Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Eurovision απορρίπτει την ιδέα αποκλεισμού του Ισραήλ από τον φετινό διαγωνισμό

Οι διορ­γα­νω­τές της Eurovision απέρ­ρι­ψαν την ιδέα να απο­κλει­στεί το Ισρα­ήλ από τον δια­γω­νι­σμό τρα­γου­διού, σε αντί­θε­ση με ό,τι είχαν κάνει για τη Ρωσία μετά την εισβο­λή της στην Ουκρα­νία το 2022.

Eurovision 2024: Απαί­τη­ση καλ­λι­τε­χνών να απο­βλη­θεί το Ισρα­ήλ που επι­διώ­κει «να καθα­ρί­σει την εικό­να του στο όνο­μα της μουσικής»

«Οι συγκρί­σεις μετα­ξύ των πολέ­μων και των συγκρού­σε­ων είναι περί­πλο­κες και δύσκο­λες και ως μη πολι­τι­κός οργα­νι­σμός μέσων ενη­μέ­ρω­σης, δεν ενα­πό­κει­ται σε εμάς να τις κάνου­με», δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Νόελ Κέρεν, γενι­κός διευ­θυ­ντής της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης Ραδιο­τη­λε­ό­ρα­σης (EBU).

Ο ίδιος δήλω­σε ότι η EBU έχει «γνώ­ση» των φωνών που τάσ­σο­νται υπέρ του φετι­νού απο­κλει­σμού του Ισρα­ήλ από τον δια­γω­νι­σμό, στον οποίο η χώρα θα εκπρο­σω­πη­θεί τον Μάιο από την ερμη­νεύ­τρια Έντεν Γκολάν.

«Ωστό­σο, ο δια­γω­νι­σμός τρα­γου­διού της Eurovision είναι μια μη πολι­τι­κή μου­σι­κή εκδή­λω­ση και ένας δια­γω­νι­σμός μετα­ξύ δημό­σιων ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κών φορέ­ων, μελών της EBU. Δεν πρό­κει­ται για δια­γω­νι­σμό μετα­ξύ κυβερ­νή­σε­ων», δήλω­σε ο Κέρεν.

Στην περί­πτω­ση του Ισρα­ήλ, σύμ­φω­να με τον ίδιο, «τα διευ­θυ­ντι­κά μας όργα­να … κατέ­λη­ξαν ότι ο ισραη­λι­νός δημό­σιος ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κός φορέ­ας Kan πλη­ρού­σε όλους τους κανό­νες του δια­γω­νι­σμού για αυτή τη χρο­νιά και ότι μπο­ρού­σε να συμ­με­τά­σχει όπως κατά τα 50 τελευ­ταία χρό­νια».

Αντί­θε­τα, ανέ­φε­ρε ο Κέρεν «στην περί­πτω­ση της Ρωσί­ας, η συμ­με­το­χή του ρωσι­κού ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κού φορέα είχε ανα­στα­λεί από την EBU λόγω της συστη­μα­τι­κής απο­τυ­χί­ας να ικα­νο­ποι­ή­σει τις υπο­χρε­ώ­σεις του ως μέλους και της κατα­πά­τη­σης των αξιών δημό­σιων υπη­ρε­σιών».

Ο ίδιος τόνι­σε επί­σης ότι η σχέ­ση μετα­ξύ του δημό­σιου φορέα Kan και της ισραη­λι­νής κυβέρ­νη­σης είναι «θεμε­λιω­δώς δια­φο­ρε­τι­κή» από αυτή μετα­ξύ της ρωσι­κής τηλε­ό­ρα­σης και της Μόσχας, σημειώ­νο­ντας ότι η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση έχει «απει­λή­σει τα τελευ­ταία χρό­νια να κλεί­σει τον ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κό φορέα».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο