Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανικές εκλογές: Νίκη σοσιαλδημοκρατών — Στη Βουλή με 24 βουλευτές το ακροδεξιό Vox

Η κεντρο­α­ρι­στε­ρά και η απο­κα­λού­με­νη αρι­στε­ρά στην Ισπα­νία δια­τη­ρούν προ­βά­δι­σμα επί της δεξιάς και της άκρας δεξιάς με το 95% των ψηφο­δελ­τί­ων να έχει κατα­με­τρη­θεί μετά τις πρό­ω­ρες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές της Κυρια­κής, σύμ­φω­να με τα απο­τε­λέ­σμα­τα που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα το ισπα­νι­κό υπουρ­γείο Εσωτερικών.

Το Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα (PSOE, κεντρο­α­ρι­στε­ρά) του πρω­θυ­πουρ­γού Πέδρο Σάν­τσεθ προη­γεί­ται με 123 έδρες (επί συνό­λου 350), ενώ το Ουνί­δος Ποδέ­μος εκλέ­γει 42 βου­λευ­τές, πράγ­μα που σημαί­νει ότι χρειά­ζο­νται άλλες 11 έδρες για να εξα­σφα­λί­σουν την πλειοψηφία.

Το συντη­ρη­τι­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα (PP) συγκε­ντρώ­νει μόλις 65 έδρες, οι Πολί­τες (Ciudadanos, κεντρο­δε­ξιά) 57 και το Vox (άκρα δεξιά, μπαί­νει για πρώ­τη φορά στη Βου­λή) 24.

Όπως σημειώ­νει ο Guardian, οι σημε­ρι­νές γενι­κές εκλο­γές στην Ισπα­νία ενδέ­χε­ται να είναι οι χει­ρό­τε­ρες στην εκλο­γι­κή ιστο­ρία για το συντη­ρη­τι­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα (PP). Το 2016, το PP, υπό την ηγε­σία του Μαριά­νο Ραχόι, είχε κατα­λά­βει 137 έδρες.

Τις μισές έδρες του διατήρησε το Λαϊκό Κόμμα — Συνετρίβη σε Χώρα των Βάσκων και Καταλονία

Όπως γρά­φει η εφη­με­ρί­δα Ελ Παΐς, τα απο­τε­λέ­σμα­τα δεί­χνουν μια μεγά­λη πτώ­ση του Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος, το οποίο από 137 βου­λευ­τές δια­τη­ρεί μόνο 67, αν και ο σχη­μα­τι­σμός του Πάμπλο Κασά­δο δια­τη­ρεί την ηγε­σία των δυνά­με­ων της Δεξιάς. Το Λαϊ­κό Κόμ­μα πάντως δεν παίρ­νει έδρα στη Χώρα των Βάσκων και παίρ­νει μόνο μια έδρα στην Κατα­λο­νία, στην επαρ­χία της Βαρκελώνης.

ABC (ισπανική συντηρητική εφημερίδα): Το χειρότερο αποτέλεσμα για το Λαϊκό Κόμμα από το 1990

Σύμ­φω­να με τη συντη­ρη­τι­κή εφη­με­ρί­δα ABC, το Λαϊ­κό Κόμ­μα κατα­γρά­φει το χει­ρό­τε­ρο απο­τέ­λε­σμα από το 1990, σε γενι­κές εκλο­γές, με 67 βου­λευ­τές. Η κατάρ­ρευ­ση είναι θεα­μα­τι­κή. Η ομά­δα του Casado δεν περί­με­νε κάτι τέτοιο. Η κατάρ­ρευ­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται επί­σης λιγό­τε­ρο από ένα μήνα πριν τις δημο­τι­κές, περι­φε­ρεια­κές και ευρω­παϊ­κές εκλο­γές στις 26 Μαΐ­ου, προ­στί­θε­ται στο ίδιο δημοσίευμα.

Σύμ­φω­να με την ίδια εφη­με­ρί­δα, οι «Πολί­τες» προη­γού­νται του Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος και ανα­δει­κνύ­ο­νται σε δεύ­τε­ρη δύνα­μη σε του­λά­χι­στον τρεις περιο­χές: Ανδα­λου­σία, Μαδρί­τη και Αρα­γο­νία, σύμ­φω­να με το 63% των ψήφων.

Στο 75,41% το ποσοστό συμμετοχής, μεγαλύτερη κατά 9% σε σύγκριση με το 2016

Σε 75,41% ανήλ­θε το ποσο­στό συμ­με­το­χής στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές της 28ης Απρι­λί­ου στην Ισπα­νία, ένα ποσο­στό αυξη­μέ­νο κατά σχε­δόν 9 ποσο­στιαί­ες μονά­δες σε σύγκρι­ση με τις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές του 2016, ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών της χώρας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο