Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 25η ημέρα — Σύνοψη

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 25η ημέ­ρα — Σύνο­ψη: Μέσα στην αγριό­τη­τα των μαχών και των ρωσι­κών βομ­βαρ­δι­σμών οι δύο πλευ­ρές συνε­χί­ζουν το παι­χνί­δι αλλη­λο­κα­τη­γο­ριών και προ­πα­γάν­δας με ειδή­σεις που δίδο­νται στη δημο­σιό­τη­τα να είναι δύσκο­λο να επιβεβαιωθούν.

Το Κίε­βο κατη­γο­ρεί τη Μόσχα για εν ψυχρώ εκτέ­λε­ση 56 ηλι­κιω­μέ­νων, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι ρωσι­κό τανκ άνοι­ξε πυρ κατά κτι­ρί­ου στο οποίο στε­γα­ζό­ταν οίκος ευγη­ρί­ας στο Λου­γκάνσκ. Σύμ­φω­να με το δημο­τι­κό συμ­βού­λιο της Μαριού­πο­λης, η Ρωσία βομ­βάρ­δι­σε σχο­λή καλών τεχνών, όπου είχαν βρει κατα­φύ­γιο 400 πολί­τες, μετα­ξύ των οποί­ων παι­διά. Χιλιά­δες κάτοι­κοι της Μαριού­πο­λης οδη­γή­θη­καν με τη βία στη Ρωσία και στη συνέ­χεια στάλ­θη­καν σιδη­ρο­δρο­μι­κώς σε οικο­νο­μι­κά υπο­βαθ­μι­σμέ­νες πόλεις, σύμ­φω­να με τις ουκρα­νι­κές αρχές.

Στον αντί­πο­δα ρωσι­κά ΜΜΕ μετα­δί­δουν ότι Ρώσοι δημο­σιο­γρά­φοι δέχθη­καν πυρά από τεθω­ρα­κι­σμέ­να στη Μαριού­πο­λη, ενώ κατη­γο­ρούν τον ουκρα­νι­κό στρα­τό ότι άνοι­ξε πυρ με πυρο­βο­λι­κό κατά του χωριού Κράσ­νι στην περιο­χή του Ντονμπάς.

Του­λά­χι­στον 902 άμα­χοι σκο­τώ­θη­καν και 1.459 τραυ­μα­τί­σθη­καν την Ουκρα­νία μέχρι τα μεσά­νυ­κτα της 19ης Μαρ­τί­ου, ανα­κοί­νω­σε η Υπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα. Η Υπα­τη Αρμο­στεία διευ­κρι­νί­ζει ότι θεω­ρεί­ται ότι ο απο­λο­γι­σμός είναι σημα­ντι­κά βαρύ­τε­ρος από την στιγ­μή που η υπη­ρε­σία των Ηνω­μέ­νων Εθνών, η οποία δια­θέ­τει μεγά­λη ομά­δα επο­πτεί­ας στην Ουκρα­νία, δεν έχει κατορ­θώ­σει να λάβει ή να επα­λη­θεύ­σει πλη­ρο­φο­ρί­ες για απώ­λειες από πολ­λές σφο­δρά πλη­γεί­σες ουκρα­νι­κές πόλεις, όπως είναι η Μαριούπολη.

Δέκα εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι έχουν εγκα­τα­λεί­ψει τις εστί­ες τους εξαι­τί­ας του κατα­στρο­φι­κού πολέ­μου που διε­ξά­γε­ται από την Ρωσία, δήλω­σε σήμε­ρα ο Υπα­τος Αρμο­στής των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τους Πρό­σφυ­γες Φιλίπ­πο Γκράντι.

Η Ρωσία έπλη­ξε την Ουκρα­νία με πυραύ­λους κρουζ από πλοία στην Κασπία και τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα και εκτό­ξευ­σε υπε­ρη­χη­τι­κούς πυραύ­λους από τον ενα­έ­ριο χώρο της Κρι­μαί­ας, ανα­κοί­νω­σε το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

Η επί­θε­ση σε στρα­τό­πε­δο στην πόλη Μικο­λάιβ τα ξημε­ρώ­μα­τα του Σαβ­βά­του προ­κά­λε­σε τον θάνα­το δεκά­δων στρα­τιω­τών και μισθοφόρων.

Ανε­στά­λη η λει­τουρ­γία 11 πολι­τι­κών κομ­μά­των στην Ουκρα­νία, σύμ­φω­να με τον Ουκρα­νό πρό­ε­δρο Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι, με πρό­σχη­μα υπο­τι­θέ­με­νους δεσμούς αυτών των κομ­μά­των με τη Ρωσία

Στον χορό των ολο­έ­να και συχνό­τε­ρων «προει­δο­ποι­ή­σε­ων» για έναν «τρί­το Παγκό­σμιο Πόλε­μο», τις οποί­ες απευ­θύ­νουν όλες οι εμπλε­κό­με­νες πλευ­ρές της ιμπε­ρια­λι­στι­κής στρα­τιω­τι­κής σύγκρου­σης στην Ουκρα­νία, ήρθε να προ­στε­θεί το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του ακό­μα μία, από τον Ουκρα­νό πρό­ε­δρο, Β. Ζελέν­σκι. Σε συνέ­ντευ­ξή του στο αμε­ρι­κα­νι­κό δίκτυο CNN, ο Ζελέν­σκι δήλω­σε «έτοι­μος για δια­πραγ­μα­τεύ­σεις» με τον Ρώσο πρό­ε­δρο Βλ. Πού­τιν, αλλά προει­δο­ποί­η­σε ότι εάν απο­τύ­χουν «αυτό θα σήμαι­νε ότι πρό­κει­ται για έναν Τρί­το Παγκό­σμιο Πόλε­μο».

Ο ρωσι­κός ενερ­γεια­κός κολοσ­σός Gazprom ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι συνε­χί­ζει να τρο­φο­δο­τεί με αέριο την Ευρώ­πη μέσω της Ουκρα­νί­ας, ικα­νο­ποιώ­ντας τα σχε­τι­κά αιτή­μα­τα των Ευρω­παί­ων καταναλωτών.

Ο πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι κάλε­σε τους Ισραη­λι­νούς βου­λευ­τές, σε ομι­λία του μέσω βίντεο, να βοη­θή­σουν την Ουκρα­νία, συγκρί­νο­ντας τη ρωσι­κή επί­θε­ση με το σχέ­διο των Ναζί απέ­να­ντι στους Εβραί­ους. Νωρί­τε­ρα, μιλώ­ντας στο CNN, δήλω­σε έτοι­μος για δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τον Ρώσο πρό­ε­δρο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, προει­δο­ποιώ­ντας ωστό­σο ότι εάν οι ουκρα­νο­ρω­σι­κές συνο­μι­λί­ες απο­τύ­χουν, τότε η υφή­λιος θα βρε­θεί πιο κοντά σε έναν Γ’ Παγκό­σμιο Πόλεμο.

Ο τούρ­κος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου δήλω­σε σήμε­ρα στην εφη­με­ρί­δα Hürriyet ότι η Ρωσία και η Ουκρα­νία πλη­σιά­ζουν σε συμ­φω­νία σε «κρί­σι­μα» ζητή­μα­τα και έχουν σχε­δόν συμ­φω­νή­σει σε ορι­σμέ­να θέματα.

Η Κίνα, μέσω του υφυ­πουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, Λι Κεσούνγκ, χαρα­κτή­ρι­σε «εξορ­γι­στι­κές» τις δυτι­κές κυρώ­σεις εις βάρος της Ρωσίας, 

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο