Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει δικό της πλοίο για την ολοκλήρωση του «Nord Stream 2»

Η Ρωσία, μετά την από­φα­ση της ελβε­τι­κής εται­ρεί­ας «Allseas» να δια­κό­ψει τη συνερ­γα­σία της στην κατα­σκευή του υπο­θα­λάσ­σιου τμή­μα­τος του αγω­γού φυσι­κού αερί­ου «Nord Stream λόγω των κυρώ­σε­ων που επέ­βα­λαν οι ΗΠΑ στις ευρω­παϊ­κές εται­ρεί­ες που συμ­με­τέ­χουν στην κατα­σκευή του, ενδέ­χε­ται να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει δικό της πλοίο που βρί­σκε­ται ελλι­με­νι­σμέ­νο στη ρωσι­κή Άπω Ανα­το­λή για να ολο­κλη­ρώ­σει την κατα­σκευή του αγω­γού που θα μετα­φέ­ρει ρωσι­κό φυσι­κό αέριο στη Γερμανία.

Τη σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση έκα­νε ο Ρώσος υπουρ­γός Ενέρ­γειας Αλε­ξά­ντρ Νόβακ, δηλώ­νο­ντας ότι «έως τα τέλη του 2020 ο “Nord Stream” θα τεθεί σε λει­τουρ­γία». Επι­σή­μα­νε ότι μια λύση είναι να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί ένα πλοίο που είναι ελλι­με­νι­σμέ­νο στη ρωσι­κή Άπω Ανα­το­λή, αλλά θα χρεια­σθεί κάποιο χρο­νι­κό διά­στη­μα για την προ­ε­τοι­μα­σία του.

Ο Νόβακ δεν ανέ­φε­ρε το όνο­μα του πλοί­ου, αλλά το 2016 η ρωσι­κή πετρε­λαϊ­κή εται­ρεία «Gazprom» αγό­ρα­σε ένα πλοίο που τοπο­θε­τεί υπο­θα­λάσ­σια αγω­γούς. Σύμ­φω­να με την εται­ρεία παρο­χής υπη­ρε­σιών «Marinetraffic», το πλοίο που φέρει την ονο­μα­σία «Academic Cherskiy» βρί­σκε­ται στο λιμά­νι Ναχόντκα.

Το πλοίο θα χρεια­σθεί περί­που 45 μέρες για να φθά­σει στο Μπόρν­χολμ μέσω της διώ­ρυ­γας του Σου­έζ ή περί­που 37 μέρες εάν ακο­λου­θή­σει πορεία μέσω της Βόρειας Θάλασ­σας στον Ρωσι­κό Αρκτι­κό κύκλο, μόνο που στην περί­πτω­ση αυτή θα πρέ­πει να έχει τη συν­δρο­μή παγοθραυστικού.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «TASS», «Reuters»)

902 logo

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο