Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιανουάριος 2024, ο δεύτερος πιο θερμός Ιανουάριος τα τελευταία 15 χρόνια σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Ο φετι­νός Ιανουά­ριος ήταν o δεύ­τε­ρος πιο θερ­μός Ιανουά­ριος από το 2010 στη βόρεια Ελλά­δα και στη Θεσ­σα­λία και ο τρί­τος πιο θερ­μός στη δυτι­κή Ελλάδα.

Σύμ­φω­να με το δίκτυο 53 μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών του meteo.gr του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών που λει­τουρ­γούν ανελ­λι­πώς από το 2010 μέχρι σήμε­ρα, τον φετι­νό Ιανουά­ριο η μέση τιμή των μέγι­στων ημε­ρή­σιων θερ­μο­κρα­σιών κυμάν­θη­κε σε υψη­λά επί­πε­δα σχε­δόν στο σύνο­λο της χώρας, σε σχέ­ση με τον μέσο όρο της περιό­δου 2010–2019.

Στη δυτι­κή Μακε­δο­νία κατα­γρά­φη­καν οι μεγα­λύ­τε­ρες θετι­κές απο­κλί­σεις θερ­μο­κρα­σί­ας με τις μέσες μηνιαί­ες τιμές να κυμαί­νο­νται έως και 3 ° C πάνω από τα κανο­νι­κά για την επο­χή επί­πε­δα. Στη δυτι­κή και Στε­ρεά Ελλά­δα, στην Πελο­πόν­νη­σο και στα νησιά του Αιγαί­ου κατα­γρά­φη­καν μικρό­τε­ρες απο­κλί­σεις, από +1,3 ° C έως +1,6 ° C.

Το πρώ­το δεκα­ή­με­ρο του μήνα σημειώ­θη­καν οι υψη­λό­τε­ρες θετι­κές απο­κλί­σεις θερ­μο­κρα­σί­ας, της τάξης των 12 ° C πάνω από τα κανο­νι­κά για την επο­χή επί­πε­δα κυρί­ως στη βόρεια Ελλά­δα, ενώ η πιο ψυχρή περί­ο­δος με αρνη­τι­κές απο­κλί­σεις στην ανα­το­λι­κή Ελλά­δα ήταν το τελευ­ταίο πεν­θή­με­ρο του μήνα, κατά την κακο­και­ρία «Αυγή».

Στην Αθή­να, η μέση μηνιαία τιμή από­κλι­σης της μέγι­στης θερ­μο­κρα­σί­ας ήταν +0,5 ° C, με 18 από τις 31 ημέ­ρες του μήνα να είναι θερ­μό­τε­ρες από τα κανο­νι­κά για την επο­χή επί­πε­δα. Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, 19 ημέ­ρες του μήνα ήταν θερ­μό­τε­ρες από τη μέση τιμή της περιό­δου 2010–2019, όπου η μέση μέγι­στη θερ­μο­κρα­σία του μήνα κυμάν­θη­κε +1,9 ° C πάνω από τα κανο­νι­κά επί­πε­δα. Στην Ξάν­θη και στην Πτο­λε­μα­ΐ­δα παρα­τη­ρή­θη­καν οι περισ­σό­τε­ρες ημέ­ρες με θετι­κή από­κλι­ση θερ­μο­κρα­σί­ας (23 ημέ­ρες) και ακο­λου­θούν η Νάου­σα και η Πάτρα με 22 ημέρες.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο