Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θρύψαλα και Φίμωση…

Ένα πανέ­μορ­φο πλά­νο δημιούρ­γη­σαν οι δεκά­δες παλαι­στι­νια­κές σημαί­ες στα χέρια όσων βρέ­θη­καν την Κυρια­κή στις κερ­κί­δες του Καλ­λι­μάρ­μα­ρου, στη γραμ­μή τερ­μα­τι­σμού του Μαρα­θώ­νιου, πλαι­σιώ­νο­ντας μια μεγα­λύ­τε­ρη σημαία που δέσπο­ζε με την υπο­γρα­φή του ΠΑΜΕ.

Κι όμως, αυτό το συγκλο­νι­στι­κό στιγ­μιό­τυ­πο, με τερά­στια διε­θνή απή­χη­ση, εξα­φα­νί­στη­κε από την κρα­τι­κή ΕΡΤ και απ’ όλα τα κανά­λια που μετέ­δω­σαν εικό­να και ρεπορ­τάζ από τον Μαρα­θώ­νιο. Όπως εξα­φα­νί­στη­καν τα πλά­να και οι φωτο­γρα­φί­ες αθλη­τών που έτρε­ξαν ή τερ­μά­τι­σαν με σημαί­ες της Παλαι­στί­νης στα χέρια τους. Έμει­ναν όμως με την όρε­ξη οι σύγ­χρο­νοι λογο­κρι­τές και οι υπη­ρε­σί­ες τους, που από το πρωί είχαν εξα­πο­λύ­σει πογκρόμ για να μην υπάρ­ξουν δια­μαρ­τυ­ρί­ες υπέρ της Παλαι­στί­νης στη διάρ­κεια του Μαρα­θώ­νιου, συλ­λαμ­βά­νο­ντας «στον σωρό» νεα­ρούς Παλαι­στί­νιους και άλλους που βρί­σκο­νταν στο κέντρο.

40ος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ: Μήνυ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης στον Παλαι­στι­νια­κό λαό από εργα­ζό­με­νους και νέους

Η δύνα­μη της εικό­νας ήταν τόσο μεγά­λη, που έκα­νε θρύ­ψα­λα το τεί­χος της ευρω­α­τλα­ντι­κής μονο­φω­νί­ας και της προ­πα­γάν­δας του πολέ­μου. Εκα­το­ντά­δες φωτο­γρα­φί­ες έχουν αναρ­τη­θεί στις ιστο­σε­λί­δες συν­δι­κά­των και φορέ­ων και έχουν ανα­πα­ρα­χθεί από εργα­τι­κά σωμα­τεία του εξω­τε­ρι­κού, ενώ ξένα ειδη­σε­ο­γρα­φι­κά πρα­κτο­ρεία μετέ­δω­σαν την είδη­ση και στιγ­μιό­τυ­πα από τις κερ­κί­δες του Στα­δί­ου, την ώρα που τερ­μά­τι­ζαν οι μαρα­θω­νο­δρό­μοι. Παρά την προ­σπά­θεια κυβέρ­νη­σης και ΜΜΕ να το «πνί­ξουν», το μήνυ­μα της αλλη­λεγ­γύ­ης ακού­στη­κε δυνα­τά, μετα­φέ­ρο­ντας στα πέρα­τα του κόσμου τις αξί­ες και τα ιδα­νι­κά με τα οποία είναι ταυ­τι­σμέ­νη και η μαρα­θώ­νια διαδρομή.

Στις αρχές του περα­σμέ­νου Οκτώ­βρη μια ομά­δα φοι­τη­τών στο αμε­ρι­κα­νι­κό Πανε­πι­στή­μιο Χάρ­βαρντ, που τόλ­μη­σαν να αμφι­σβη­τή­σουν την επί­ση­μη αμε­ρι­κα­νο-ισραη­λι­νή εκδο­χή των γεγο­νό­των στη Γάζα και τάχθη­καν κατά της σφα­γής των Παλαι­στι­νί­ων, δια­πο­μπεύ­τη­καν και διώ­χτη­καν από τη διεύ­θυν­ση του Πανε­πι­στη­μί­ου, κατ’ εντο­λή των χορηγών.

Μακαρ­θι­σμός…

Οι φοι­τη­τές που πρω­το­στά­τη­σαν ή στή­ρι­ξαν τη συγκε­κρι­μέ­νη πρω­το­βου­λία είδαν τα ονό­μα­τά τους κρε­μα­σμέ­να στα μαντα­λά­κια, με την κατη­γο­ρία του αντι­ση­μί­τη, ενώ με αίτη­μα των χρη­μα­το­δο­τών του Ιδρύ­μα­τος μπή­καν σε μαύ­ρη λίστα για να μην τους προ­σλά­βει κανείς μετά την απο­φοί­τη­σή τους. Τυχαίο γεγο­νός; Καθό­λου! Πρό­κει­ται για το απο­τέ­λε­σμα της υστε­ρί­ας που κορυ­φώ­νε­ται στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο για να σβή­σει κάθε φωνή που δεν ευθυ­γραμ­μί­ζε­ται, αντί­θε­τα απο­κα­λύ­πτει και αντι­δρά στη βρώ­μι­κη ευρω­α­τλα­ντι­κή προ­πα­γάν­δα του πολέ­μου, απαι­τώ­ντας να στα­μα­τή­σει τώρα τις δολο­φο­νί­ες το κρά­τος του Ισρα­ήλ. Πρό­σφα­τα, μάλι­στα, οι φοι­τη­τές ενός ακό­μα πανε­πι­στη­μί­ου, του Κολού­μπια, βρέ­θη­καν στο στό­χα­στρο της λογο­κρι­σί­ας και της κατα­στο­λής, αφού η διεύ­θυν­ση ανέ­στει­λε επ’ αόρι­στον τη λει­τουρ­γία δύο φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων, με Παλαι­στί­νιους και Ισραη­λι­νούς φοι­τη­τές, που διορ­γά­νω­σαν δια­μαρ­τυ­ρία για το έγκλη­μα στη Γάζα, ζητώ­ντας από τις ΗΠΑ να πιέ­σουν για κατά­παυ­ση του πυρός.

Είναι φανε­ρό ότι η μπο­γιά της άθλιας προ­πα­γάν­δας τους δεν πιά­νει, παρά τη λυσ­σα­σμέ­νη ανα­πα­ρα­γω­γή της από κυβερ­νή­σεις και μηχα­νι­σμούς σε όλο τον κόσμο. Εκεί που πάνε να φιμώ­σουν μια εστία αντί­στα­σης στη βαρ­βα­ρό­τη­τα ξεπη­δά μια και­νούρ­για, γεν­νώ­ντας ελπί­δες για αγω­νι­στι­κή αφύ­πνι­ση και ανά­τα­ση των λαών.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο