Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προωθείται η γενικευμένη λογοκρισία στο διαδίκτυο

Συνε­χί­ζε­ται σήμε­ρα στη Βου­λή η συζή­τη­ση πάνω στο απα­ρά­δε­κτο νομο­σχέ­διο για την ενσω­μά­τω­ση ευρω­παϊ­κής Οδη­γί­ας «σχε­τι­κά με την πρό­λη­ψη της διά­δο­σης του τρο­μο­κρα­τι­κού περιε­χο­μέ­νου στο δια­δί­κτυο», με το οποίο η κυβέρ­νη­ση, σε μια καθό­λου τυχαία στιγ­μή, επι­χει­ρεί να επι­βά­λει γενι­κευ­μέ­νη λογο­κρι­σία στο δια­δί­κτυο, στο πλαί­σιο της πολι­τι­κής της ΕΕ.

Αυτό υπη­ρε­τεί και το νομο­σχέ­διο για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρη εφαρ­μο­γή του Κανο­νι­σμού 784/2021 σχε­τι­κά με «την πρό­λη­ψη διά­δο­σης τρο­μο­κρα­τι­κού περιε­χο­μέ­νου στο δια­δί­κτυο», που κατα­τέ­θη­κε στη Βου­λή την Τετάρ­τη 8 Νοέμ­βρη τα μεσά­νυ­χτα (!), διό­λου τυχαία την ίδια ώρα που η κυβέρ­νη­ση και οι κρα­τι­κοί μηχα­νι­σμοί έχουν επι­δο­θεί σε ένα κρε­σέ­ντο παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης, προ­πα­γάν­δας και fake news για να στη­ρί­ξουν το κρά­τος — τρο­μο­κρά­τη Ισρα­ήλ, και ένα πογκρόμ απέ­να­ντι σε όποιον ενα­ντιώ­νε­ται στην εμπλο­κή της χώρας στο μακε­λειό του παλαι­στι­νια­κού λαού και εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη του σε αυτόν, με στό­χο να επι­βά­λουν «σιγή νεκροταφείου».

Με τον Κανο­νι­σμό που σπεύ­δει να ενσω­μα­τώ­σει η κυβέρ­νη­ση, μετα­ξύ άλλων δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα σε μία μόλις ώρα να μπο­ρεί να αφαι­ρεί­ται από το δια­δί­κτυο περιε­χό­με­νο που κατά την ΕΕ και τις κυβερ­νή­σεις θεω­ρεί­ται ότι «υπο­στη­ρί­ζει την τρομοκρατία».

Αξιο­ποιεί­ται έτσι σε μια καθό­λου τυχαία συγκυ­ρία η πολ­λα­πλά χρή­σι­μη για την ΕΕ και τα αστι­κά κρά­τη έννοια — λάστι­χο της τρο­μο­κρα­τί­ας, αφού κάτω από αυτή, σύμ­φω­να με τη Europol, «χωρά­ει» σήμε­ρα κάθε δρά­ση που αμφι­σβη­τεί την κυρί­αρ­χη πολιτική.

Ταυ­τό­χρο­να, στο πλαί­σιο της «πρό­λη­ψης της τρο­μο­κρα­τί­ας» στο­χο­ποιεί­ται η ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση. Η ίδια η ΕΕ «παρα­δέ­χε­ται» ότι ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους κιν­δύ­νους που οδη­γούν στη ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση, και θα πρέ­πει βέβαια γι’ αυτό να πατα­χθούν και να αντι­με­τω­πι­στούν, είναι οι λαϊ­κές δια­δη­λώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας. Ετσι, στο όνο­μα της κατα­πο­λέ­μη­σης της ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης νομι­μο­ποιού­νται μέτρα παρα­κο­λού­θη­σης, σάρω­σης του δια­δι­κτύ­ου, προ­ώ­θη­σης με κάθε τρό­πο της κυρί­αρ­χης ιδε­ο­λο­γί­ας και προ­πα­γάν­δας. Εχει στρω­θεί δε το έδα­φος ακό­μα και για αλλε­πάλ­λη­λες κρα­τι­κές διώ­ξεις κομ­μου­νι­στι­κών κομ­μά­των, της πολι­τι­κής δρά­σης των κομ­μου­νι­στών και της κομ­μου­νι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας στο ένα τρί­το των κρα­τών — μελών της Ευρω­παϊ­κής Ενωσης.

Την ίδια στιγ­μή, με ιδιαί­τε­ρη έντα­ση και ταχύ­τη­τα προ­χω­ρά η προ­λη­πτι­κή παρέμ­βα­ση των κρα­τι­κών αρχών και των εται­ρειών του δια­δι­κτύ­ου επί του περιε­χο­μέ­νου που δια­κι­νεί­ται στο δια­δί­κτυο, με την αιτιο­λο­γία όχι μόνο του εντο­πι­σμού τρο­μο­κρα­τι­κού περιε­χο­μέ­νου αλλά και της αντι­με­τώ­πι­σης της δια­σπο­ράς ψευ­δών ειδή­σε­ων, της παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης. Αυτό σημαί­νει στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πιο εκτε­τα­μέ­νο, μαζι­κό, προ­λη­πτι­κό σκα­νά­ρι­σμα της πλη­ρο­φο­ρί­ας στο δια­δί­κτυο, κάθε είδους λόγο, εικό­να και βίντεο, όπως έδει­ξαν και τα πρό­σφα­τα περι­στα­τι­κά με το κόψι­μο από το Facebook χορη­γού­με­νης δια­φή­μι­σης συναυ­λιών που διορ­γά­νω­νε ένας φορέ­ας πολι­τι­σμού στην Ηλιού­πο­λη, με περιε­χό­με­νο της συναυ­λί­ας για την Παλαι­στί­νη και για την επέ­τειο του Πολυ­τε­χνεί­ου, αλλά και το «κλεί­δω­μα» από το Χ (πρώ­ην Twitter) του λογα­ρια­σμού του «Οδη­γη­τή» επει­δή καταγ­γέλ­λει τη σφα­γή του Παλαι­στι­νια­κού λαού στη Γάζα.

Το αντι­δρα­στι­κό πλαί­σιο συμπλη­ρώ­νε­ται με έναν ακό­μα κρί­κο, τους περιο­ρι­σμούς που τίθε­νται στην ελευ­θε­ρία της έκφρα­σης με πρό­σχη­μα την αντι­με­τώ­πι­ση της «ρητο­ρι­κής μίσους», κάτι που επι­τρέ­πει όχι μόνο την επέμ­βα­ση στο περιε­χό­με­νο των ανα­κοι­νώ­σε­ων, δημο­σιευ­μά­των, αναρ­τή­σε­ων, αλλά και την κρα­τι­κή παρέμ­βα­ση στους ίδιους τους παρό­χους ιδιο­κτή­τες των μέσων, ακό­μη και χωρίς προη­γού­με­νη ενη­μέ­ρω­σή τους.

Αυτήν την πολι­τι­κή, όπως και το αντι­δρα­στι­κό νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο με τη «βού­λα» της ΕΕ, στο οποίο έχουν βάλει την υπο­γρα­φή τους και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, επι­χει­ρεί να ενι­σχύ­σει η κυβέρ­νη­ση με το νομο­σχέ­διο που προ­ω­θεί, με στό­χο να βάλει στον «γύψο» τους εργα­τι­κούς — λαϊ­κούς αγώ­νες, να ενι­σχύ­σει τους πολυ­πλό­κα­μους μηχα­νι­σμούς παρα­κο­λού­θη­σης, κατα­γρα­φής και λογοκρισίας.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

 

https://ekdoseis-atexnos.gr/book/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b8%ce%b5%ce%bf%cf%84%cf%8c%ce%ba%ce%b7%cf%82/

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο