μι­κά στην Παγκό­σμια Ακα­δη­μία Επιστημών 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο