Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιαπωνία: Δικαστήριο του Τόκιο έκρινε συνταγματική την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων

Δικα­στή­ριο στο Τόκιο έκρι­νε σήμε­ρα ότι η απα­γό­ρευ­ση του γάμου μετα­ξύ ατό­μων του ίδιου φύλου είναι συνταγ­μα­τι­κή, αν και πρό­σθε­σε ότι η απου­σία νομι­κής προ­στα­σί­ας για τις οικο­γέ­νειες των ομο­φυ­λό­φι­λων παρα­βιά­ζει τα δικαιώ­μα­τά τους.

Η Ιαπω­νία είναι η μόνη χώρα της G7 που δεν επι­τρέ­πει τον γάμο μετα­ξύ ατό­μων του ίδιου φύλου και το Σύνταγ­μά της ορί­ζει τον γάμο ως μια ένω­ση που βασί­ζε­ται «στην κοι­νή συναί­νε­ση των δύο φύλων».

Ο Ιάπω­νας πρω­θυ­πουρ­γός Φού­μιο Κισί­ντα δεν έχει υπο­νο­ή­σει πως σχε­διά­ζει να αλλά­ξει τη νομο­θε­σία, αν και πολ­λά ανώ­τε­ρα στε­λέ­χη της κυβέρ­νη­σης στη­ρί­ζουν τον γάμο μετα­ξύ ατό­μων του ίδιου φύλου.

Η σημε­ρι­νή από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου του Τόκιο ανα­φέ­ρει ότι, αν και η απα­γό­ρευ­ση είναι συνταγ­μα­τι­κή, η απου­σία ενός νομι­κού πλαι­σί­ου για την προ­στα­σία των οικο­γε­νειών των ομο­φυ­λό­φι­λων απο­τε­λεί παρα­βί­α­ση των δικαιω­μά­των τους.

«Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι μια μάλ­λον θετι­κή από­φα­ση», δήλω­σε ο Νομπου­χί­το Σαβα­σά­κι, ένας από τους δικη­γό­ρους των εναγόντων.

«Αν και ο γάμος παρα­μέ­νει μετα­ξύ ενός άνδρα και μίας γυναί­κας και η από­φα­ση στη­ρί­ζει αυτό, επι­ση­μαί­νει παράλ­λη­λα ότι η υφι­στά­με­νη κατά­στα­ση, στην οποία δεν υπάρ­χει νομι­κή προ­στα­σία για τα ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια δεν είναι σωστή και υπο­νό­η­σε ότι πρέ­πει να γίνει κάτι για αυτό», πρό­σθε­σε ο ίδιος.

Η από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου του Τόκιο ανα­με­νό­ταν με αγω­νία μετά την από­φα­ση που έλα­βε το 2021 δικα­στή­ριο της πόλης Σαπό­ρο, σύμ­φω­να με την οποία η απα­γό­ρευ­ση του γάμου μετα­ξύ ομο­φυ­λό­φι­λων είναι αντι­συ­νταγ­μα­τι­κή, δημιουρ­γώ­ντας ελπί­δες. Ωστό­σο τον Ιού­νιο δικα­στή­ριο της Οζά­κα έλα­βε την αντί­θε­τη απόφαση.

Η Ιαπω­νία δεν επι­τρέ­πει στα ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια να παντρευ­τούν ή να κλη­ρο­νο­μή­σουν την περιου­σία ο ένας του άλλου, ούτε και δικαιώ­μα­τα στα παι­διά του. Τα σύμ­φω­να συμ­βί­ω­σης που εκδί­δουν οι νομαρ­χί­ες καλύ­πτουν το 60% του πλη­θυ­σμού της Ιαπω­νί­ας, αλλά δεν δίνουν στα ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια τα ίδια δικαιώ­μα­τα με τα ετερόφυλα.

Οι οκτώ ενά­γο­ντες ισχυ­ρί­ζο­νταν ότι η απα­γό­ρευ­ση παρα­βιά­ζει τα δικαιώ­μα­τά τους και ζητού­σαν 1 εκατ. γεν (περί­που 7.000 ευρώ) απο­ζη­μί­ω­ση, αίτη­μα το οποίο απέρ­ρι­ψε το δικαστήριο.

Ωστό­σο η ομά­δα, που είχε στή­σει πανό έξω από το δικα­στή­ριο με το σύν­θη­μα «Ένα βήμα προς τα εμπρός για την ισό­τη­τα στον γάμο», δήλω­σε ενθαρ­ρυ­μέ­νη από την απόφαση.

«Υπήρ­χαν κάποια κομ­μά­τια που ήταν απο­γοη­τευ­τι­κά, αλλά άλλα μου έδω­σαν ελπί­δα», δήλω­σε ο Κάτσου.

Δύο ακό­μη αντί­στοι­χες υπο­θέ­σεις εκκρε­μούν σε δικα­στή­ρια της Ιαπω­νί­ας, με ακτι­βι­στές και δικη­γό­ρους να ελπί­ζουν ότι, αν υπάρ­ξουν πολ­λές δικα­στι­κές απο­φά­σεις υπέρ του γάμου των ομο­φυ­λό­φι­λων, οι Ιάπω­νες βου­λευ­τές θα ανα­γκα­στούν να αλλά­ξουν τη νομο­θε­σία. Αυτό όμως δεν είναι πιθα­νό να συμ­βεί σύντομα.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο