Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αγωνιστή της ειρήνης Ν. Νικηφορίδη στις 5 Μάρτη

Εκδή­λω­ση μνή­μης, τιμής και αγώ­να για τον Νίκο Νικη­φο­ρί­δη διορ­γα­νώ­νε­ται την Κυρια­κή 5 Μάρτη.

Από τις 10 π.μ. θα υπάρ­χει έκθε­ση μαθη­τι­κών έργων στο γυμνα­στή­ριο του 3ου- 6ου Δημο­τι­κού Σχο­λεί­ου Συκε­ών (οδός Γεν­νη­μα­τά), ενώ η εκδή­λω­ση θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στο μνη­μείο προς τιμήν του Νίκου Νικη­φο­ρί­δη στις 11.30 π.μ., στο Πάρ­κο Ειρή­νης στις Συκιές, επί της οδού Παπα­να­στα­σί­ου απέ­να­ντι από την εκκλη­σία των Αγ. Θεο­δώ­ρων (λεω­φο­ρείο 26).

Για τις εκδη­λώ­σεις συνερ­γά­ζο­νται και τις συν­διορ­γα­νώ­νουν οι φορείς: Ομο­σπον­δία Ενώ­σε­ων Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων Περι­φέ­ρειας Κεντρι­κής Ομο­σπον­δί­ας, Γ’ Ένω­ση Λει­τουρ­γών Μέσης Εκπαί­δευ­σης (Γ’ ΕΛΜΕ), Σύλ­λο­γος Δασκά­λων «Αρι­στο­τέ­λης», Κοι­νω­φε­λής Επι­χεί­ρη­ση Δήμου Νεά­πο­λης Συκε­ών — ΚΔΑΠ, Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νης Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΕΔΥΕΘ).

Στο κάλε­σμά της η ΕΔΥΕΘ σημειώ­νει: «Πριν 72 χρό­νια, στις 5 Μάρ­τη 1951, στον τόπο εκτε­λέ­σε­ων πίσω από το Γεντί Κου­λέ, τις περι­βό­η­τες φυλα­κές της Θεσ­σα­λο­νί­κης του­φε­κί­στη­κε ο 23χρονος νεο­λαί­ος, ΕΠΟ­Νί­της, αγω­νι­στής της Αντί­στα­σης Νίκος Νικη­φο­ρί­δης. Το “έγκλη­μα” του πρω­το­μάρ­τυ­ρα του κινή­μα­τος ειρή­νης στη χώρα μας ήταν η συλ­λο­γή υπο­γρα­φών ενά­ντια στην εξά­πλω­ση των πυρη­νι­κών όπλων, κάτω από την διε­θνή καμπά­νια του Παγκο­σμί­ου Συμ­βου­λί­ου Ειρή­νης, γνω­στή ως “Έκκλη­ση της Στοκχόλμης”.

Ο Νίκος Νικη­φο­ρί­δης ζει και σήμε­ρα στις καρ­διές μας! Ζει και μας συντρο­φεύ­ει στον φιλει­ρη­νι­κό, αντι­πο­λε­μι­κό-αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό αγώ­να για έναν κόσμο ειρη­νι­κό και δίκαιο.

Σε συνερ­γα­σία με φορείς της εκπαί­δευ­σης, με φορείς του γονεϊ­κού κινή­μα­τος και της τοπι­κής διοί­κη­σης οργα­νώ­νου­με έκθε­ση μαθη­τι­κών έργων. Στό­χος μας τα παι­διά να εκφρά­σουν καλ­λι­τε­χνι­κά με λόγο, εικό­να, βίντεο, μου­σι­κή, θεα­τρι­κά δρώ­με­να, εικα­στι­κά ή με όποιον άλλον τρό­πο επι­λέ­ξουν την αντί­θε­ση και την κατα­δί­κη τους στον πόλε­μο, τον πόθο τους για ειρήνη».

Παρά­λη­λα η ΕΔΥΕΘ σημειώνει:

«Στη σημε­ρι­νή πολύ επι­κίν­δυ­νη συγκυ­ρία, που ο πόλε­μος μαί­νε­ται ένα χρό­νο πια στην Ουκρα­νία με ανυ­πο­λό­γι­στες θυσί­ες και θύμα­τα για τον ουκρα­νι­κό αλλά και για το ρωσ­σι­κό λαό, για όλους τους λαούς της Ευρώ­πης, που η φωτιά του απει­λεί να εξα­πλω­θεί και στις γει­το­νι­κές χώρες, ενώ οι απει­λές για τη χρή­ση πυρη­νι­κών όπλων έχουν γίνει καθη­με­ρι­νό­τη­τα, είναι χρέ­ος όλων μας ν’ αγω­νι­στού­με, να πούμε:

Ως εδώ!

Να στα­μα­τή­σει τώρα ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρανία!

Να μην γίνει καμία άλλη απο­στο­λής πολε­μι­κού υλι­κού ή και προ­σω­πι­κού των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων στην Ουκρανία!

Απε­μπλο­κή τώρα της Ελλά­δας από τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο! Καμία διευ­κό­λυν­ση από ελλη­νι­κό έδα­φος για τις επι­χει­ρή­σεις στην Ουκρανία!

Να κλεί­σουν οι αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κές βάσεις του θανά­του και άλλες υποδομές!

Κανέ­νας Έλλη­νας φαντά­ρος και αξιω­μα­τι­κός σε ιμπε­ρια­λι­στι­κή απο­στο­λή εκτός συνό­ρων, σε στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις κατά άλλων λαών!

Να μην εγκα­τα­στα­θούν πυρη­νι­κά σε ελλη­νι­κό έδα­φος! Να απα­γο­ρευ­τούν οι πυρη­νι­κές δοκι­μές και η παρα­γω­γή κάθε είδους όπλων μαζι­κής καταστροφής.

Η χώρα μας να μην γίνει πεδίο βολής για τα αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κά συμφέροντα!

Ο λαός μας να μην γίνει στό­χος αντι­ποί­νων αντί­πα­λων ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνάμεων!

Οι λαοί δεν πρέ­πει να δια­λέ­ξου­με ανά­με­σα στον έναν ή στον άλλον ιμπεριαλιστή!

Να δυνα­μώ­σει η κοι­νή μας πάλη και αλλη­λεγ­γύη, ο κάθε λαός να γίνει κυρί­αρ­χος στον τόπο του!».

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο