Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η start-up Neuralink του Μασκ έλαβε άδεια για εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε παράλυτους, ή πάσχοντες από νευρολογικές παθήσεις

Η start-up Neuralink, μια από τις εται­ρεί­ες του Ίλον Μασκ, ανα­κοί­νω­σε χθες Πέμ­πτη μέσω Twitter ότι έλα­βε την άδεια των αμε­ρι­κα­νι­κών υγειο­νο­μι­κών αρχών για να δοκι­μά­σει δια­συν­δε­δε­μέ­να εγκε­φα­λι­κά εμφυ­τεύ­μα­τα σε ανθρώπους.

Πρό­κει­ται για «σημα­ντι­κό βήμα που θα επι­τρέ­ψει μια μέρα η τεχνο­λο­γία μας να βοη­θή­σει πολ­λούς ανθρώ­πους», ανέ­φε­ρε η καλι­φορ­νέ­ζι­κη νεο­φυ­ής επι­χεί­ρη­ση, σπεύ­δο­ντας να διευ­κρι­νί­σει πως η «στρα­το­λό­γη­ση» εθε­λο­ντών για τις «κλι­νι­κές δοκι­μές» που θα διε­ξα­γά­γει «δεν έχει αρχί­σει ακόμη».

Η Neuralink σχε­διά­ζει διε­πα­φή που θα εμφυ­τεύ­ε­ται στον ανθρώ­πι­νο εγκέ­φα­λο ώστε να επι­τρέ­πει επι­κοι­νω­νία με υπο­λο­γι­στές μέσω της σκέψης.

Ανα­μέ­νε­ται πάνω απ’ όλα να βοη­θή­σει παρά­λυ­τους, ή πάσχο­ντες από νευ­ρο­λο­γι­κές παθήσεις.

Η start-up θέλει κατό­πιν να κάνει επαρ­κώς ασφα­λείς και αξιό­πι­στες τις συσκευ­ές ώστε να μπο­ρούν να εμφυ­τεύ­ο­νται σε ανθρώ­πους δια­τε­θει­μέ­νους να δαπα­νή­σουν χιλιά­δες δολά­ρια ώστε ο εγκέ­φα­λός τους να απο­κτή­σει μεγα­λύ­τε­ρη ισχύ.

Για τον κ. Μασκ, ο οποί­ος ίδρυ­σε τη Neuralink το 2016, το τσιπ που θα εμφυ­τεύ­ε­ται σε ανθρώ­πους ίσως επι­τρέ­ψει στην ανθρω­πό­τη­τα να επι­τύ­χει «συμ­βί­ω­ση με την τεχνη­τή νοη­μο­σύ­νη», όπως το έθε­σε το 2020, σε εκδή­λω­ση της εταιρείας.

Ο δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χος φοβά­ται πως η τεχνη­τή νοη­μο­σύ­νη (AI) θα ξεπε­ρά­σει τον άνθρω­πο, θα πάρει τον έλεγ­χο μια μέρα.

Τον Μάρ­τιο, ο κ. Μασκ ίδρυ­σε την X.AI, άλλη νέα επι­χεί­ρη­ση ειδι­κευ­μέ­νη στην AI, πιθα­νόν για να αντα­γω­νι­στεί με την OpenAI, εται­ρεία δημιούρ­γη­μα της οποί­ας είναι το ChatGPT, λογι­σμι­κό ικα­νό να αλλη­λε­πι­δρά με ανθρώ­πους και να παρά­γει κεί­με­να κάθε λογής όταν του το ζητούν.

«Είμα­στε πλέ­ον πεπει­σμέ­νοι ότι η συσκευή της Neuralink είναι έτοι­μη για τους ανθρώ­πους, άρα το χρο­νο­διά­γραμ­μα εξαρ­τά­ται από τη δια­δι­κα­σία έγκρι­σης του FDA», του αμε­ρι­κα­νι­κού οργα­νι­σμού φαρ­μά­κων, τόνι­ζε μέσω Twitter στα τέλη Νοεμ­βρί­ου, έναν μήνα αφού αγό­ρα­σε τον ιστό­το­πο κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

Ο FDA δεν απά­ντη­σε αμέ­σως όταν του ζήτη­σε σχό­λιο το Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Ο επι­κε­φα­λής της Tesla (ηλε­κτρι­κά αυτο­κί­νη­τα) και SpaceX (διά­στη­μα) συνη­θί­ζει να κάνει φιλό­δο­ξες ως παρα­κιν­δυ­νευ­μέ­νες προ­βλέ­ψεις, π.χ. για την αυτο­νο­μία των αυτο­κι­νή­των της Tesla.

Τον Ιού­λιο του 2019, δια­βε­βαί­ω­νε πως η Neuralink θα ξεκι­νού­σε τις πρώ­τες κλι­νι­κές δοκι­μές σε ανθρώ­πους το 2020.

Κατά και­ρούς, ο κ. Μασκ έχει βρε­θεί στα πρω­το­σέ­λι­δα με δηλώ­σεις του για την τεχνο­λο­γία της φύσης αυτού, για παρά­δειγ­μα πως θα μπο­ρού­σε να θερα­πεύ­σει από την παχυ­σαρ­κία ως τον αυτι­σμό και τη σχι­ζο­φρέ­νεια, ή το θα επέ­τρε­πε να πλοη­γεί­ται κανείς στο δια­δί­κτυο τηλε­πα­θη­τι­κά. Πέρυ­σι δια­βε­βαί­ω­νε πως είναι τόσο σίγου­ρος για την ασφά­λεια της συσκευ­ής της εται­ρεί­ας του, που θα την εμφύ­τευε στα παι­διά του.

Μέχρι σήμε­ρα, πρω­τό­τυ­πα των εμφυ­τευ­μά­των, που έχουν μέγε­θος όσο ένα μικρό κέρ­μα, έχουν εγκα­τα­στα­θεί σε κρα­νία ζώων. Πίθη­κοι μπό­ρε­σαν έτσι να «παί­ξουν» βιντε­ο­παι­γνί­δια, ή να «πλη­κτρο­λο­γή­σουν» λέξεις σε οθό­νες, απλώς μετα­κι­νώ­ντας με τα μάτια τον κέρ­σο­ρα στην οθόνη.

Στα τέλη Νοεμ­βρί­ου, η start-up έκα­νε λόγο για προ­ό­δους στον σχε­δια­σμό ρομπο­τι­κού χει­ρουρ­γού και στην ανά­πτυ­ξη άλλων εμφυ­τευ­μά­των, που θα τοπο­θε­τού­νται στον νωτιαίο μυε­λό ή στα μάτια, για να απο­κα­θί­στα­ται η δυνα­τό­τη­τα κίνη­σης ή η όραση.

Το 2022, ο κ. Μασκ εξόρ­κι­σε τους εργα­ζό­με­νους της Neuralink να προ­χω­ρή­σουν με πολύ μεγα­λύ­τε­ρη ταχύ­τη­τα. «Θα είμα­στε όλοι νεκροί προ­τού να παρα­χθεί κάτι που θα είναι χρή­σι­μο», τους είχε πει σε σύσκε­ψη την περα­σμέ­νη χρο­νιά, σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Bloomberg.

Στο παρελ­θόν, ο FDA είχε επι­ση­μά­νει αρκε­τά πεδία για τα οποία θα χρεια­στεί να λάβει πει­στι­κές απα­ντή­σεις προ­τού εγκρί­νει δοκι­μές σε ανθρώ­πους — για τη μπα­τα­ρία λιθί­ου του εμφυ­τεύ­μα­τος, για το ενδε­χό­με­νο καλώ­δια να βγουν από το εμφύ­τευ­μα και να βλά­ψουν τον εγκέ­φα­λο, για τη δυνα­τό­τη­τα ασφα­λούς αφαί­ρε­σης της συσκευ­ής χωρίς να υπο­στούν ζημιά εγκε­φα­λι­κοί ιστοί κ.λπ..

Και άλλες εται­ρεί­ες εργά­ζο­νται στον έλεγ­χο υπο­λο­γι­στών με τη σκέ­ψη, όπως η Synchron, που ανα­κοί­νω­σε τον Ιού­λιο του 2022 πως εμφύ­τευ­σε την πρώ­τη διε­πα­φή εγκε­φά­λου-μηχα­νής στις ΗΠΑ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο