Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό πρόβλημα με τη νοσηλεία άστεγου οροθετικού

Πρό­βλη­μα με τη νοση­λεία των ορο­θε­τι­κών έχει προ­κύ­ψει μετά την ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας της Μονά­δας Ειδι­κών Λοι­μώ­ξε­ων του ΑΧΕΠΑ, όπου μέχρι πρό­τι­νος νοση­λεύ­ο­νταν οι ορο­θε­τι­κοί ασθε­νείς. Η μονά­δα μετα­τρά­πη­κε και αυτή σε νοση­λεί­ας περι­στα­τι­κών κορο­νοϊ­ού, στο πλαί­σιο της πολι­τι­κής μετα­τρο­πής των νοσο­κο­μεί­ων σε μιας νόσου.

Ετσι έχει προ­κύ­ψει αδιέ­ξο­δο με τη μετα­φο­ρά άστε­γου ορο­θε­τι­κού ασθε­νούς που διε­κο­μί­σθη στο νοσο­κο­μείο «Γ. Γεν­νη­μα­τάς» με πολ­λα­πλά κατάγ­μα­τα, μετά από ατύ­χη­μα. Μετά την παρο­χή κάθε ιατρι­κής βοή­θειας, ο ασθε­νής έπρε­πε να βγει από το νοσο­κο­μείο, για­τί είναι αδύ­να­τη η περαι­τέ­ρω περί­θαλ­ψή του, αν και ο ασθε­νής παρα­μέ­νει κλινήρης.

Έγι­ναν προ­σπά­θειες από την κοι­νω­νι­κή υπη­ρε­σία του νοσο­κο­μεί­ου για εισα­γω­γή του ασθε­νούς σε κάποια ιδιω­τι­κή κλι­νι­κή. Σε δύο περι­πτώ­σεις που αρχι­κά δέχθη­καν, στο άκου­σμα της ορο­θε­τι­κό­τη­τας, τελι­κά του αρνή­θη­καν την εισα­γω­γή. Επι­βε­βαιώ­θη­κε για άλλη μια φορά ότι ο στιγ­μα­τι­σμός και η περι­θω­ριο­ποί­η­ση ασθε­νών είναι καθη­με­ρι­νό φαι­νό­με­νο. Μέχρι τη στιγ­μή που γρά­φο­νταν αυτές οι γραμ­μές, δεν είχε βρε­θεί κλι­νι­κή να τον περιθάλψει.

Απο­τε­λεί και αυτό μια από­δει­ξη της βαρ­βα­ρό­τη­τας της καπι­τα­λι­στι­κής κοι­νω­νί­ας, που ζού­με, όπου η άρνη­ση παρο­χής βοή­θειας ζει και βασι­λεύ­ει, ιδιαί­τε­ρα όταν το ποσο­στό κέρ­δους δεν είναι το μέγι­στο επι­θυ­μη­τό. Και αύριο, παγκό­σμια ημέ­ρα κατά του HIV, κάποιοι θα σπεύ­σουν και πάλι να πουν μεγά­λα λόγια.

Πηγή: 902.gr

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο