Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για εξορύξεις υδρογοναθράκων δεν μπορούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού

Το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέ­δω­σε το εξής σχό­λιο για τις τοπο­θε­τή­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού σχε­τι­κά με τους υδρογονάνθρακες:

«Οι νέες κυβερ­νη­τι­κές εξαγ­γε­λί­ες για τις εξο­ρύ­ξεις υδρο­γο­ναν­θρά­κων, με ορί­ζο­ντα το 2030, δεν μπο­ρούν να ρίξουν στά­χτη στα μάτια του λαού, που βλέ­πει την αφαί­μα­ξη του εισο­δή­μα­τός του απ’ την τερά­στια ακρί­βεια στην Ενέρ­γεια σήμερα.

Δεν μπο­ρούν, επί­σης, να κρύ­ψουν τις τερά­στιες ευθύ­νες, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που δια­χρο­νι­κά έχουν παγώ­σει την εκμε­τάλ­λευ­ση των εγχώ­ριων ενερ­γεια­κών πόρων για να προ­χω­ρή­σουν οι ΝΑΤΟι­κοί σχε­δια­σμοί, τα παζά­ρια με τους υδρο­γο­νάν­θρα­κες στη ΝΑ Μεσό­γειο, η πολι­τι­κή της ΕΕ για την πρά­σι­νη μετά­βα­ση και οι σχε­δια­σμοί εφο­δια­σμού με LNG, που προ­κρί­νει το εφο­πλι­στι­κό κεφά­λαιο. Η εξό­ρυ­ξη πετρε­λαί­ου στην Καβά­λα, που σήμε­ρα παρα­μέ­νει εκτός λει­τουρ­γί­ας, απο­δει­κνύ­ει τον επι­κοι­νω­νια­κό χαρα­κτή­ρα των κυβερ­νη­τι­κών εξαγγελιών.

Σε κάθε περί­πτω­ση, η εξό­ρυ­ξη υδρο­γο­ναν­θρά­κων ‑αν και όπο­τε γίνει- στις σημε­ρι­νές συν­θή­κες θα βρει ωφε­λη­μέ­νους μεγά­λους εγχώ­ριους και ξένους ενερ­γεια­κούς ομί­λους, που θα επεν­δύ­σουν στον συγκε­κρι­μέ­νο τομέα και δεν θα οδη­γή­σει σε φθη­νό­τε­ρο φυσι­κό αέριο για το λαό. Το απο­δει­κνύ­ει η ίδια η κυνι­κή κυβερ­νη­τι­κή ομο­λο­γία ότι σήμε­ρα είναι ακρι­βώς η υψη­λή τιμή του φυσι­κού αερί­ου που καθι­στά αυτές τις επεν­δύ­σεις προ­σο­δο­φό­ρες, το οποίο σημαί­νει ότι το εξο­ρυσ­σό­με­νο φυσι­κό αέριο θα πρέ­πει να πωλεί­ται σε τέτοιες υπέ­ρο­γκες τιμές».

Επιτάχυνση ερευνών για φυσικό αέριο σε 6 περιοχές που δόθηκαν σε μονοπώλια

Την επι­τά­χυν­ση των ερευ­νών για πιθα­νό φυσι­κό αέριο σε συνο­λι­κά έξι περιο­χές που ήδη έχουν παρα­δο­θεί σε μονο­πω­λια­κούς ομί­λους ανα­κοί­νω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης από την Ελλη­νι­κή Δια­χει­ρι­στι­κή Εται­ρεία Υδρογονανθράκων.

Πρό­κει­ται για «οικό­πε­δα» σε Ήπει­ρο, Ιόνιο, Κυπα­ρισ­σία και νότια Κρή­τη που βγή­καν επί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο σφυ­ρί και σκο­πός των ερευ­νών είναι η απο­σα­φή­νι­ση της εικό­νας για την ύπαρ­ξη κοι­τα­σμά­των φυσι­κού αερί­ου στην Ελλά­δα έως το τέλος του 2023. Ανέ­φε­ρε πως «πρέ­πει μέχρι το τέλος του 2023 να γνω­ρί­ζου­με εάν έχου­με εκμε­ταλ­λεύ­σι­μες ποσό­τη­τες φυσι­κού αερί­ου, ώστε να μπο­ρέ­σου­με να προ­χω­ρή­σου­με στη συνέ­χεια στην εκμε­τάλ­λευ­σή τους».

Επα­νέ­λα­βε τα περί «ευκαι­ριών» από τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι «ως τη ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία η εμπο­ρι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση νέων κοι­τα­σμά­των φυσι­κού αερί­ου συχνά δεν απο­τε­λού­σε μία οικο­νο­μι­κά ελκυ­στι­κή ευκαι­ρία για νέες χώρες οι οποί­ες μπαί­νουν σε αυτό το παι­χνί­δι, όπως η Ελλά­δα, λόγω των πολύ χαμη­λών τιμών του φυσι­κού αερί­ου. Αυτό, όμως, είναι μία πραγ­μα­τι­κό­τη­τα η οποία έχει αλλά­ξει και η πορεία των τιμών φυσι­κού αερί­ου διε­θνώς, τα σχέ­δια απε­ξάρ­τη­σης από το ρωσι­κό αέριο, αλλά και η σημα­σία που γνω­ρί­ζου­με ότι θα παί­ζει το φυσι­κό αέριο για τα επό­με­να χρό­νια, για τις επό­με­νες δεκα­ε­τί­ες ως καύ­σι­μο μετά­βα­σης, ουσια­στι­κά μάς υπο­χρε­ώ­νει να επα­να­προσ­διο­ρί­σου­με τη στρα­τη­γι­κή μας».

Δήλω­σε προ­ση­λω­μέ­νος στην «πρά­σι­νη μετά­βα­ση», που είναι μία από τις αιτί­ες της ακρι­βής ενέρ­γειας, λέγο­ντας ότι «η εντο­λή μου για την επι­τά­χυν­ση των ερευ­νών για φυσι­κό αέριο δεν υπο­νο­μεύ­ει σε καμία περί­πτω­ση τις δεσμεύ­σεις της κυβέρ­νη­σης να ηγη­θεί της πρά­σι­νης μετά­βα­σης. Ο σκο­πός μας είναι πολύ απλός: Εφό­σον έχου­με αξιο­ποι­ή­σι­μες ποσό­τη­τες φυσι­κού αερί­ου να υπο­κα­τα­στή­σου­με τις εισα­γω­γές φυσι­κού αερί­ου από εθνι­κό πλού­το». Εκα­νε λόγο για ένα νέο δρό­μο που «σε καμία περί­πτω­ση δεν μας απο­μα­κρύ­νει από τους μακρο­πρό­θε­σμους στό­χους μεί­ω­σης των ρύπων του διο­ξει­δί­ου του άνθρα­κα» και πρό­σθε­σε πως «είναι μια εναλ­λα­κτι­κή δια­δρο­μή», η οποία όπως ισχυ­ρί­στη­κε «θα μας οδη­γή­σει με ασφά­λεια, με χαμη­λό­τε­ρο κόστος και χωρίς καθυ­στε­ρή­σεις έως το 2030 στον στό­χο της επί­τευ­ξης της μεί­ω­σης των εκπο­μπών κατά 55%».

Σύμ­φω­να με τον πρω­θυ­πουρ­γό το ενδια­φέ­ρον επι­κε­ντρώ­νε­ται σε κοι­τά­σμα­τα φυσι­κού αερί­ου και όχι σε απο­θέ­μα­τα πετρελαίου.

Με τρο­πο­λο­γία του υπουρ­γεί­ου Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας. η Ελλη­νι­κή Δια­χει­ρι­στι­κή Εται­ρεία Υδρο­γο­ναν­θρά­κων ανα­λαμ­βά­νει τη χορή­γη­ση αδειών εξε­ρεύ­νη­σης και απο­θή­κευ­σης διο­ξει­δί­ου του άνθρα­κα (CO2) καθώς και τη συνο­λι­κή δια­χεί­ρι­ση των δικαιω­μά­των του Δημο­σί­ου για την απο­θή­κευ­ση CO2 ή άλλων αερί­ων και υγρών στοιχείων.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο