Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 48η ημέρα — Οι τελευταίες εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία —  48η ημέ­ρα: Κλι­μα­κώ­νο­νται οι επι­χει­ρή­σεις στην Αν. Ουκρα­νία και η αντι­πα­ρά­θε­ση του ευρω­α­τλα­ντι­κού μπλοκ με την Ρωσία

Η Ρωσία συνε­χί­ζει να ενι­σχύ­ει τις θέσεις της στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία, με τις ουκρα­νι­κές αρχές να ισχυ­ρί­ζο­νται ότι η τελι­κή επί­θε­ση είναι «προ των πυλών».

Σφο­δροί βομ­βαρ­δι­σμοί το βρά­δυ στο Χάρ­κο­βο, με τις τοπι­κές αρχές να κάνουν λόγο για 8 νεκρούς και 19 τραυματίες.

Οι σφο­δρές μάχες συνε­χί­ζο­νται στη Μαριού­πο­λη, ενώ ο επι­κε­φα­λής της απο­κα­λού­με­νης Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας του Ντό­νε­τσκ δήλω­σε τη Δευ­τέ­ρα ότι το λιμά­νι της πόλης πέρα­σε στον έλεγ­χο του ρωσι­κού στρα­τού και των δυνά­με­ων των ρωσό­φω­νων. Ουκρα­νοί αξιω­μα­τού­χοι ανέ­φε­ραν πως περί­που 100.000 άμα­χοι παρα­μέ­νουν στην πόλη.

Οι ρωσό­φω­νοι αυτο­νο­μι­στές υπο­στή­ρι­ξαν χθες ότι η Μαριού­πο­λη έχει εκκα­θα­ρι­στεί κατά 80%, ενώ ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Β. Ζελέν­σκι είπε πως οι δυνά­μεις της χώρας δεν δια­θέ­τουν τον απαι­τού­με­νο οπλι­σμό για να την υπερασπίσουν.

Στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση ανά­με­σα στο ευρω­α­τλα­ντι­κό μπλοκ και τη Ρωσία, αξιο­ποιού­νται και οι καταγ­γε­λί­ες περί χρή­σης χημι­κών όπλων στην Μαριού­πο­λη, τις οποί­ες έκα­ναν οι νεο­να­ζί του τάγ­μα­τος Αζόφ. Ο επι­κε­φα­λής τους, Αντρέι Μπι­λιέ­τσκι, ισχυ­ρί­στη­κε ότι άγνω­στη ουσία ερρί­φθη από ρωσι­κό Drone και πως τρεις άνθρω­ποι «έχουν ξεκά­θα­ρα σημά­δια χημι­κής δηλη­τη­ρί­α­σης». Τις καταγ­γε­λί­ες των ναζί έσπευ­σε να υιο­θε­τή­σει το Λονδίνο.

Φόβους ότι οι νεκροί στη Μαριού­πο­λη μπο­ρεί να ξεπε­ρά­σουν τις 20.000 εξέ­φρα­σε ο δήμαρ­χος της πόλης, ο οποί­ος μιλώ­ντας στο Associated Press τόνι­σε ότι μέχρι στιγ­μής έχουν χάσει τη ζωή τους 10.000 άμαχοι.

Η γερ­μα­νι­κή Rheinmetall δια­βε­βαιώ­νει πως έχει παλαιό­τε­ρα άρμα­τα μάχης δια­θέ­σι­μα προς παρά­δο­ση από τη Γερ­μα­νία στον ουκρα­νι­κό στρα­τό, ενώ επι­φυ­λα­κτι­κός είναι  ο καγκε­λά­ριος Όλαφ Σολτς για την απο­στο­λή γερ­μα­νι­κών βαρέ­ων όπλων στην Ουκρανία.

Ο εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας Ίγκορ Κονα­σέν­κοφ δήλω­σε χθες Δευ­τέ­ρα ότι κατα­στρά­φη­καν ακό­μη 78 στρα­τιω­τι­κοί στό­χοι στην Ουκρανία

Οι Υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών της ΕΕ συνε­δρί­α­σαν χθες για να εξε­τά­σουν την εφαρ­μο­γή των κυρώ­σε­ων κατά της Ρωσί­ας και να συζη­τή­σουν για το ενδε­χό­με­νο κυρώ­σε­ων στο πετρέ­λαιο και το αέριο.

Η Ιαπω­νία ανα­κοι­νώ­νει περαι­τέ­ρω κυρώ­σεις σε 398 Ρώσους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των θυγα­τέ­ρων του προ­έ­δρου Βλα­ντί­μιρ Πούτιν.

Η Ρωσία «δεν είχε άλλη λύση» από την έναρ­ξη της «Ειδι­κής στρα­τιω­τι­κής επι­χεί­ρη­σης» στην Ουκρα­νία, υπο­στή­ρι­ξε ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν, μιλώ­ντας σε εκδή­λω­ση απο­νο­μής βρα­βεί­ων στο Κοσμο­δρό­μιο Βοστότσνι.

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν δήλω­σε την Τρί­τη ότι οι εικό­νες και τα πλά­να με πτώ­μα­τα σκορ­πι­σμέ­να στην ουκρα­νι­κή πόλη Μπού­κα ήταν πλα­στά, μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS.

Ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι κάλε­σε σήμε­ρα την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση να επι­βά­λει κυρώ­σεις σε όλες τις ρωσι­κές τρά­πε­ζες και το ρωσι­κό πετρέ­λαιο και να ορί­σει διο­ρία για τον τερ­μα­τι­σμό των εισα­γω­γών του ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου. Επί­σης, για άλλη μια φορά, τόνι­σε ότι η χώρα του χρειά­ζε­ται ενί­σχυ­ση σε οπλισμό.

Την από­συρ­σή της από την ρωσι­κή αγο­ρά ανα­κοί­νω­σε η εται­ρεία τηλε­πι­κοι­νω­νιών Nokia μέσω δηλώ­σε­ων του διευ­θύ­νο­ντος συμ­βού­λου της στο πρα­κτο­ρείο Reuters.  Από την από­φα­ση της εται­ρεί­ας θα επη­ρε­α­στούν περί­που 2.000 εργαζόμενοι.

Η ρωσι­κή κρα­τι­κή εται­ρεία παρα­γω­γής φυσι­κού αερί­ου Gazprom συνε­χί­ζει να προ­μη­θεύ­ει φυσι­κό αέριο στην Ευρώ­πη μέσω Ουκρα­νί­ας, σύμ­φω­να με τα αιτή­μα­τα των ευρω­παί­ων κατα­να­λω­τών, μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Interfax.

Εννέα ανθρω­πι­στι­κοί διά­δρο­μοι συμ­φω­νή­θη­καν για σήμε­ρα για την απο­μά­κρυν­ση των αμά­χων με ιδιω­τι­κά μέσα μετα­φο­ράς, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της πολιορ­κη­μέ­νης Μαριού­πο­λης, όπως ανα­κοί­νω­σε η Ιρί­να Βερε­στσούκ, η αντι­πρό­ε­δρος της ουκρα­νι­κής κυβέρνησης.

Περισ­σό­τε­ρα από 6.000 εγκλή­μα­τα πολέ­μου που φέρο­νται να δια­πρά­χθη­καν από τα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα στην Ουκρα­νία βρί­σκο­νται υπό έρευ­να, όπως ανα­κοί­νω­σε η εισαγ­γε­λία της Ουκρανίας.

4,8 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά έχουν ανα­γκα­στεί να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους από την έναρ­ξη της ρωσι­κής εισβο­λής, σύμ­φω­να με την νεό­τε­ρη ενη­μέ­ρω­ση του ΟΗΕ.

Η Europol και οι άλλοι κατα­σταλ­τι­κοί μηχα­νι­σμοί της λυκο­συμ­μα­χί­ας θα ανα­λά­βουν την κατά­σχε­ση στα κρά­τη — μέλη της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης των πόρων φυσι­κών προ­σώ­πων, θεσμών και επι­χει­ρή­σε­ων από τη Ρωσία που αντι­με­τω­πί­ζουν κυρώσεις.

Σε μία «επί­θε­ση φιλί­ας» στην Ινδία, προ­κει­μέ­νου να την προ­σε­ται­ρι­στούν ενό­ψει και της όξυν­σης της αντι­πα­ρά­θε­σής τους με Κίνα και Ρωσία, επι­δί­δο­νται όλο και πιο έντο­να το τελευ­ταίο διά­στη­μα οι ΗΠΑ, όπως προ­κύ­πτει από τη χθε­σι­νή συνο­μι­λία Μπάι­ντεν — Μόντι αλλά και τις διμε­ρείς επα­φές των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών και Άμυ­νας των δύο χωρών στην Ουάσιγκτον.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο