Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Σχετικά με την πυροπροστασία στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

Σε ανα­κοί­νω­σή της για το ζήτη­μα της πυρο­προ­στα­σί­ας, η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» Πυλαί­ας-Χορ­τιά­τη αναφέρει:

Την ετοι­μό­τη­τα του Δήμου για την αντι­με­τώ­πι­ση των πυρ­κα­γιών ανα­κοί­νω­σε η διοί­κη­ση του Δήμου.  Δυστυ­χώς ο Δήμαρ­χος κ. Καϊ­τε­ζί­δης συνε­χί­ζει με την τακτι­κή της ωραιο­ποί­η­ση της κατάστασης.

Με συσκέ­ψεις, βαρύ­γδου­πους τίτλους και φωτο­γρα­φί­ες τονί­ζει ότι ο Δήμος μας βρί­σκε­ται “Σε από­λυ­τη ετοι­μό­τη­τα και επι­φυ­λα­κή για την αντι­με­τώ­πι­ση ενδε­χό­με­νων πυρ­κα­γιών”. Δεν κάνει όμως λόγο για το αντι­κει­με­νι­κό γεγο­νός ότι ο φετι­νός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για απο­ψι­λώ­σεις και καθα­ρι­σμούς ακό­μα και του δάσους του Σειχ-Σου και των τερα­στί­ων εκτά­σε­ων του Δήμου είναι μόλις 70.000 ευρώ, την στιγ­μή που για τον απο­χιο­νι­σμό δίνο­νται 350.000 ευρώ και παρα­πά­νω κάθε χρό­νο, χιο­νί­σει, δεν χιονίσει.

Τα Σεμι­νά­ρια προ­σο­μοί­ω­σης φυσι­κών κατα­στρο­φών και ο συντο­νι­σμός είναι ανα­γκαία, όμως δεν αρκούν. Χρειά­ζο­νται μέτρα που πρέ­πει να ληφθούν άμε­σα όπως: ‑Να εξα­σφα­λι­στεί έκτα­κτη χρη­μα­το­δό­τη­ση μέσω του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για τη δια­χεί­ρι­ση και προ­στα­σία των δασών σε όλους τους εμπλε­κό­με­νους κρα­τι­κούς φορείς και Ο.Τ.Α.

-Να καλυ­φθούν οι τερά­στιες ανά­γκες της Δασι­κής Υπη­ρε­σί­ας και της Πυρο­σβε­στι­κής με μόνι­μο προσωπικό.

-Να καταρ­γη­θεί η αντιε­πι­στη­μο­νι­κή διά­σπα­ση της ενιαί­ας δια­χεί­ρι­σης των δασών, που ισχύ­ει από το 1998 και δια­χω­ρί­ζει την πρό­λη­ψη από την κατα­στο­λή της πυρκαγιάς.

-Να ενι­σχυ­θεί και να ανα­νε­ω­θεί ο κρα­τι­κός ενα­έ­ριος στό­λος αερο­πυ­ρό­σβε­σης και διάσωσης.

- Να γίνει σχε­δια­σμός των απα­ραί­τη­των δασο­τε­χνι­κών — αντι­δια­βρω­τι­κών — αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων και να εξα­σφα­λι­στούν οι ανα­γκαί­ες πιστώ­σεις, στο πλαί­σιο της συνο­λι­κής δια­χεί­ρι­σης των δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των και των ορει­νών — ημιο­ρει­νών περιοχών.

-Να γίνουν προ­σλή­ψεις για μόνι­μες θέσεις, με πλή­ρη επι­χει­ρη­σια­κή αξιο­ποί­η­ση και πλή­ρη εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, και να καταρ­γη­θεί το αντι­λαϊ­κό — αντερ­γα­τι­κό καθε­στώς της επο­χι­κής εργασίας.

Στην περιο­χή του Δήμου μας την τελευ­ταία 20ετία, υπήρ­ξε έντο­νη ανοι­κο­δό­μη­ση και κατά συνέ­πεια μετε­γκα­τά­στα­ση σημα­ντι­κού αριθ­μη­τι­κά πλη­θυ­σμού. Η σημα­ντι­κή πλη­θυ­σμια­κή αύξη­ση είχε ως ανα­με­νό­με­νη συνέ­πεια τη ραγδαία αύξη­ση των πάσης φύσε­ως δρα­στη­ριο­τή­των και τη δημιουρ­γία αντί­στοι­χων δομών και υπο­δο­μών. Η περιο­χή μας ουσια­στι­κά παρα­μέ­νει απρο­στά­τευ­τη από πυρ­κα­γιές, καθώς η πλη­σιέ­στε­ρη δομή πυρο­προ­στα­σί­ας είναι ο 3ος πυρο­σβε­στι­κός σταθ­μός του Δήμου Θεσ­σα­λο­νί­κης στην οδό 25ης Μαρτίου.

Καθί­στα­ται πλέ­ον επι­τα­κτι­κή ανά­γκη η άμε­ση κάλυ­ψη των ανα­γκών πυρο­προ­στα­σί­ας στην Ανα­το­λι­κή Θεσ­σα­λο­νί­κη και ο επα­να­σχε­δια­σμός του γενι­κό­τε­ρου πλαι­σί­ου πυρο­προ­στα­σί­ας και δασο­προ­στα­σί­ας του Νομού. Η ύπαρ­ξη όλων αυτών των δεδο­μέ­νων, προ­ϋ­πο­θέ­τουν την δημιουρ­γία μιας κεντρι­κής πυρο­σβε­στι­κής υπη­ρε­σί­ας Α ́ Τάξης με έδρα το Δήμο της Θέρ­μης, συνε­πι­κου­ρού­με­νης από δύο πυρο­σβε­στι­κούς σταθ­μούς του­λά­χι­στον Γ ́ τάξης με έδρα τη Νέα Μηχα­νιώ­να και το Πανόραμα.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο