Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία: Σήμερα οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές και στο βάθος κυβέρνηση δεξιάς — ακροδεξιάς

Ψηφί­ζουν σήμε­ρα οι Ισπα­νοί για τις πρό­ω­ρες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές που προ­κή­ρυ­ξε ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της πρω­θυ­πουρ­γός Πέδρο Σάν­τσεθ μετά την ήττα στις τοπι­κές εκλο­γές της 28ης Μαΐου.

Οι δημο­σκο­πή­σεις δεί­χνουν ότι η επό­με­νη κυβέρ­νη­ση της Ισπα­νί­ας θα είναι ένας συνα­σπι­σμός του δεξιού Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος (PP) και του ακρο­δε­ξιού Vox. Όλα δεί­χνουν ότι η ακρο­δε­ξιά θα πάρει μερί­διο της εξου­σί­ας για πρώ­τη φορά από την λήξη της δικτα­το­ρί­ας της χώρας το 1975.

Μετά τον θρί­αμ­βο του PP στις 28 Μαΐ­ου, φάνη­κε ότι το κόμ­μα του Αλμπέρ­το Νού­νιεθ Φεϊ­χό οδεύ­ει προς μια ξεκά­θα­ρη νίκη στις πρό­ω­ρες εκλο­γές της 23ης Ιου­λί­ου. Στη συνέ­χεια, όμως, οι δημο­σκο­πή­σεις έδει­ξαν ότι, αν και το PP θα κέρ­δι­ζε, δεν θα είχε την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία των 176 στο κοι­νο­βού­λιο των 350 εδρών, πράγ­μα που σημαί­νει ότι θα χρεια­ζό­ταν την υπο­στή­ρι­ξη του Vox για να κυβερνήσει.

Σύμ­φω­να με κάποιες από τις μεγα­λύ­τε­ρες εται­ρεί­ες δημο­σκο­πή­σε­ων της Ισπα­νί­ας, το PP ανα­μέ­νε­ται να εξα­σφα­λί­σει από 131 έως 151 έδρες στην κάτω Βου­λή των συνο­λι­κά 350 εδρών, ενώ το Vox κινεί­ται κοντά στις 36 έδρες. PP και Vox έχουν ήδη συνερ­γα­στεί σε αρκε­τές περι­φέ­ρειες και σε πολ­λούς δήμους μετά τις τοπι­κές εκλο­γές της 28ης Μάη, αλλά σε εθνι­κό επί­πε­δο δεν έχει υπάρ­ξει ξανά τέτοια συγκυβέρνηση.

Το PSOE του νυν πρω­θυ­πουρ­γού Πέδρο Σάν­τσεθ εκτι­μά­ται ότι θα εξα­σφα­λί­σει 98 — 115 έδρες.

Το Vox κοντρά­ρε­ται για την τρί­τη θέση με το Sumar, μια νέα συμ­μα­χία σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών κομ­μά­των στην οποία συμ­με­τέ­χει και το Podemos. Το Sumar ανα­μέ­νε­ται να κατα­λά­βει 25 — 39 έδρες. Το Sumar και το PSOE έχουν δια­μη­νύ­σει ότι σκο­πεύ­ουν να ανα­βιώ­σουν τον σημε­ρι­νό σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό κυβερ­νώ­ντα συνασπισμό.

Ο Σάν­τσεθ ελπί­ζει ότι θα κατα­φέ­ρει να σχη­μα­τί­σει συνα­σπι­σμό με τη νέα αρι­στε­ρή συμ­μα­χία Sumar της υπουρ­γού Εργα­σί­ας Γιο­λά­ντα Ντί­αθ, ένα απί­θα­νο σενά­ριο δεδο­μέ­νων των δημο­σκο­πή­σε­ων. Πρό­σφα­τα υπο­στη­ρί­χθη­κε, αν και απρό­θυ­μα, από το Podemos, το οποίο έχει κατα­βα­ρα­θρω­θεί στις δημοσκοπήσεις.

Πέρα από τον μεγά­λο αριθ­μό ανα­πο­φά­σι­στων ψηφο­φό­ρων, ένας άλλος παρά­γο­ντας είναι ο χρό­νος των εκλο­γών — στο απο­κο­ρύ­φω­μα του καλο­και­ριού όταν πολ­λά εκα­τομ­μύ­ρια παρα­θε­ρι­στές θα πρέ­πει να ψηφί­σουν ταχυδρομικώς.

«Ποτέ δεν ψηφί­σα­με τόσο αργά το καλο­καί­ρι, όταν του­λά­χι­στον 10 εκα­τομ­μύ­ρια από τους 37 εκα­τομ­μύ­ρια ψηφο­φό­ρους της Ισπα­νί­ας είναι σε δια­κο­πές», δήλω­σε ο Πάμπλο Σιμόν, πολι­τι­κός επι­στή­μο­νας στο πανε­πι­στή­μιο Carlos III της Μαδρί­της. «Δεν είναι ξεκά­θα­ρο πόσοι ψηφο­φό­ροι θα είναι μακριά από τις πόλεις τους, πόσοι από αυτούς θα είναι πρό­θυ­μοι να επι­στρέ­ψουν για να ψηφί­σουν, πόσοι θα ψηφί­σουν μέσω ταχυ­δρο­μεί­ου… Είναι όλα ένα μυστήριο».

Μάλι­στα, ο Φεϊ­χό κατη­γό­ρη­σε τον πρω­θυ­πουρ­γό ότι ανα­γκά­ζει τους πιο ευη­με­ρού­ντες, παρα­δο­σια­κά δεξιούς, ψηφο­φό­ρους να «δια­λέ­ξουν μετα­ξύ της κάλ­πης ή των δια­κο­πών τους». «Ο στό­χος είναι να μειώ­σει τη συμ­με­το­χή και να δυσκο­λέ­ψει τους πολί­τες να ψηφί­σουν;», διε­ρω­τή­θη­κε δημοσίως.

Ένας άλλος παρά­γο­ντας που θα μπο­ρού­σε να περι­πλέ­ξει την δια­δι­κα­σία της ψηφο­φο­ρί­ας είναι ο καύσωνας.

Η Ισπα­νία περ­νά το θερ­μό­τε­ρο καλο­καί­ρι που έχει ποτέ κατα­γρα­φεί με τις θερ­μο­κρα­σί­ες του Ιου­λί­ου να εκτο­ξεύ­ο­νται σε επί­πε­δα που δεν έχουν παρα­τη­ρη­θεί από το 1961. Η χώρα βιώ­νει «ασυ­νή­θι­στα υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες» και η μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία της Ισπα­νί­ας προ­βλέ­πει ότι οι σημε­ρι­νές εκλο­γές θα συμπέ­σουν με ένα ακραίο κύμα καύσωνα.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο