Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες εναντίον βάσης στο νότιο Ισραήλ σε απάντηση για τη δολοφονία του αλ Αρούρι

Το λιβα­νέ­ζι­κο σιι­τι­κό κίνη­μα Χεζ­μπο­λάχ ανα­κοί­νω­σε ότι εκτό­ξευ­σε σήμε­ρα δεκά­δες ρου­κέ­τες ενα­ντί­ον στρα­τιω­τι­κής «βάσης» στο βόρειο Ισρα­ήλ, παρου­σιά­ζο­ντας την επι­χεί­ρη­ση αυτή ως πρώ­τη απά­ντη­σή του στον φόνο του δεύ­τε­ρου στην ιεραρ­χία της Χαμάς κοντά στη Βηρυτό.

Ο Σάλεχ αλ Αρού­ρι και άλλα έξι στε­λέ­χη της παλαι­στι­νια­κής οργά­νω­σης σκο­τώ­θη­καν στις 2 Ιανουα­ρί­ου σε απο­δι­δό­με­νο στο Ισρα­ήλ πλήγ­μα με drone στο Ντα­χί­γιε, νότιο προ­ά­στιο της Βηρυ­τού, προ­πύρ­γιο της Χεζμπολάχ.

Η Χαμάς, η Χεζ­μπο­λάχ και η κυβέρ­νη­ση του Λιβά­νου κατη­γό­ρη­σαν το Ισρα­ήλ, ενώ Αμε­ρι­κα­νός αξιω­μα­τού­χος δήλω­σε την Τετάρ­τη ότι επρό­κει­το για «ισραη­λι­νό πλήγμα».

Το Ισρα­ήλ δεν έχει ανα­λά­βει την ευθύνη.

«Στο πλαί­σιο της αρχι­κής μας απά­ντη­ση στη δολο­φο­νία του μεγά­λου ηγέ­τη σεΐ­χη Σάλεχ αλ Αρού­ρι (…) η ισλα­μι­κή αντί­στα­ση στο­χο­θέ­τη­σε τη βάση της Μερόν με 62 πυραύ­λους δια­φο­ρε­τι­κών τύπων», επε­σή­μα­νε η Χεζμπολάχ.

Από την πλευ­ρά του ο στρα­τός του Ισρα­ήλ έκα­νε λόγο σήμε­ρα για περί­που 40 ρου­κέ­τες που εκτο­ξεύ­θη­καν από τον νότιο Λίβα­νο ενα­ντί­ον της Μερόν, ενώ πρό­σθε­σε ότι έπλη­ξε έναν πυρή­να υπεύ­θυ­νο για κάποια από αυτά τα πυρά.

Σει­ρή­νες προει­δο­ποί­η­σης ήχη­σαν σε πόλεις του νότιου Ισρα­ήλ, επε­σή­μα­νε ο στρατός.

Οι δια­συ­νο­ρια­κές συγκρού­σεις έχουν προ­κα­λέ­σει τον θάνα­το 175 ανθρώ­πων, εκ των οποί­ων οι 129 ήταν μαχη­τές της Χεζ­μπο­λάχ και περισ­σό­τε­ροι από 20 ήταν άμα­χοι ανά­με­σά τους τρεις δημοσιογράφοι.

Στο βόρειο Ισρα­ήλ έχουν σκο­τω­θεί εννέα στρα­τιώ­τες και πέντε άμα­χοι, σύμ­φω­να με τις αρχές.

Η Χεζ­μπο­λάχ διε­ξά­γει καθη­με­ρι­νά από τις 8 Οκτω­βρί­ου επι­χει­ρή­σεις ενα­ντί­ον Ισραη­λι­νών στρα­τιω­τών κατά μήκος των συνό­ρων, στη­ρί­ζο­ντας τη Χαμάς στη Γάζα.

Ο επι­κε­φα­λής της Χάσαν Νασ­ρά­λα προει­δο­ποί­η­σε την Τετάρ­τη το Ισρα­ήλ κατά της έναρ­ξης πολέ­μου με τον Λίβα­νο, δια­βε­βαιώ­νο­ντας ότι το κίνη­μά του θα πολε­μή­σει «μέχρις εσχά­των». Τόνι­σε εξάλ­λου ότι το πλήγ­μα της Τρί­της ενα­ντί­ον του προ­πυρ­γί­ου του κινή­μα­τος «είναι σοβα­ρό και δεν θα μεί­νει αναπάντητο».

Πολ­λά στε­λέ­χη της Χαμάς έχουν εγκα­τα­στα­θεί στον Λίβα­νο, υπό την προ­στα­σία της Χεζμπολάχ.

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο