Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 77η ημέρα — Οι πρόσφατες εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 77η ημέ­ρα: Ο πόλε­μος, που οδεύ­ει στην 11η εβδο­μά­δα του και η εμπλο­κή του ΝΑΤΟ επι­βε­βαιώ­νε­ται καθη­με­ρι­νά, καθώς οι χώρες μέλη της λυκο­συμ­μα­χί­ας έχουν ανα­λά­βει πλή­ρως την οικο­νο­μι­κή, στρα­τιω­τι­κή και επι­με­λη­τεια­κή ενί­σχυ­ση της κυβέρ­νη­σης του Κιέβου.

Σε κύριο χρη­μα­το­δό­τη του πολέ­μου ανα­δει­κνύ­ο­νται οι ΗΠΑ. Ο Μπάι­ντεν, υπέ­γρα­ψε νομο­σχέ­διο που απλο­ποιεί την παρο­χή στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας στο Κίεβο.

Το αμε­ρι­κα­νι­κό Κογκρέ­σο ενέ­κρι­νε το βρά­δυ της Τρί­της το πακέ­το-μαμούθ ύψους σχε­δόν 40 δισεκ. δολα­ρί­ων που πρό­τει­νε ο Τζο Μπάι­ντεν για χορή­γη­ση στρα­τιω­τι­κής και ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στην Ουκρανία.

Δεκά­δες Ουκρα­νοί στρα­τιω­τι­κοί φθά­νουν στη Γερ­μα­νία για να εκπαι­δευ­τούν στη χρή­ση αυτο­κι­νού­με­νων βαρέ­ων πυροβόλων.

, έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε του­λά­χι­στον 3.381 άμα­χους, σύμ­φω­να με το γρα­φείο ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των του ΟΗΕ στην Ουκρα­νία, εκ των οποί­ων κάπου 1.000 σκο­τώ­θη­καν μόνο στη Μαριού­πο­λη. Ο πραγ­μα­τι­κός απο­λο­γι­σμός των θυμά­των μετα­ξύ των αμά­χων όμως πιθα­νό­τα­τα είναι πολύ βαρύ­τε­ρος, δεδο­μέ­νου πως είναι αδύ­να­τη οποια­δή­πο­τε ολο­κλη­ρω­μέ­νη κατα­γρα­φή τους εν μέσω εχθροπραξιών.

– Σύμ­φω­να με τις υπη­ρε­σί­ες των Ηνω­μέ­νων Εθνών, η σύρ­ρα­ξη ξερί­ζω­σε μεγά­λο μέρος του πλη­θυ­σμού της Ουκρα­νί­ας. Ο αριθ­μός των εσω­τε­ρι­κά εκτο­πι­σμέ­νων έχει φθά­σει τα οκτώ εκα­τομ­μύ­ρια, σύμ­φω­να με τον Διε­θνή Οργα­νι­σμό Μετα­νά­στευ­σης (ΔΟΜ)· ενώ 5,9 εκατ. άνθρω­ποι έχουν κατα­φύ­γει σε χώρες του εξω­τε­ρι­κού, σύμ­φω­να με την Ύπα­τη Αρμο­στεία των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τους Πρό­σφυ­γες (UNHCR).

– Η Μόσχα δια­τεί­νε­ται πως οι αυτο­νο­μι­στές έφθα­σαν στα όρια της Λου­γκάνσκ. Σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας, τον Ιγκόρ Κονα­σέν­κοφ, η μικρή πόλη Ποπάσ­να, όπου διε­ξά­γο­νταν σφο­δρές μάχες ως πρό­τι­νος, «εκκα­θα­ρί­στη­κε» από τις ουκρα­νι­κές δυνά­μεις. Ο ουκρα­νός κυβερ­νή­της της περι­φέ­ρειας Σερ­χίι Χαϊ­ντάι διέ­ψευ­σε τη ρωσι­κή ανα­κοί­νω­ση περί προ­έ­λα­σης, κάνο­ντας λόγο για «φαντα­σί­ω­ση». Οι ουκρα­νοί στρα­τιω­τι­κοί χρειά­στη­κε να απο­συρ­θούν από την Ποπάσ­να, παρα­δέ­χθη­κε, αλλά οι ρωσι­κές δυνά­μεις δεν έχουν δια­σπά­σει τις άμυ­νες, πρό­σθε­σε μέσω Telegram. Δεν έγι­νε πιο σαφής.

– Στον νότο, ανα­φέρ­θη­καν νέα ρωσι­κά σφυ­ρο­κο­πή­μα­τα στην Οδησ­σό και στο Αζοφ­στάλ, το εργο­στά­σιο που απο­τε­λεί το έσχα­το οχυ­ρό των περί­που 1.000 μελών του τάγ­μα­τος Αζόφ.

– Αμε­ρι­κα­νι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες ισχυ­ρί­ζο­νται ότι ο Πού­τιν προ­ε­τοι­μά­ζε­ται για μακρο­χρό­νια σύγκρου­ση.

– Η Λευ­κο­ρω­σία ανα­πτύσ­σει ομά­δες ειδι­κών δυνά­με­ων σε τρία σημεία κοντά στα σύνο­ρά της με την Ουκρα­νία, έτοι­μες να παρά­σχουν βοή­θεια στους Ρώσους εισβολείς.

– Η επι­τρο­πή Άμυ­νας του φιν­λαν­δι­κού κοι­νο­βου­λί­ου «συνι­στά» την έντα­ξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Ουκρα­νία διέ­κο­ψε τη λει­τουρ­γία ενός αγω­γού ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου προς στην Ευρώ­πη.

Συνε­χί­ζο­νται τα παζά­ρια για το εμπάρ­γκο στο ρωσι­κό πετρέ­λαιο. Σύνο­δος των ΥΠΕΞ το θέμα αν δεν υπάρ­ξει συμ­φω­νία, δηλώ­νει ο Μπορέλ.

Κων­στα­ντί­νος Θεο­τό­κης: «Αγά­πη παράνομη»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο