Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θ. Παφίλης: Η στάση του γγ του ΝΑΤΟ είναι ένα ακόμα χαστούκι στην κυβέρνηση και σε όσους υποστηρίζουν ότι είναι παράγοντας ασφάλειας

Η στά­ση του γενι­κού γραμ­μα­τέα του ΝΑΤΟ στο θέμα της κρά­τη­σης των δύο Ελλή­νων στρα­τιω­τι­κών σε τουρ­κι­κές φυλα­κές, είναι «ένα ακό­μα χαστού­κι στην κυβέρ­νη­ση που είναι σημαιο­φό­ρος και σε όλους εκεί­νους που υπο­στη­ρί­ζουν ότι το ΝΑΤΟ είναι παρά­γο­ντας ασφά­λειας και ότι προ­στα­τεύ­ει τη χώρα μας» επι­σή­μα­νε ο Θανά­σης Παφί­λης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέ­ντευ­ξή του στην τηλε­ό­ρα­ση του Σκάϊ.

«Όσες φορές είχα­με προ­βλή­μα­τα, Κύπρος, Ίμια, “γκρί­ζες ζώνες”, χτύ­πη­μα του σκά­φους του λιμε­νι­κού και τώρα αυτό το θέμα, το ΝΑΤΟ νίπτει τας χεί­ρας του» ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι αυτό το συνο­ρια­κό επει­σό­διο και η στά­ση της Τουρ­κί­ας είναι κλι­μά­κω­ση της επι­θε­τι­κό­τη­τας της Τουρ­κί­ας, απο­σα­φη­νί­ζο­ντας ότι «όταν λέμε Τουρ­κία, δεν εννο­ού­με τον κόσμο, αλλά αυτούς που έχουν τον πλού­το και θέλουν να πάρουν μέρος στο μοί­ρα­σμα της πίτας» ενώ σε άλλο σημείο της συνέ­ντευ­ξής του χαρα­κτή­ρι­σε τη σύλ­λη­ψη και κρά­τη­ση των δύο στρα­τιω­τι­κών «ένα επει­σό­διο κοντά σε πολε­μι­κή ενέργεια».

Είπε ακό­μα ότι «αυτή η κλι­μά­κω­ση μπο­ρεί να φθά­σει μέχρι και σε θερ­μό επει­σό­διο, μέχρι και κατά­λη­ψη». Όπως εξή­γη­σε στη συνέ­χεια το θέμα των ελλη­νο­τουρ­κι­κών έχει μια αυτο­νο­μία, αλλά πρέ­πει να εντα­χθεί στη «μεγά­λη εικόνα».

«Έχου­με μεγά­λη ανη­συ­χία και το εκφρά­ζου­με διαρ­κώς διό­τι υπάρ­χουν οξύ­τα­τοι αντα­γω­νι­σμοί και ένα κου­βά­ρι αντι­θέ­σε­ων σε ολό­κλη­ρη την περιο­χή, περι­κύ­κλω­ση της Ρωσί­ας και εδώ εντάσ­σε­ται και η έντα­ξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, νέο χορό πυρη­νι­κών όπλων, ΝΑΤΟϊ­κό στρα­τό σε όλα τα μήκη και τα πλά­τη και εξέ­λι­ξη του πολέ­μου της Συρί­ας» επι­σή­μα­νε ο κ. Παφί­λης, προ­σθέ­το­ντας «τώρα που έφυ­γε ο ISIS αρχί­ζει το μοίρασμα».

Ανα­φε­ρό­με­νος στην πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης είπε ότι αυτή συνε­χί­ζο­ντας την πολι­τι­κή προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων, μιλά για «γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση» της χώρας που σημαί­νει ότι «θα πάρου­με κι εμείς μέρος στο μοί­ρα­σμα της περιο­χής, με την έννοια ότι είμα­στε πιο στα­θε­ρή χώρα, αυτά είναι σχε­τι­κά, και αυτό θα γίνει μαζί με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ».

«Εμείς πιστεύ­ου­με ότι αυτή η πολι­τι­κή είναι αδιέ­ξο­δη, επι­κίν­δυ­νη και κάτω από την ομπρέ­λα του ΝΑΤΟ και με τα σχέ­δια που έχουν στην περιο­χή κιν­δυ­νεύ­ου­με να συρ­θού­με σε ένα γενι­κευ­μέ­νο πόλε­μο για να μοι­ρά­σουν αυτοί που έχουν τον πλού­το την περιο­χή» πρό­σθε­σε, τονί­ζο­ντας ότι «είμα­στε σε αντί­θε­τη κατεύ­θυν­ση από την πολι­τι­κή της κυβέρνησης».

Ο κ. Παφί­λης είπε ότι η κατά­στα­ση με την Τουρ­κία είναι οξυμ­μέ­νη και δεν εξη­γεί­ται η στά­ση της, όπως υπο­στη­ρί­ζουν διά­φο­ροι ανα­λυ­τές και από την πλευ­ρά της κυβέρ­νη­σης, από την εσω­τε­ρι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση λόγω εκλο­γών μετά από δύο χρό­νια, ενώ δεν συμ­φώ­νη­σε ότι η Τουρ­κία είναι «νευ­ρι­κή» δύνα­μη για­τί «ζορί­ζε­ται».

«Η Τουρ­κία ζορί­ζε­ται-ζορί­ζε­ται, αλλά έχει μπει στη Συρία, έχει μπει στο Ιράκ και κατέ­χει και το 40% της Κύπρου» πρόσθεσε.

«Εμείς λέμε ότι οι λαοί πρέ­πει να ξεση­κω­θούν ενα­ντί­ον του ΝΑΤΟ, ενα­ντί­ον των ιμπε­ρια­λι­στών που έχουν συγκε­ντρω­θεί στην περιο­χή και να χαρά­ξουν δια­φο­ρε­τι­κό δρό­μο» είπε ο κ. Παφί­λης τονί­ζο­ντας «Ο ελλη­νι­κός λαός πρέ­πει να αντι­λη­φθεί ότι ο αντα­γω­νι­σμός για το μοί­ρα­σμα της περιο­χής κάτω από την ομπρέ­λα του ΝΑΤΟ μπο­ρεί να απο­βεί μοι­ραί­ος και να το πλη­ρώ­σει και με το αίμα του».

Ως προς το θέμα των εξο­πλι­σμών και την αύξη­ση του χρό­νου της στρα­τιω­τι­κής θητεί­ας, δήλω­σε ότι το 40% των Ενό­πλων Δυνά­με­ων είναι κάτω από την ομπρέ­λα του ΝΑΤΟ και δεύ­τε­ρον γίνο­νται επι­θε­τι­κές ασκή­σεις του ΝΑΤΟ και πλη­ρώ­νου­με εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ «επο­μέ­νως υπάρ­χουν δυνα­τό­τη­τες και δεν πρέ­πει ο ελλη­νι­κός στρα­τός να υπο­τάσ­σε­ται στα σχέ­δια του ΝΑΤΟ, αλλά μόνος σκο­πός του να είναι η φύλα­ξη των συνό­ρων και της εδα­φι­κής κυριαρ­χί­ας της χώρας».

Ερω­τη­θείς για τις εξε­λί­ξεις στο ποδό­σφαι­ρο εξέ­φρα­σε την άπο­ψη ότι αυτές «καθρε­φτί­ζουν τη σήψη του ποδο­σφαί­ρου των επι­χει­ρη­μα­τιών, ενώ όσα μέτρα και να παίρ­νο­νται η κατά­στα­ση δεν αλλά­ζει, για­τί το ποδό­σφαι­ρο έχει μετα­τρα­πεί από άθλη­μα σε πεδίο επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης με τερά­στιο τζί­ρο, “στρα­τούς” που δημιουρ­γού­νται και δια­σύν­δε­ση της πολι­τι­κής εξου­σί­ας με επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους».

Τόνι­σε ότι θέση του ΚΚΕ είναι να καταρ­γη­θεί η επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα στον τομέα του αθλη­τι­σμού, αλλά και έξο­δος του ποδο­σφαί­ρου από το στοίχημα.

Χαρα­κτή­ρι­σε απα­ρά­δε­κτη τη στά­ση του Ι. Σαβ­βί­δη σημειώ­νο­ντας ταυ­τό­χρο­να ότι «δεν είναι ο πρώ­τος, ούτε ο τελευ­ταί­ος που κάνει αυτά τα πράγματα».

Απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση είπε ότι πάντα οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες είχαν σχέ­ση με όλες τις κυβερ­νή­σεις και «ορι­σμέ­νοι που κάνουν τώρα την αθώα περι­στε­ρά, να γυρί­σου­με λίγο πίσω να δού­με τι έκα­νε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τι σχέ­σεις είχαν με επιχειρηματίες».

«Δεν λέω ότι οι σχέ­σεις πρέ­πει απα­ραί­τη­τα να σχε­τί­ζο­νται με μίζες και δια­φθο­ρά, αλλά εξυ­πη­ρε­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων» πρόσθεσε.

Σημεί­ω­σε ακό­μα ότι αυτοί που ελέγ­χουν το ποδό­σφαι­ρο και στην Ελλά­δα και διε­θνώς είναι αυτοί που έχουν τρά­πε­ζες, καρά­βια, που έχουν τον πλού­το στα χέρια τους και έχουν και τον αθλητισμό.

«Χρειά­ζε­ται ένα κίνη­μα από τον κόσμο να καταρ­γη­θεί η επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση και να ενι­σχυ­θούν τα ερα­σι­τε­χνι­κά σωμα­τεία, ο λαϊ­κός αθλη­τι­σμός» είπε, τέλος, ο κ. Παφίλης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο