Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ΝΥΧΤΑ στο Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών

H NYXTA!

YARD GAL της Rebecca Prichard

Σκη­νο­θε­σία: ΤΑΣΟΣ ΣΑΓΡΗΣ
Παί­ζoυν: ΣΙΣΣΥ ΔΟΥΤΣΙΟΥ | ΛΙΛΗ ΤΣΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ

nuxta4Μου­σι­κή: Radiohead, Prodigy, Anne Clark, Total Eclipse, X Dream,
Atmos, Sandman, Lou Reed, Μikael Delta, Yann Tiersen, Αrcade Fire
Video Art: Άλκη­στις Καφε­τζή, Void Optical Art Laboratory
Σκη­νι­κά: Κenny Mac Lellan
Φωτι­σμοί: Γιώρ­γος Παπανδρικόπουλος
Μετά­φρα­ση: Anna Holloway
Διάρ­κεια: 90′
Πρε­μιέ­ρα ΔΕΥΤ. 6/2 και ΤΡ. 7/2/2017
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ κάθε Δευ­τέ­ρα και Τρίτη
Ώρα έναρ­ξης 21.30
Eίσο­δος: 10e | 5e : άνω των 65 & θεα­τρι­κή ατέλεια

ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
Παρα­μυ­θί­ας 27 & Πλα­ταιών — Κεραμεικός
Κρα­τή­σεις θέσε­ων: 2103457904

AΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ:

Το σκο­τά­δι απλώ­νε­ται πάνω από την Ευρώ­πη! Μια παρέα κορι­τσιών ξεκι­νούν μέσα στην Νύχτα του κόσμου την πιο μεγά­λη περι­πέ­τεια, ανα­ζη­τούν μια έξο­δο κιν­δύ­νου, έναν τρό­πο δια­φυ­γής και ενα­ντί­ω­σης στους κανό­νες, τις απα­γο­ρεύ­σεις και τις εντο­λές. Ανα­κα­λύ­πτουν τελι­κά το πιο τρο­μα­κτι­κό μέρος που μπο­ρεί να ταξι­δέ­ψει ο άνθρω­πος: το σκο­τά­δι που κρύ­βει ο καθέ­νας μας μέσα του. Ζού­με παγι­δευ­μέ­νοι ανά­με­σα στις επι­θυ­μί­ες και τις αυτα­πά­τες, τα εικο­νι­κά πρό­τυ­πα του εμπο­ρεύ­μα­τος και την πηγαία ενστι­κτώ­δη ανά­γκη για εξέ­γερ­ση και δρα­πέ­τευ­ση. Αδί­στα­κτοι επι­χει­ρη­μα­τί­ες, κυνι­κοί εγκλη­μα­τί­ες, φασί­στες και ιδιο­τε­λή παρά­σι­τα, διε­φθαρ­μέ­νες κρα­τι­κές αρχές, μονα­ξιά και απα­θή βλέμ­μα­τα και φρε­νια­σμέ­νες σκιές, μια φυλα­κι­σμέ­νη κοπέ­λα σκέ­φτε­ται τις παλιές της φίλες κλει­σμέ­νη στην απο­μό­νω­ση. Σίδε­ρο, τσι­μέ­ντο, γυά­λι­νες οθό­νες και άνθρω­ποι ξεχα­σμέ­νοι σε δερ­μά­τι­νους κανα­πέ­δες, η Μητρό­πο­λη είναι ένα τέρας που κατα­σπα­ρά­ζει την ανθρω­πό­τη­τα για να παρά­γει ένα φαντα­χτε­ρό τίπο­τα.  Η Νύχτα είναι μια απα­γο­ρευ­μέ­νη χώρα όπου κρύ­βε­ται μια αόρα­τη γενιά ισορ­ρο­πώ­ντας διαρ­κώς στα αδιέ­ξο­δα και τις απελ­πι­σμέ­νες από­πει­ρες αμφι­σβή­τη­σης, τις παρά­νο­μες απο­λαύ­σεις και την από­γνω­ση. Η ΝΥΧΤΑ!, ο τόπος που κατοι­κούν όλοι οι εφιάλ­τες και τα πιο κρυ­φά όνει­ρα μας. Καθώς ο καθέ­νας μας ζει μόνος του πια, στην μικρή προ­σω­πι­κή του φυλα­κή, αυτό είναι ένα τρα­γού­δι για τους φίλους που χάθηκαν.

nuxta1

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:

Η ΝΥΧΤΑ! είναι ένα ψυχο­λο­γι­κό θρί­λερ βασι­σμέ­νο στο βρα­βευ­μέ­νο θεα­τρι­κό έργο YΑRD GAL της Αγγλί­δας συγ­γρα­φέ­ας Rebecca Prichard, μια δυστο­πι­κή φου­του­ρι­στι­κή παρά­στα­ση για το άμε­σο μέλ­λον. Μια παρέα κορι­τσιών αρνού­νται όλους τους επι­βε­βλη­μέ­νους κανό­νες και ζουν μόνο την Νύχτα ανα­ζη­τώ­ντας τρό­πους για να βγά­ζουν χρή­μα­τα  χωρίς να δου­λεύ­ουν, να κάνουν σεξ χωρίς να πλη­γω­θούν, να δοκι­μά­σουν όλες τις ουσί­ες χωρίς να πεθά­νουν, να δια­πρά­ξουν όλες τις απα­γο­ρευ­μέ­νες πρά­ξεις χωρίς να συλληφθούν.

Με αυτό τον τρό­πο δια­γρά­φουν μια απελ­πι­σμέ­νη δια­δρο­μή που μαρ­τυ­ρά την δύνα­μη και το πάθος, όπως και την εύλο­γη από­γνω­ση, τα αδιέ­ξο­δα και την θλι­βε­ρή βία της ζωής των νέων ανθρώ­πων σήμε­ρα. Η απέ­ρα­ντη φαντα­χτε­ρή πόλη την Νύχτα, ο ήχος της ατέρ­μο­νης ψυχι­κής πίε­σης, ένα κρυ­φό σιω­πη­λό ουρ­λια­χτό μέσα στο σκο­τά­δι του κόσμου. Μονα­ξιά και απα­θή βλέμ­μα­τα και φρε­νια­σμέ­νες σκιές. Κινη­μα­το­γρα­φι­κές ανα­μνή­σεις, οργι­σμέ­νες νύχτες κατα­στρο­φών, κλο­πές και μαζι­κοί εμπρη­σμοί, προ­αύ­λια νοσο­κο­μεί­ων και κρα­τη­τή­ρια, σει­ρή­νες περι­πο­λι­κών και αιχ­μη­ρά αντι­κεί­με­να, γυά­λι­νες χάντρες και χάπια ecstasy και χαρ­το­πό­λε­μος από κάλ­πι­κα χαρ­το­νο­μί­σμα­τα. Κακο­στριμ­μέ­να τσι­γά­ρα χασίς, electro techno, σεξ της μιας βρα­διάς, κορί­τσια και αγό­ρια που αρμε­νί­ζουν στον νυχτε­ρι­νό ουρα­νό. Ζού­με στο σκο­τά­δι του κόσμου σαν παι­διά που χάθη­καν μέσα σε μια καταιγίδα.

Η σκο­τει­νή ποι­η­τι­κή ματιά του Τάσου Σαγρή για την ζωή στις σύγ­χρο­νες μητρο­πό­λεις και οι πρω­τα­γω­νί­στριες  Σίσ­συ Δου­τσί­ου και Λίλη Τσε­σμα­τζό­γλου συνα­ντιού­νται με τα ηχο­το­πία των Radiohead, της Anne Clark και του Mikael Delta, τον βιο­μη­χα­νι­κό θόρυ­βο των Prodigy, το ψυχε­δε­λι­κό techno-trance των Χ‑Dream, Αtmos-Sandman και Τοtal Eclipse, την μητρο­πο­λι­τι­κή μελαγ­χο­λία του Lou Reed, των Αrcade Fire, του Yann Tiersen,  τα φρε­νή­ρη video art παρα­λη­ρή­μα­τα της Άλκι­στης Καφε­τζή και του Εργα­στη­ρί­ου Οπτι­κών Τεχνών του Κενού Δικτύ­ου, τους εξπρε­σιο­νι­στι­κούς φωτι­σμούς του Γιώρ­γου Παπαν­δρι­κό­που­λου και την μινι­μα­λι­στι­κή σκη­νο­γρα­φία του Σκω­τσέ­ζου σκη­νο­γρά­φου Κenny MacLellan, συνερ­γά­τη του σκη­νο­θέ­τη της ται­νί­ας Trainspotting Dany Boyle.

nuxta3

Στο σύνο­λο του το δημιουρ­γι­κό και καλ­λι­τε­χνι­κό επι­τε­λείο των επι­τυ­χη­μέ­νων παρα­στά­σε­ων του Ινστι­τού­του Πει­ρα­μα­τι­κών Τεχνών συνε­χί­ζει την ανα­το­μία της επο­χής της κρί­σης με την παρά­στα­ση Η ΝΥΧΤΑ! , μελε­τώ­ντας το υπαρ­ξια­κό απο­τύ­πω­μα μιας επο­χής, το ψυχι­κό τραύ­μα μιας κοι­νω­νί­ας που δια­λύ­ε­ται σε δια­χω­ρι­σμέ­νες, απελ­πι­σμέ­νες ατομικότητες.

Το 2011 “ΟΙ ΔΟΥΛΕΣ” του Ζαν Ζενέ ούρ­λια­ξαν “Να Μην Ζήσου­με σαν Δού­λοι” και το πάθος τους για ζωή έγι­νε μια απελ­πι­σμέ­νη κραυ­γή στις ψυχές των ανθρώ­πων σε όλη την χώρα, το 2012 με το έργο “ΠΕΘΑΙΝΩ ΣΑΝ ΧΩΡΑ” του Δημή­τρη Δημη­τριά­δη έγι­νε μια λεπτο­με­ρής κατα­γρα­φή της κατάρ­ρευ­σης μιας ολό­κλη­ρης κοι­νω­νί­ας. Από το 2013 έως το 2015 η παρά­στα­ση “ΨΥΧΩΣΗ”  (4.48 Psychosis) της Sarah Kane μελέ­τη­σε την κατάρ­ρευ­ση του υπο­κει­μέ­νου στο σύγ­χρο­νο κόσμο.

Το 2017 με την παρά­στα­ση Η ΝΥΧΤΑ! (Υard Gal) της Rebecca Prichard σε σκη­νο­θε­σία του Τάσου Σαγρή το Ινστι­τού­το Πει­ρα­μα­τι­κών Τεχνών εξε­ρευ­νά την βία, τα αδιέ­ξο­δα και τις ελπί­δες των νέων ανθρώ­πων σήμε­ρα. Στέλ­νει ένα σήμα κιν­δύ­νου για το άμε­σο μέλ­λον. Μας καλεί να ταξι­δέ­ψου­με στην σκο­τει­νή πλευ­ρά του ίδιου μας του εαυ­τού, εκεί που κατοι­κούν οι εφιάλ­τες και τα πιο κρυ­φά όνει­ρα μας.

 

+ INΣΤΙΤΟΥΤΟ Πει­ρα­μα­τι­κών Τεχνών http://theinstitute.info/

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο