Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ: «Βαθιά ανήσυχες» οι ΗΠΑ, καλούν σε «συμβιβασμό»

Η προ­ε­δρία των ΗΠΑ τόνι­σε χθες Κυρια­κή πως είναι «βαθιά ανή­συ­χη» για την κατά­στα­ση στο Ισρα­ήλ, όπου ο υπουρ­γός Άμυ­νας απο­πέμ­φθη­κε διό­τι ζήτη­σε να υπάρ­ξει παύ­ση του σχε­δί­ου μεταρ­ρύθ­μι­σης της δικαιο­σύ­νης, καλώ­ντας ξανά τα μέρη να επι­διώ­ξουν «συμ­βι­βα­σμό».

«Είμα­στε βαθιά ανή­συ­χοι για τις (…) εξε­λί­ξεις στο Ισρα­ήλ, που υπο­γραμ­μί­ζουν περαι­τέ­ρω την επεί­γου­σα ανά­γκη να υπάρ­ξει συμ­βι­βα­σμός», επι­σή­μα­νε η Έιντριεν Γουό­τσον, εκπρό­σω­πος του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας του Λευ­κού Οίκου, στο δελ­τίο Τύπου που δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε από την αμε­ρι­κα­νι­κή προεδρία.

«Οι δημο­κρα­τι­κές αξί­ες ήταν πάντα, και πρέ­πει να παρα­μεί­νουν, χαρα­κτη­ρι­στι­κό γνώ­ρι­σμα των σχέ­σε­ων μετα­ξύ των ΗΠΑ και του Ισρα­ήλ», συνέχισε.

«Οι δημο­κρα­τι­κές κοι­νω­νί­ες γίνο­νται ισχυ­ρό­τε­ρες χάρη στη διά­κρι­ση των εξου­σιών και τους μηχα­νι­σμούς ελέγ­χου, και κάθε θεμε­λιώ­δης αλλα­γή πρέ­πει να έχει την ευρύ­τε­ρη δυνα­τή λαϊ­κή υπο­στή­ρι­ξη», πρό­σθε­σε η κυρία Γουό­τσον, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας δια­τυ­πώ­σεις που είχαν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί νωρί­τε­ρα αυτόν τον μήνα, έπει­τα από συν­διά­λε­ξη του αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Τζο Μπάι­ντεν με τον ισραη­λι­νό πρω­θυ­πουρ­γό Μπε­νια­μίν Νετανιάχου.

«Συνε­χί­ζου­με να παρο­τρύ­νου­με σθε­να­ρά τους ισραη­λι­νούς ηγέ­τες να βρουν συμ­βι­βα­σμό το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τόν. Θεω­ρού­με πως αυτή είναι η καλύ­τε­ρη οδός που μπο­ρεί να ακο­λου­θη­θεί για το Ισρα­ήλ και όλους τους πολί­τες του», συμπλή­ρω­σε η εκπρόσωπος.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Νετα­νιά­χου απέ­πεμ­ψε χθες Κυρια­κή τον υπουρ­γό Άμυ­νας της κυβέρ­νη­σής του, τον Γιο­άβ Γκά­λαντ, που κάλε­σε μια ημέ­ρα νωρί­τε­ρα να ανα­στα­λεί για έναν μήνα η αμφι­λε­γό­με­νη δια­δι­κα­σία μεταρ­ρύθ­μι­σης του δικα­στι­κού συστή­μα­τος που θέλει η συμπο­λί­τευ­ση. Η εξέ­λι­ξη έβγα­λε αμέ­σως χιλιά­δες δια­δη­λω­τές στους δρό­μους του Τελ Αβίβ.

Η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση Νετα­νιά­χου, από τις πιο δεξιές στην ιστο­ρία του Ισρα­ήλ, επι­διώ­κει με τη μεταρ­ρύθ­μι­ση που προ­ω­θεί να αυξη­θεί η εξου­σία του κοι­νο­βου­λί­ου ένα­ντι αυτής του δικα­στι­κού συστή­μα­τος. Για τους επι­κρι­τές της μεταρ­ρύθ­μι­σης, απει­λεί τον δημο­κρα­τι­κό χαρα­κτή­ρα του κρά­τους του Ισρα­ήλ και μπο­ρεί να επι­τρέ­ψει να ακυ­ρω­θεί η πιθα­νή κατα­δί­κη του κ. Νετα­νιά­χου, που δικά­ζε­ται για υπο­θέ­σεις διαφθοράς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο