Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Συλλαλητήριο κατά της δράσης φασιστικών ομάδων σε σχολεία — Με την ανοχή των κρατικών αρχών δρουν οι ναζιστικές ομάδες

Τη δρά­ση φασι­στι­κών ομά­δων μέσα και έξω από σχο­λεία σε Σταυ­ρού­πο­λη, Εύο­σμο, Αμπε­λο­κή­πους και Νεά­πο­λη, οι οποί­ες δρουν με την ανο­χή των κρα­τι­κών αρχών,  καταγ­γέλ­λει η Ομο­σπον­δία Ενώ­σε­ων Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας καλώ­ντας εκπαι­δευ­τι­κούς και άλλους φορείς και εργα­τι­κά σωμα­τεία να συμ­με­τά­σχουν σε αντι­φα­σι­στι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο, που διορ­γα­νώ­νε­ται το ερχό­με­νο Σάβ­βα­το στις 17:00, στην πλα­τεία Εύοσμου.

«Δεν θα επι­τρέ­ψου­με τον φόβο και τις απει­λές μέσα και έξω από τα σχο­λεία», ανέ­φε­ρε σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου ο πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Θανά­σης Κοκο­νάς, απα­ριθ­μώ­ντας σει­ρά επι­θέ­σε­ων από μέλη της αυτο­α­πο­κα­λού­με­νης Εθνι­κι­στι­κής Νεο­λαί­ας Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΕΝΕΘ), οι οποί­ες ξεκί­νη­σαν τον περα­σμέ­νο Σεπτέμ­βρη με τα γεγο­νό­τα στα ΕΠΑΛ Σταυ­ρού­πο­λης και Ευό­σμου και είχαν συνέ­χεια μέχρι πρό­σφα­τα, με καταγ­γελ­λό­με­νες επι­θέ­σεις σε μαθη­τή πρό­σφυ­γα έξω από το Δια­πο­λι­τι­σμι­κό Λύκειο Ευό­σμου και σε μαθη­τές και γονείς έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου.

«Είναι ευθύ­νη μας απέ­να­ντι στα παι­διά μας να ξερι­ζώ­σου­με κάθε είδος φασι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας και πρά­ξης. Έχει σπά­σει ο φόβος, έχουν ανοί­ξει τα στό­μα­τα», ανέ­φε­ρε ο κ.Κοκονάς.

Στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου ειπώ­θη­κε πως με «βάση τα όσα έχουν βγει στη δημο­σιό­τη­τα ως τώρα, δεν απο­κλεί­ε­ται οι φερό­με­νοι ως δρά­στες της δολο­φο­νί­ας του 19χρονου Αλκη να είναι άμε­σα συν­δε­δε­μέ­νοι με τις φασι­στι­κές νεο­να­ζι­στι­κές ομά­δες που ενορ­χή­στρω­σαν και εκτέ­λε­σαν τις επι­θέ­σεις σε Σταυ­ρού­πο­λη, Ευο­σμο και Ηλιού­που­λη».

Από την πλευ­ρά της, η Κατε­ρί­να Βλα­ντώ­νη, μέλος του ΔΣ του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων Φρο­ντι­στη­ρί­ων Ιδιω­τι­κών Εκπαι­δευ­τι­κών (ΣΕΦΙΕ), σημεί­ω­σε: «Τις τελευ­ταί­ες μέρες γίνα­με μάρ­τυ­ρες νέων φασι­στι­κών επι­θέ­σε­ων σε σχο­λεία της πόλης.

(…)

Έτσι, συμ­με­τέ­χου­με το Σάβ­βα­το 5 Φλε­βά­ρη, στις 5 μ.μ., στην πλα­τεία Ευό­σμου, στο αντι­φα­σι­στι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο Σωμα­τεί­ων και φορέ­ων και καλού­με όλους τους εκπαι­δευ­τι­κούς του δημό­σιου και ιδιω­τι­κού τομέα να δώσουν το «παρών» μαζι­κά στην κινητοποίηση.

Ενώ­νου­με τη φωνή και τη δρά­ση μας με τους μαθη­τές μας και τους γονείς τους, με άλλους εργα­ζό­με­νους, συντα­ξιού­χους, γυναί­κες της περιοχής.

Ταυ­τό­χρο­να, συζη­τά­με για την υλο­ποί­η­ση μιας σει­ράς δρά­σε­ων όπως εκδη­λώ­σεις μέσα στα σχο­λεία, συζη­τή­σεις, συναυ­λί­ες, αθλη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, καλ­λι­τε­χνι­κούς δια­γω­νι­σμούς κ.ά.

Αυτή είναι η δύνα­μή μας απέ­να­ντι στις εγκλη­μα­τι­κές αυτές ομά­δες που επι­διώ­κουν να σπεί­ρουν τον φόβο στα σχο­λεία και τις γει­το­νιές της πόλης μας, να δηλη­τη­ριά­σουν τα νεα­νι­κά μυα­λά με την απάν­θρω­πη ναζι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία τους.

Δεν θα τους περά­σει και είμα­στε σίγου­ροι γι’ αυτό».

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο