Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Σλοβακία κατηγορεί δύο άτομα για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας

Η Σλο­βα­κία κατη­γό­ρη­σε πρώ­ην αξιω­μα­τι­κό στρα­τιω­τι­κής ακα­δη­μί­ας και έναν ακό­μα άνδρα για κατα­σκο­πεία για λογα­ρια­σμό της Ρωσί­ας, όπως ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η αστυ­νο­μία και ειδι­κός εισαγγελέας.

Η ανα­κοί­νω­ση ήλθε μία ημέ­ρα αφού η χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ απέ­λα­σε τρεις Ρώσους διπλω­μά­τες. Η Ρωσία δήλω­σε ότι θα απα­ντή­σει σε αυτό που χαρα­κτή­ρι­σε αδι­καιο­λό­γη­τη απέλαση.

Ο εκτε­λών χρέη επι­κε­φα­λής της αστυ­νο­μί­ας Στέ­φαν Χάμ­ραν δήλω­σε σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου στην Μπρα­τι­σλά­βα, που μετα­δό­θη­κε απευ­θεί­ας από την τηλε­ό­ρα­ση, ότι η αστυ­νο­μία έθε­σε υπό κρά­τη­ση και κατη­γό­ρη­σε πρώ­ην αντι­πρύ­τα­νη σε στρα­τιω­τι­κή ακα­δη­μία, ο οποί­ος ταυ­το­ποι­ή­θη­κε ως Πάβολ Β., για συνερ­γα­σία με τη ρωσι­κή υπη­ρε­σία στρα­τιω­τι­κών πλη­ρο­φο­ριών GRU από το 2013.

«Το πρό­σω­πο αυτό ήταν μια επα­φή πλη­ρο­φο­ριών των αξιω­μα­τι­κών της ρωσι­κής GRU … για τους οποί­ους ανα­ζη­τού­σε, συγκέ­ντρω­νε και απο­κά­λυ­πτε πλη­ρο­φο­ρί­ες στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας», δήλω­σε ο Χάμραν.

Ο Χάμ­ραν ταυ­το­ποί­η­σε τον άλλο άνδρα ως Μπό­χους Γκ., συνερ­γά­τη ιστο­σε­λί­δας την οποία έκλει­σε η κυβέρ­νη­ση νωρί­τε­ρα αυτό τον μήνα για τη δια­σπο­ρά παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης. Ο άνδρας αυτός παρα­δέ­χθη­κε ότι ανα­ζη­τού­σε πλη­ρο­φο­ρί­ες από απόρ­ρη­τες ανα­φο­ρές για το Κοι­νο­βού­λιο, δήλω­σε ο Χάμραν.

Οι κατη­γο­ρού­με­νοι βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­ποι με ποι­νές από 4 χρό­νια φυλά­κι­σης έως 13 έτη κάθειρ­ξης, εάν κατα­δι­κα­στούν. Σύμ­φω­να με την αστυ­νο­μία, δύο άλλα πρό­σω­πα τέθη­καν υπό κρά­τη­ση, αλλά αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ρα χωρίς κατηγορίες.

Ο ειδι­κός εισαγ­γε­λέ­ας Ντά­νιελ Λίπ­σιτς δήλω­σε ότι η ρωσι­κή επί­θε­ση στην Ουκρα­νία επα­νέ­φε­ρε στο προ­σκή­νιο τις κατα­σκο­πευ­τι­κές δραστηριότητες.

«Η Ρωσι­κή Ομο­σπον­δία έχει κατη­γο­ριο­ποι­ή­σει τη Σλο­βα­κία ως μη φιλι­κή χώρα και γι’ αυτό τον λόγο, αυτές οι υπο­θέ­σεις θα συγκε­ντρώ­νουν μεγά­λη προ­σο­χή», δήλωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο