Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ: Γελοιογράφος απολύθηκε επειδή σχεδίασε τον Νετανιάχου και ακροδεξιούς βουλευτές ως γουρούνια

Το ισραη­λι­νό περιο­δι­κό Jerusalem Report –το περιο­δι­κό του ομί­λου της εφη­με­ρί­δας Jerusalem Post– ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι δια­χω­ρί­ζει τη θέση του από έναν γελοιο­γρά­φο, δια­κό­πτο­ντας τη συνερ­γα­σία μαζί του, καθώς αυτός παρου­σί­α­σε σε σκί­τσο ως γου­ρού­νια τον πρω­θυ­πουρ­γό Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου μαζί με άλλους ακρο­δε­ξιούς βου­λευ­τές καθώς αυτοί γιόρ­τα­ζαν την ψήφι­ση του αμφι­λε­γό­με­νου νόμου περί «εβραϊ­κού έθνους-κράτους».

Πανη­γυ­ρί­ζο­ντας την υιο­θέ­τη­ση του νομο­σχε­δί­ου από την Κνε­σέτ, το ισραη­λι­νό κοι­νο­βού­λιο, την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, ο Ορέν Χαζάν, βου­λευ­τής του ακρο­δε­ξιού κόμ­μα­τος Λικούντ –του κόμ­μα­τος του Νετα­νιά­χου– τρά­βη­ξε μια σέλ­φι μαζί με τον πρω­θυ­πουρ­γό και άλλους βου­λευ­τές του κυβερ­νη­τι­κού συνασπισμού.

Σε ένα σκί­τσο που δημο­σιεύ­τη­κε την Τρί­τη στο Jerusalem Report, ο σκι­τσο­γρά­φος Άβι Κατς πήρε τη φωτο­γρα­φία που έγι­νε πρω­το­σέ­λι­δο σε ισραη­λι­νά μέσα, και σχε­δί­α­σε τους αξιω­μα­τού­χους με γουρουνοκεφαλές.

skitso

Το σκί­τσο συνο­δευό­ταν από τη λεζά­ντα: «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερι­κά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα», τη γνω­στή φρά­ση από το βιβλίο του Τζορτζ Όργου­ελ «Η Φάρ­μα των Ζώων».

Η γελοιο­γρα­φία προ­κά­λε­σε αγα­νά­κτη­ση σε κάποιους ανα­γνώ­στες στο Ισρα­ήλ, όπου τα γου­ρού­νια θεω­ρού­νται ακά­θαρ­τα και η κατα­νά­λω­σή τους απα­γο­ρεύ­ε­ται από τον Ιου­δαϊ­σμό. Κάποιοι έκα­ναν λόγο για ανα­μά­ση­μα αντι­ση­μι­τι­κών υπαι­νιγ­μών, που απει­κο­νί­ζουν τους Εβραί­ους ως γουρούνια.

Το περιο­δι­κό με ανα­κοί­νω­σή του ανέ­φε­ρε ότι απο­φά­σι­σε να μην δημο­σιεύ­σει τα σκί­τσα του, καθώς μερι­κά από αυτά, προ­κά­λε­σαν αρνη­τι­κές αντι­δρά­σεις. «Ένα σκί­τσο που παρου­σιά­ζει τους Ισραη­λι­νούς ηγέ­τες με κεφά­λια γου­ρου­νιού προ­κα­λεί ζημιά και πρό­κλη­ση και δεν έχει καμία θέση σε καμία από τις εκδό­σεις μας», ανέ­φε­ρε η εφημερίδα.

Όπως ανα­κοί­νω­σε, ο Κατζ ήταν ένας ελεύ­θε­ρος επαγ­γελ­μα­τί­ας και όχι εργα­ζό­με­νος του δημο­σιο­γρα­φι­κού ομίλου.

Η Κνε­σέτ ενέ­κρι­νε την Πέμ­πτη 19 Ιου­λί­ου τον νόμο περί «εβραϊ­κού έθνους-κρά­τους», που ορί­ζει ότι μόνο στους Εβραί­ους ανα­γνω­ρί­ζε­ται το δικαί­ω­μα της αυτο­διά­θε­σης στη χώρα, κάτι που πολ­λοί απο­κά­λε­σαν ρατσι­στι­κή από­φα­ση που μετα­τρέ­πει τη χώρα σε καθε­στώς απαρτχάιντ.

Ο νόμος, μετα­ξύ άλλων, καταρ­γεί την ανα­γνώ­ρι­ση της αρα­βι­κής ως επί­ση­μης γλώσ­σας, ισό­τι­μης με την εβραϊ­κή, υπο­βαθ­μί­ζο­ντάς τη σε ένα «ειδι­κό καθε­στώς», επι­τρέ­πο­ντας πάντως τη συνέ­χι­ση της χρή­σης της σε κάποιους κρα­τι­κούς θεσμούς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο