Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία — εκλογές: Οι σοσιαλιστές πρώτοι, άνοδος της ακροδεξιάς — Όλα τα αποτελέσματα

Γενι­κές βου­λευ­τι­κές εκλο­γές στην Ισπα­νία σε λιγό­τε­ρο από επτά μήνες τέταρ­τες  σε διά­στη­μα τεσ­σά­ρων ετών με συμ­με­το­χή 24.365.851 ψηφο­φό­ρων (69,87%) ανοί­γο­ντας  ένα νέο κύκλο ενδο­α­στι­κών παζα­ριών σε μια περί­ο­δο που οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι και η ΕΕ επι­ζη­τούν «στα­θε­ρό­τη­τα».

Το κυβερ­νόν κόμ­μα -Σοσια­λι­στές (PSOE) έρχο­νται πρώ­τοι σε ψήφους στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, με απώ­λειες δεν εξα­σφα­λί­ζουν την αυτο­δυ­να­μία, κερ­δί­ζο­ντας μόνο 120 έδρες, τρεις λιγό­τε­ρες από τις εκλο­γές του Απρι­λί­ου, με τον Πέδρο Σάν­τσεθ να απευ­θύ­νει κάλε­σμα σε όλες τις πολι­τι­κές δυνά­μεις, πλην του Vox, για να συν­δρά­μουν ώστε να σχη­μα­τι­στεί στα­θε­ρή -«προ­ο­δευ­τι­κή» κυβέρνηση.

PSOE Πέδρο Σάντσεθ

«Καλώ όλα τα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα να ενερ­γή­σουν με γεν­ναιό­τη­τα και υπευ­θυ­νό­τη­τα για να απο­κα­τα­στα­θεί η κατά­στα­ση» σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά «εκτός εκεί­νων που δια­σπεί­ρουν το μίσος».
Αυτά ενώ ήλπι­ζε να κερ­δί­σει ξεκά­θα­ρη πλειο­ψη­φία, για να τερ­μα­τί­σει το πολι­τι­κό αδιέ­ξο­δο που ταλα­νί­ζει τη χώρα από το 2015.

Ενι­σχυ­μέ­νο βγαί­νει, το Λαϊ­κό Κόμ­μα (αυξά­νει τις έδρες του σε 88 από 66) και ήδη ο πρό­ε­δρος του PP, Πάμπλο Κασά­δο δήλω­σε ότι η Ισπα­νία δεν μπο­ρεί να περι­μέ­νει άλλο για να απο­κτή­σει κυβέρ­νη­ση, χωρίς, όμως να ανοί­γει τα χαρ­τιά του για τις ενδε­χό­με­νες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τους Σοσια­λι­στές (PSOE).
Ο Κασά­δο δια­βε­βαί­ω­σε ότι το κόμ­μα του, που κατέ­λα­βε τη δεύ­τε­ρη θέση, θα κάνει αυτό που απο­κά­λε­σε «το καθή­κον του», συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι ανα­μέ­νει «επό­με­νη κίνη­ση» (προ­φα­νώς των Σοσια­λι­στών), με δεδο­μέ­νο πως δεν μπο­ρεί να σχη­μα­τί­σει κυβέρ­νη­ση χωρίς τη συμ­με­το­χή τους.

✔️  Το ακρο­δε­ξιό κόμ­μα Vox, παίρ­νει πάνω από το διπλά­σιο σε σύγκρι­ση με την προη­γού­με­νη εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση και απο­τε­λεί πλέ­ον την τρί­τη δύνα­μη με  52 έδρες.

Ο ηγέ­της του Σαντιά­γκο Αμπα­σκάλ, με την ‑μετα­ξύ άλλων, αντι­με­τα­να­στευ­τι­κή ατζέ­ντα,  δήλω­σε ότι θέλει να οικο­δο­μη­θεί μια «πατριω­τι­κή εναλ­λα­κτι­κή» για την Ισπα­νία, χωρίς λεπτο­μέ­ρειες (για συμ­μα­χί­ες κλπ).

  Οι Unidas Podemos κατα­γρά­φουν πτώ­ση, κερ­δί­ζο­ντας 35 έδρες (επτά λιγό­τε­ρες), όμως έκα­ναν ήδη άνοιγ­μα προς Πέδρο Σάν­τσεθ για τα «περαι­τέ­ρω».

Μαύ­ρα μαντά­τα για του Πολί­τες (Ciudadnos) του Αλμπέρτ Ριβέ­ρα, που κυριο­λε­κτι­κά κατα­πο­ντί­στη­καν, χάνο­ντας 47 έδρες  και εκλέ­γο­ντας δέκα μόνο βου­λευ­τές, με τον επι­κε­φα­λής να δηλώ­νει ότι «δεν υπάρ­χει καμία δικαιο­λο­γία για την κατάρ­ρευ­ση της παρά­τα­ξης».
Σύμ­φω­να με τον Ριβέ­ρα, η εκτε­λε­στι­κή επι­τρο­πή του κόμ­μα­τος θα συνε­δριά­σει σήμε­ρα και θα συγκα­λέ­σει έκτα­κτο συνέ­δριο του κόμ­μα­τος, στο οποίο μέλη και υπο­στη­ρι­κτές των Πολι­τών θα κλη­θούν να πάρουν απο­φά­σεις για το μέλ­λον της παράταξης.

Τα κόμ­μα­τα των Κατα­λα­νών αυτο­νο­μι­στών ενί­σχυ­σαν την εκπρο­σώ­πη­σή τους κατά τρεις βου­λευ­τές, συγκε­ντρώ­νο­ντας 23 έδρες (ένα­ντι 20 τον Απρί­λη) από τις 48 που δια­κυ­βεύ­ο­νταν στην Καταλονία.

Συνο­πτι­κά -|> PSOE — 2,37%-|> VOX + 47,08% -|> UP — 10,27% -|>  PP+24,67% -|> Cs  — 57,19% -|> Pacma -24,80% |> ERC — 7,20% κλπ

Ενσω­μά­τω­ση 100,00%
Έδρες 350
Εγγε­γραμ­μέ­νοι 34.872.054
Συμ­με­το­χή 69,87%
Ψηφί­σα­ντες 24.365.851 69,87%
Απο­χή 10.506.203
Άκυ­ρα 249.499 1,02%
Λευ­κά 216.515 0,89%

ℹ️🔻

Υπάρ­χουν κάποιες δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις μετα­ξύ βου­λής και γερου­σί­ας, που έχουν να κάνουν και με τις «ιδιορ­ρυθ­μί­ες» του εκλο­γι­κού συστήματος

εκλογές Congreso de los Diputados

Συγκρι­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα στη Βουλή

εκλογές Senado

Συγκρι­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα στη Γερουσία

✔️  Τα αναλυτικά αποτελέσματα φαίνονται στον παρακάτω πίνακα

✴️✴️

Τελικά αποτελέσματα εκλογών 10 Νοε 2019

Ισπανία εκλογές 2 κάλπες

εκλογές Βουλή Απρ 2019

Βου­λή Απρί­λης 2019

εκλογές Βουλή 10 Νοε 2019

Βου­λή Νοέμ­βρης 2019

Ισπανία Τελικά αποτελέσματα εκλογών Απρ 2019

Γερου­σία Απρί­λης 19

Τελικά αποτελέσματα εκλογών Νοε 2019

Γερου­σία Νοέμ­βρης 2019


Ισπανία Τελικά συγκριτικά Βουλή-Γερουσία αποτελέσματα εκλογών

<-| Βου­λή | Γερουσία -|>

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο