Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Monsanto πρέπει να καταβάλει 2 δισ. δολ. σε ζευγάρι καρκινοπαθών

Σώμα ενόρ­κων δικα­στη­ρί­ου στην Πολι­τεία της Καλι­φόρ­νιας κατά­φε­ρε νέο πλήγ­μα στην Monsanto –εται­ρεία που έχει εξα­γο­ρα­στεί από τον γερ­μα­νι­κό όμι­λο Bayer– απο­φαι­νό­με­νο ότι η εται­ρεία οφεί­λει να κατα­βά­λει απο­ζη­μιώ­σεις και πρό­στι­μα δύο δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων και πλέ­ον σε ένα ζευ­γά­ρι που πάσχει από καρ­κί­νο, γεγο­νός που απο­δί­δει στη χρή­ση του ζιζα­νιο­κτό­νου Roundup, σύμ­φω­να με τους δικη­γό­ρους του ζεύγους.

Οι ένορ­κοι απο­φά­σι­σαν ότι η εται­ρεία θα πρέ­πει να κατα­βά­λει πάνω από «δύο δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια» στο ζευ­γά­ρι Άλβα και Αλμπέρ­τα Πίλιοντ. Πρό­κει­ται για την τρί­τη συνα­πτή κατα­δι­κα­στι­κή από­φα­ση σε βάρος της Μον­σά­ντο, την οποία εξα­γό­ρα­σε η Μπά­γερ πέρυ­σι. Οι δύο προη­γού­με­νες απο­φά­σεις εκδό­θη­καν από δικα­στή­ρια που επί­σης βρί­σκο­νται στην Καλι­φόρ­νια: η μία από πολι­τεια­κό δικα­στή­ριο, η άλλη από ομοσπονδιακό.

Το σώμα ενόρ­κων δικα­στη­ρί­ου της πόλης Όκλαντ έκρι­νε ότι το Ράου­νταπ, το πολύ επι­τυ­χη­μέ­νο εμπο­ρι­κά ζιζα­νιο­κτό­νο της Μον­σά­ντο, προ­κά­λε­σε στο ζευ­γά­ρι το λέμ­φω­μα μη-Χότζ­κιν από το οποίο πάσχει.

Απο­φάν­θη­κε ότι η εται­ρεία πρέ­πει να κατα­βά­λει ως απο­ζη­μί­ω­ση 18 εκατ. δολά­ρια στον Άλβα Πίλιοντ, 37 εκατ. στην Αλμπέρ­τα Πίλιοντ και ένα δισεκ. δολά­ρια στον καθέ­να ως πρό­σθε­τα, τιμω­ρη­τι­κά ποσά πέραν της απο­ζη­μί­ω­σης, διό­τι η εται­ρεία δεν φρό­ντι­σε να προει­δο­ποιεί επαρ­κώς τους πελά­τες της για τους κιν­δύ­νους που συνε­πα­γό­ταν η χρή­ση του ζιζα­νιο­κτό­νου της για την ανθρώ­πι­νη υγεία και για αμέλεια.

Πρό­κει­ται για την τρί­τη και πιο φαρ­μα­κε­ρή κατα­δι­κα­στι­κή από­φα­ση αμε­ρι­κα­νι­κού δικα­στη­ρί­ου, που καθι­στά την εξα­γο­ρά της Monsanto από τη Bayer άκρως προ­βλη­μα­τι­κή. Ενά­γο­ντες αυτήν τη φορά ήταν ο Άλβα και η Αλμπέρ­τα Πίλιοντ, στους οποί­ους εκτός από τη λεγό­με­νη punity damage, την «τιμω­ρη­τι­κή απο­ζη­μί­ω­ση», μια ιδιαι­τε­ρό­τη­τα του αγγλο­σα­ξο­νι­κού δικαί­ου, θα κατα­βλη­θεί επι­πλέ­ον απο­ζη­μί­ω­ση συνο­λι­κά 60 εκ. δολα­ρί­ων για προη­γού­με­νες και μελ­λο­ντι­κές οικο­νο­μι­κές και μη οικο­νο­μι­κές ζημί­ες που υπέ­στη­σαν. «Πολε­μά­με τον καρ­κί­νο εδώ και 9 χρό­νια» δήλω­σε μετά την ανα­κοί­νω­ση της από­φα­ση η Αλμπέρ­τα Πίλιοντ. «Ο σύζυ­γός μου πιο πολύ από μένα. Αιτία είναι το Roundup. Μας άλλα­ξε τη ζωή, δεν μπο­ρού­με να κάνου­με πράγ­μα­τα που κάνα­με παλαιό­τε­ρα και την ευθύ­νη έχει η Monsanto γι αυτό το κακό».

Θεω­ρεί­ται αμφί­βο­λο εάν τελι­κά η γερ­μα­νι­κή εται­ρεία κατα­βά­λει τελι­κά το τερά­στιο αυτό ποσό. Για­τί στην αμε­ρι­κα­νι­κή δικαιο­σύ­νη οι «τιμω­ρη­τι­κές απο­ζη­μιώ­σεις» διορ­θώ­νο­νται δρα­στι­κά προς τα κάτω, ωστό­σο η από­φα­ση έχει συμ­βο­λι­κό χαρα­κτή­ρα, δεδο­μέ­νου ότι ακο­λου­θούν κι άλλα δικα­στή­ρια. Σε σχέ­ση με προ­ϊ­ό­ντα της Monsanto που περιέ­χουν γλυ­φο­σά­τη η Bayer βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πη με 13.500 αγω­γές! Μόνο στο δικα­στή­ριο του Όκλαντ, στο οποίο προ­σέ­φυ­γε το ζευ­γά­ρι, περι­μέ­νουν τη σει­ρά τους άλλες 250 αγωγές.

Η διοί­κη­ση του γερ­μα­νι­κού κολοσ­σού χαρα­κτή­ρι­σε την από­φα­ση απο­γοη­τευ­τι­κή και δια­βε­βαί­ω­σε ότι θα ασκή­σει έφε­ση. Επι­σή­μα­νε ότι ο Άλβα και η Αλμπέρ­τα Πίλιοντ είχαν πολ­λά προ­βλή­μα­τα υγεί­ας επί σει­ρά ετών και διέ­τρε­χαν κίν­δυ­νο να εμφα­νί­σουν λέμ­φω­μα Μη-Χότζ­κιν ούτως ή άλλως, καθώς και ότι η ετυ­μη­γο­ρία έρχε­ται σε δια­με­τρι­κή αντί­θε­ση με το συμπέ­ρα­σμα της ομο­σπον­δια­κής Υπη­ρε­σί­ας Προ­στα­σί­ας του Περι­βάλ­λο­ντος (Environmental Protection Agency, ΕPA) ότι «δεν υπάρ­χουν κίν­δυ­νοι για τη δημό­σια υγεία» από τη χρή­ση της γλυ­φο­σά­της, της δρα­στι­κής ουσί­ας του ζιζα­νιο­κτό­νου «Ράου­νταπ».

Ο γερ­μα­νι­κός αγρο­το­χη­μι­κός κολοσ­σός δια­τεί­νε­ται ότι οι μελέ­τες που εκπό­νη­σαν επί δεκα­ε­τί­ες επι­στή­μο­νες της «Μον­σά­ντο» και άλλοι απέ­δει­ξαν πως η γλυ­φο­σά­τη και το «Ράου­νταπ» δεν απο­τε­λούν κίν­δυ­νο για τη δημό­σια υγεία, ενώ ακρι­βώς το ίδιο είναι το συμπέ­ρα­σμα πολ­λών επο­πτι­κών φορέ­ων διεθνώς.

Οι προη­γού­με­νες δύο κατα­δι­κα­στι­κές απο­φά­σεις προ­κά­λε­σαν μεγά­λη πτώ­ση της τιμής των μετο­χών της «Μπά­γερ». Οι μέτο­χοί της επι­κρί­νουν τη διοί­κη­ση του γερ­μα­νι­κού κολοσ­σού για τον τρό­πο που χει­ρί­στη­κε την εξα­γο­ρά της «Μον­σά­ντο» και τα δικα­στι­κά προ­βλή­μα­τα που κλη­ρο­νό­μη­σε. Η εται­ρεία έχει χάσει 30 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ από την κεφα­λαιο­ποί­η­σή της μετά την πρώ­τη ετυμηγορία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο