Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Αλλα­γή του και­ρού ανα­μέ­νε­ται σήμε­ρα από τα βορειο­δυ­τι­κά, με τοπι­κές βρο­χές, σύμ­φω­να με τα προ­γνω­στι­κά δεδο­μέ­να του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr. Τα κυριό­τε­ρα χαρα­κτη­ρι­στι­κά της μετα­βο­λής του και­ρού θα είναι η επι­κρά­τη­ση πολύ ενι­σχυ­μέ­νων βορειο­δυ­τι­κών ανέ­μων και η σημα­ντι­κή πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας αύριο και την Κυριακή.

Κατά τη διάρ­κεια της σημε­ρι­νής ημέ­ρας βρο­χές θα εκδη­λω­θούν σε αρκε­τές περιο­χές της δυτι­κής Ελλά­δας και τις βρα­δι­νές ώρες σε τμή­μα­τα της βόρειας Ελλά­δας, της Κρή­της, των Κυκλά­δων και των Δωδε­κα­νή­σων. Το βρά­δυ επί­σης θα χιο­νί­σει σε ορει­νά τμή­μα­τα της βόρειας χώρας. Τη νύχτα προς αύριο τα φαι­νό­με­να στην ανα­το­λι­κή Μακε­δο­νία, στη Θρά­κη και στο βορειο­α­να­το­λι­κό Αιγαίο θα εντα­θούν και θα εκδη­λω­θούν καταιγίδες.

Αύριο βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες ανα­μέ­νο­νται στη βορειο­α­να­το­λι­κή χώρα, στα νησιω­τι­κά τμή­μα­τα του ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου και στα Δωδε­κά­νη­σα και δευ­τε­ρευό­ντως στις Κυκλά­δες και στην Κρή­τη. Πρό­σκαι­ρες βρο­χές θα εκδη­λω­θούν κατά τόπους και στην υπό­λοι­πη χώρα. Βορειο­δυ­τι­κοί άνε­μοι θα επι­κρα­τή­σουν στα πελά­γη, με τις εντά­σεις τους να φτά­νουν τα 7 Μπο­φόρ στο Ιόνιο και τα 7–8 Μπο­φόρ στο Αιγαίο. Ενι­σχυ­μέ­νοι θα είναι επί­σης οι άνε­μοι σε αρκε­τές περιο­χές της Μακε­δο­νί­ας και στον Κοριν­θια­κό. Κατά τόπους ανα­μέ­νο­νται ριπές άνω των 80κm/h. Αισθη­τή θα είναι η πτώ­ση των μεγί­στων θερ­μο­κρα­σιών σε σχέ­ση με σήμερα.

Την Κυρια­κή 19 Νοεμ­βρί­ου οι βρο­χές θα περιο­ρι­στούν κυρί­ως στα νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου, στις Κυκλά­δες, στην Κρή­τη και στα Δωδε­κά­νη­σα, όπου ο και­ρός μέχρι το βρά­δυ θα βελ­τιω­θεί. Οι βορειο­δυ­τι­κοί άνε­μοι θα παρου­σιά­σουν μικρή εξα­σθέ­νη­ση, ενώ η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει περαι­τέ­ρω αισθη­τή πτώση.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Σάββατο

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Και­ρός: Αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες, οι οποί­ες στη Θρά­κη πολύ νωρίς το πρωί θα είναι πρό­σκαι­ρα κατά τόπους ισχυ­ρές. Παρο­δι­κές χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ορει­νά. Από τις προ­με­σημ­βρι­νές ώρες στη δυτι­κή και βαθ­μιαία στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία ο και­ρός θα βελ­τιω­θεί, ενώ στην ανα­το­λι­κή Μακε­δο­νία και τη Θρά­κη τα φαι­νό­με­να θα εξασθενήσουν.

Ανε­μοι: Βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί 4 με 6 μπο­φόρ, ενι­σχυό­με­νοι γρή­γο­ρα σε 5 με 7 και στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία έως 8 και το βρά­δυ τοπι­κά 9 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 06 έως 15 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στη δυτι­κή Μακε­δο­νία θα είναι 3 με 4 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες, όμως από τις πρω­ι­νές ώρες στα βόρεια και από τις προ­με­σημ­βρι­νές στα υπό­λοι­πα ο και­ρός θα βελ­τιω­θεί. Παρο­δι­κές χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ορει­νά της Ηπείρου.

Ανε­μοι: Βορειο­δυ­τι­κοί 5 με 7 και στο Ιόνιο έως 8 μπο­φόρ, γρή­γο­ρα 6 με 8 και από το από­γευ­μα στο Ιόνιο τοπι­κά 9 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 12 έως 19 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στο εσω­τε­ρι­κό της Ηπεί­ρου θα είναι 4 με 5 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Νεφώ­σεις που γρή­γο­ρα θα αυξη­θούν και θα σημειω­θούν τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Από τις μεσημ­βρι­νές ώρες ο και­ρός θα βελ­τιω­θεί. Παρο­δι­κές χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ορει­νά της κεντρι­κής Στερεάς.

Ανε­μοι: Δυτι­κοί νοτιο­δυ­τι­κοί 4 με 6 μπο­φόρ, βαθ­μιαία βορειο­δυ­τι­κοί 6 με 8 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 08 έως 21 βαθ­μούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Και­ρός: Λίγες νεφώ­σεις που γρή­γο­ρα θα αυξη­θούν και θα σημειω­θούν τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες πρό­σκαι­ρα ο και­ρός θα βελτιωθεί.

Ανε­μοι: Νοτιο­δυ­τι­κοί 6 με 8 μπο­φόρ, βαθ­μιαία βορειο­δυ­τι­κοί με την ίδια ένταση.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 16 έως 21 βαθ­μούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ — ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Και­ρός: Αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες στα βόρεια και γρή­γο­ρα και στα υπό­λοι­πα. Τα φαι­νό­με­να θα είναι κατά τόπους ισχυ­ρά έως και το απόγευμα.

Ανε­μοι: Νότιοι νοτιο­δυ­τι­κοί 6 με 8 μπο­φόρ, βαθ­μιαία από τα βόρεια βορειο­δυ­τι­κοί με την ίδια ένταση.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 16 έως 21 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Και­ρός: Αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Από τις προ­με­σημ­βρι­νές ώρες ο και­ρός θα βελ­τιω­θεί. Παρο­δι­κές χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν κατά τόπους στα ορεινά.

Ανε­μοι: Δυτι­κοί νοτιο­δυ­τι­κοί 4 με 6 μπο­φόρ, γρή­γο­ρα βορειο­δυ­τι­κοί 6 με 8 και από το βρά­δυ στις Σπο­ρά­δες τοπι­κά 9 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 08 έως 16 βαθ­μούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Και­ρός: Νεφώ­σεις που γρή­γο­ρα θα αυξη­θούν και θα σημειω­θούν τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Από τις μεσημ­βρι­νές ώρες ο και­ρός θα βελτιωθεί.

Ανε­μοι: Νοτιο­δυ­τι­κοί 4 με 6 μπο­φόρ, γρή­γο­ρα βορειο­δυ­τι­κοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 10 έως 17 βαθ­μούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Και­ρός: Αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Από τις προ­με­σημ­βρι­νές ώρες ο και­ρός θα βελτιωθεί.

Ανε­μοι: Βορειο­δυ­τι­κοί 4 με 6 μπο­φόρ, ενι­σχυό­με­νοι γρή­γο­ρα σε 6 με 8 και το βρά­δυ έως 9 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 08 έως 13 βαθ­μούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 19-11-2023

Στο Ιόνιο και τα ηπει­ρω­τι­κά, πλην της ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και της Θρά­κης, προ­βλέ­πε­ται γενι­κά αίθριος και­ρός με λίγες πρό­σκαι­ρες νεφώ­σεις κυρί­ως τις πρω­ι­νές ώρες στη δυτι­κή και την κεντρι­κή Μακε­δο­νία. Στην υπό­λοι­πη χώρα νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και στα ορει­νά της ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και της Θρά­κης πρό­σκαι­ρες χιο­νο­πτώ­σεις τις πρω­ι­νές ώρες, βαθ­μιαία όμως ο και­ρός στις περισ­σό­τε­ρες περιο­χές θα βελτιωθεί.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν βορειο­δυ­τι­κοί 6 με 8 και τις πρω­ι­νές ώρες στο Ιόνιο τοπι­κά 9 μπο­φόρ. Από τις μεσημ­βρι­νές ώρες θα πνέ­ουν βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί 5 με 7 μπο­φόρ με βαθ­μιαία εξα­σθέ­νη­ση και μόνο στο νοτιο­α­να­το­λι­κό Αιγαίο θα φτά­νουν τα 8 και τοπι­κά τα 9 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει μικρή πτώ­ση κυρί­ως ως προς τις ελά­χι­στες τιμές της και στα βορειο­δυ­τι­κά ηπει­ρω­τι­κά θα σημειω­θεί κατά τόπους παγε­τός τις πρω­ι­νές και βρα­δι­νές ώρες. Συγκε­κρι­μέ­να στα βόρεια θα κυμαν­θεί από ‑03 έως 15 βαθ­μούς, στην υπό­λοι­πη χώρα από 05 έως 17 και στη νοτιο­α­να­το­λι­κή νησιω­τι­κή χώρα από 11 εως 19 βαθ­μούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 20-11-2023

Γενι­κά αίθριος και­ρός προ­βλέ­πε­ται σε όλη τη χώρα και μόνο τις βρα­δι­νές ώρες θα ανα­πτυ­χθούν αραιές νεφώ­σεις στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Οι άνε­μοι στο νοτιο­α­να­το­λι­κό Αιγαίο θα πνέ­ουν βορειο­δυ­τι­κοί 5 με 7 μπο­φόρ με βαθ­μιαία εξα­σθέ­νη­ση. Στις υπό­λοι­πες περιο­χές οι άνε­μοι θα πνέ­ουν δυτι­κοί βορειο­δυ­τι­κοί και από τις βρα­δι­νές ώρες νότιοι νοτιο­δυ­τι­κοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει άνοδο.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο