Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών” βροντοφώναξαν εργαζόμενος λαός και νεολαία VIDEO🎥ΦΩΤΟ

«Θεσ­σα­λο­νί­κη λιμά­νι των λαών και όχι ορμη­τή­ριο των ιμπε­ρια­λι­στών» βρο­ντο­φώ­να­ξε ο εργα­ζό­με­νος λαός και η νεο­λαία της Θεσ­σα­λο­νί­κης που συμ­με­τεί­χε σήμε­ρα στην μεγά­λη αντι­ϊ­μπε­ρια­λι­στι­κή δια­δή­λω­ση που οργά­νω­σε η ΕΔΥΕΘ μπρο­στά στο Γ’ Σώμα Στρα­τού όπου εδρεύ­ει το ΝΑΤΟϊ­κό Στρα­τη­γείο και την μαχη­τι­κή πορεία μέχρι το μνη­μείο του Γρη­γό­ρη Λαμπράκη.

Εκεί μπρο­στά από το ΝΑΤΟϊ­κό στρα­τη­γείο, ο εργα­ζό­με­νος λαός που συμ­με­τεί­χε συγκρο­τη­μέ­να με τα πανό των Επι­τρο­πών Ειρή­νης, των σωμα­τεί­ων, των φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων και των άλλων φορέ­ων, απαί­τη­σε από την κυβέρ­νη­ση να απο­σύ­ρει εδώ και τώρα τη στή­ρι­ξή της στο κρά­τος-δολο­φό­νο Ισρα­ήλ, να επι­στρέ­ψουν όλα τα πολε­μι­κά πλοία και οι Έλλη­νες στρα­τιω­τι­κοί από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές έκτος συνόρων.

Στη συγκέ­ντρω­ση εκ μέρους των εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων, χαι­ρέ­τη­σε η Νάσια Αγο­ρα­στού, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Θεσ­σα­λο­νί­κης. Ανα­φέρ­θη­κε στις συνέ­πειες που βιώ­νουν οι εργα­ζό­με­νοι εξαι­τί­ας της έντα­σης της εκμε­τάλ­λευ­σης και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων και συγκρού­σε­ων στην Ουκρα­νία και στη Μέση Ανα­το­λή. Τις συνέ­πειες της ολο­έ­να και μεγα­λύ­τε­ρης πρόσ­δε­σης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ προς όφε­λος των εφο­πλι­στών και των βιομηχάνων.

 

Κεντρι­κός ομι­λη­τής στη συγκέ­ντρω­ση, ήταν ο Νίκος Ζώκας, πρό­ε­δρος της ΕΔΥΕΘ. «Τα τύμπα­να ενός γενι­κευ­μέ­νου πολέ­μου χτυ­πούν πολύ πιο δυνα­τά σήμε­ρα στη γει­το­νιά μας! Προει­δο­ποιούν για πολύ μεγά­λη και πολύ επι­κίν­δυ­νη κλι­μά­κω­ση σε ολό­κλη­ρη τη Μέση Ανα­το­λή, την Ερυ­θρά Θάλασ­σα και την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, για τους τερά­στιους κιν­δύ­νους για όλους τους λαούς της περιοχής.

Σήμε­ρα, εδώ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, τα τύμπα­να του πολέ­μου ακού­γο­νται ακό­μη πιο δυνα­τά μπρο­στά στο άντρο των φονιά­δων, το νατοϊ­κό στρα­τη­γείο στο πρώ­ην 3οΣώμα Στρα­τού!

Ακού­γο­νται πιο δυνα­τά και στη Βάση της Σού­δας, στο λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, στη Λάρι­σα, στο Λιτό­χω­ρο, στο Στε­φα­νο­βί­κειο, στις δεκά­δες άλλες αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κές εγκα­τα­στά­σεις στη χώρα μας, που οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις έχουν παρα­χω­ρή­σει απλό­χε­ρα στους ιμπε­ρια­λι­στές φονιά­δες», είπε.

Ανα­φε­ρό­με­νος στις τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις είπε ότι δεν είναι κεραυ­νός εν αιθρία. «Η απά­ντη­ση του Ιράν στο Ισρα­ήλ, ως αντί­ποι­να στην εγκλη­μα­τι­κή επί­θε­ση του ισραη­λι­νού κρά­τους στην ιρα­νι­κή πρε­σβεία της Δαμα­σκού, είναι η συνέ­πεια και συνέ­χεια της ισραη­λι­νής κατο­χής και της γενο­κτο­νί­ας του παλαι­στι­νια­κού λαού, των ισραη­λι­νών επι­θέ­σε­ων στη Συρία και το Λίβα­νο, είναι ενταγ­μέ­νες στο πλαί­σιο των μεγά­λων ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα και την ευρύ­τε­ρη περιο­χή. Δια­μορ­φώ­νουν τις συν­θή­κες για γενί­κευ­ση του πολέ­μου». Και κάλε­σε το λαό να κατα­δι­κά­σει μαζι­κά και οργα­νω­μέ­να την επι­κίν­δυ­νη πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης, που εμπλέ­κει ολο­έ­να και βαθύ­τε­ρα την Ελλά­δα στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέ­μους, σπέρ­νει σ’ όλη τη χώρα αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κές βάσεις και υπο­δο­μές, μετα­τρέ­πει την πατρί­δα μας σε πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ταυ­τό­χρο­να σε στό­χο απα­ντη­τι­κών χτυ­πη­μά­των αντί­πα­λων ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνάμεων.

Ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στην ανεί­πω­τη σφα­γή του παλαι­στι­νια­κού λαού στη Γάζα από το κρά­τος-δολο­φό­νο Ισρα­ήλ με τις πλά­τες και την πλή­ρη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. «Γίνε­ται μία πραγ­μα­τι­κή γενο­κτο­νία ενός ηρω­ι­κού λαού, που για 75 χρό­νια μάχε­ται ανυ­πο­χώ­ρη­τα για να απο­κτή­σει τη δική του πατρίδα.

Προ­κα­λούν ανα­τρι­χί­λα οι βομ­βαρ­δι­σμοί νοσο­κο­μεί­ων, σχο­λεί­ων, δημό­σιων κτι­ρί­ων και σπι­τιών, η πλή­ρης ισο­πέ­δω­ση των πόλε­ων της Γάζας, τα στο­χευ­μέ­να χτυ­πή­μα­τα τους που προ­κα­λούν χιλιά­δες θύμα­τα, η έλλει­ψη ρεύ­μα­τος και καυ­σί­μων, η πεί­να και η δίψα, ο θάνα­τος από ασι­τεία στον οποίο έχουν υπο­βάλ­λει δυο εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώπους.

Το Ισρα­ήλ και οι μεγά­λοι προ­στά­τες του θέλουν να βάλουν στο χέρι αυτό το μικρό κομ­μά­τι γης για να προ­χω­ρή­σουν τα ενερ­γεια­κά τους σχέ­δια στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, για να υλο­ποι­ή­σουν τα σχέ­διά τους για την κατα­σκευή νέων εμπο­ρι­κών δρό­μων. Ο δίκαιος αγώ­νας του περή­φα­νου παλαι­στι­νια­κού λαού τους χαλά­ει τα σχέ­δια. Γι’ αυτό και πρέ­πει να εξο­ντω­θεί, και όσοι επι­ζή­σουν να εκτοπιστούν».

Ακο­λού­θη­σε μαχη­τι­κή πορεία στους δρό­μους της πόλης που σεί­στη­κε από τα συν­θή­μα­τα των δια­δη­λω­τών. «Δεν θα επι­λέ­ξου­με στρα­τό­πε­δο ληστών μόνη μας ελπί­δα η πάλη των λαών», «έξω το ΝΑΤΟ να κλεί­σου­νε οι βάσεις καμιά συμ­με­το­χή στις επεμ­βά­σεις», «η αλλη­λεγ­γύη το όπλο των λαών πόλε­μο στον πόλε­μο των ιμπε­ρια­λι­στών» και «η ιστο­ρία έχει μια σωστή πλευ­ρά με την Παλαι­στί­νη ως τη λευτεριά».

Μπρο­στά στο Αμε­ρι­κά­νι­κο Προ­ξε­νείο ο Ν. Ζώκας κατήγ­γει­λε την ισχυ­ρή παρου­σία της αστυνομίας.

Εκεί ακού­στη­καν δυνα­τά και τα συν­θή­μα­τα όπως «ούτε γη ούτε νερό στους φονιά­δες των λαών», «αυτοί σκο­τώ­σαν Λαμπρά­κη Μπε­λο­γιάν­νη φονιά­δες των λαών Αμερικάνοι».

Η πορεία ολο­κλη­ρώ­θη­κε στο μνη­μείο του Γρη­γό­ρη Λαμπρά­κη στη συμ­βο­λή των οδών Βενι­ζέ­λου και Ερμού, όπου έγι­νε κατά­θε­ση στε­φά­νων εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ.

Εκεί στο μνη­μείο, ο Μπά­μπης Βέλ­λης, Γραμ­μα­τέ­ας της ΕΔΥΕΘ διά­βα­σε το ψήφι­σμα της συγκέ­ντρω­σης και κάλε­σε σε συνέ­χι­ση της πάλης με μαζι­κή συμ­με­το­χή στην απερ­γία και τη συγκέ­ντρω­ση της 1ης Μάη.

Ο λαός απαί­τη­σε μαχητικά:

  • Απε­μπλο­κή της Ελλά­δας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέμους.
  • Να επι­στρέ­ψει η φρε­γά­τα «ΥΔΡΑ» από την Ερυ­θρά Θάλασ­σα και όλες οι ελλη­νι­κές στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις από το εξωτερικό.
  • Να κλεί­σουν οι βάσεις του θανά­του, να κλεί­σει το νατοϊ­κό στρα­τη­γείο NRDC στη Θεσσαλονίκη.
  • Να τερ­μα­τι­στεί ο πόλε­μος στη Ουκρα­νία, η σφα­γή στη Γάζα και η ισραη­λι­νή κατο­χή στα παλαι­στι­νια­κά εδάφη.
  • Λευ­τε­ριά στην Παλαιστίνη!
  • Αλλη­λεγ­γύη στους ξερι­ζω­μέ­νους πρό­σφυ­γες και μετανάστες.
  • Καμιά αλλα­γή των συνό­ρων και των Συν­θη­κών που τα καθορίζουν.
  • Απο­δέ­σμευ­ση από τις λυκο­συμ­μα­χί­ες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο