Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ — Χαμάς: 14 όμηροι και 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σήμερα,

Δεκα­τέσ­σε­ρις όμη­ροι που κρα­τού­νται από τη Χαμάς θα αφε­θούν ελεύ­θε­ροι σήμε­ρα, όπως και 42 Παλαι­στί­νιοι κρα­τού­με­νοι σε φυλα­κές του Ισρα­ήλ, σύμ­φω­να με Ισραη­λι­νούς αξιω­μα­τού­χους, κατά τη δεύ­τε­ρη ημέ­ρα εφαρ­μο­γής της συμ­φω­νί­ας μετα­ξύ του Ισρα­ήλ και του παλαι­στι­νι­κού κινή­μα­τος η οποία περι­λαμ­βά­νει και την κήρυ­ξη εκε­χει­ρί­ας στη Λωρί­δα της Γάζας.

Χθες 13 Ισραη­λι­νοί όμη­ροι — γυναί­κες και παι­διά– επέ­στρε­ψαν σπί­τια τους, με αντάλ­λαγ­μα την απε­λευ­θέ­ρω­ση 39 Παλαι­στί­νιων κρα­του­μέ­νων, γυναι­κών και παιδιών.

Χθες Παρα­σκευή, οι πρώ­τοι 24 όμη­ροι που άφη­σε ελεύ­θε­ρους η Χαμάς, 13 υπή­κο­οι Ισρα­ήλ, 10 Ταϊ­λάν­δης κι 1 Φιλιπ­πί­νων, έφθα­σαν στο Ισρα­ήλ μέσω Αιγύ­πτου, ενώ 39 παλαι­στί­νιοι φυλα­κι­σμέ­νοι σε ισραη­λι­νά κέντρα κρά­τη­σης επέ­στρε­ψαν σπί­τια τους, όπου σε αρκε­τές περι­πτώ­σεις η υπο­δο­χή τους έγι­νε σε ατμό­σφαι­ρα αγαλλίασης.

Μέχρι στιγ­μής η εκε­χει­ρία στη Λωρί­δα της Γάζας τηρείται.

Αγαλλίαση στη Δυτική Όχθη

Στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη εκτυ­λί­χθη­καν σκη­νές αγαλ­λί­α­σης όταν επέ­στρε­ψαν απο­φυ­λα­κι­σθέ­ντες παλαι­στί­νιοι κρα­τού­με­νοι από το Ισρα­ήλ κατ’ εφαρ­μο­γή της συμ­φω­νί­ας, όπως στη Μπεϊ­τού­νια, και βορειό­τε­ρα, στον καταυ­λι­σμό προ­σφύ­γων της Νάμπλους.

Με συν­θή­μα­τα, κάτω από πυρο­τε­χνή­μα­τα, μέσα σε μια θάλασ­σα σημαί­ες της Παλαι­στί­νης και παλαι­στι­νια­κών κινη­μά­των, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του πρά­σι­νου λάβα­ρου της Χαμάς, απο­φυ­λα­κι­σμέ­νοι αγκά­λια­ζαν τις οικο­γέ­νειές τους, με αρκε­τούς να κλαί­νε στις αγκα­λιές συγκι­νη­μέ­νων δικών τους.

Στην ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ, κατε­χό­με­νη από το Ισρα­ήλ μετά τον πόλε­μο του 1967, είχε απα­γο­ρευ­θεί αντί­θε­τα οποιοσ­δή­πο­τε εορ­τα­σμός. Στο οικο­γε­νεια­κό σπί­τι της στη συνοι­κία Μπέιτ Χανί­να, η Μάρα Μπα­κίρ, 24 ετών, που πέρα­σε οκτώ χρό­νια στη φυλα­κή για από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας ισραη­λι­νού συνο­ριο­φύ­λα­κα, έδι­νε τη μια συνέ­ντευ­ξη πίσω από την άλλη.

«Είμαι ευτυ­χής, αλλά η απε­λευ­θέ­ρω­σή μου έγι­νε με τίμη­μα το αίμα των μαρ­τύ­ρων», είπε, ανα­φε­ρό­με­νη στους χιλιά­δες Παλαι­στί­νιους που έχουν χάσει τη ζωή τους στους βομ­βαρ­δι­σμούς στη Λωρί­δα της Γάζας. «Πέρα­σα το τέλος της παι­δι­κής μου ηλι­κί­ας και την εφη­βεία μου στη φυλα­κή, μακριά από τους γονείς μου (…) αλλά έτσι είναι τα πράγ­μα­τα με το κρά­τος που μας κατα­πιέ­ζει και δεν αφή­νει κανέ­ναν μας ήσυ­χο», πρό­σθε­σε.

Κυκλοφοριακή συμφόρηση

Η ανα­κω­χή προ­σφέ­ρει ‑εύθραυ­στη- ανά­παυ­λα στους Γαζαί­ους. Οι κρό­τοι του πολέ­μου αντι­κα­τα­στά­θη­καν χθες από τα κλά­ξον των μπο­τι­λια­ρι­σμέ­νων αυτο­κι­νή­των και τις σει­ρή­νες ασθε­νο­φό­ρων που προ­σπα­θού­σαν να βρουν δρό­μο να περά­σουν, ανά­με­σα σε εκτο­πι­σμέ­νους που έφυ­γαν μαζι­κά από νοσο­κο­μεία και σχο­λεία όπου είχαν κατα­φύ­γει για να «γυρί­σουν σπίτι».

Πάνω από τα μισά σπί­τια στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα έχουν υπο­στεί ζημιές ή έχουν κατα­στρα­φεί, σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ, που λογα­ριά­ζει πως οι βίαια εκτο­πι­σμέ­νοι είναι 1,7 εκατ. Παλαι­στί­νιοι, δηλα­δή η μεγά­λη πλειο­ψη­φία των 2,4 εκατ. κατοί­κων της Λωρί­δας της Γάζας.

Στη Χαν Γιού­νις, στο νότιο τμή­μα του παλαι­στι­νια­κού θυλά­κου, ηλι­κιω­μέ­νος, με μια τσά­ντα περα­σμέ­νη στον ώμο, βάδι­ζε. Με βρα­χνή φωνή, είπε πως δεν φοβά­ται διό­τι κηρύ­χθη­κε «ανα­κω­χή» και ότι θα επέ­στρε­φε «στο χωριό» του, στην κοι­νό­τη­τα Χου­ζάα, στα σύνο­ρα με το Ισραήλ.

Γύρω του, χιλιά­δες άνδρες, γυναί­κες και παι­διά βάδι­ζαν, στοι­βά­ζο­νταν μέσα σε αυτο­κί­νη­τα ή κάρα. Κινού­νταν προς βορρά.

Φυλ­λά­δια στα αρα­βι­κά που έρι­ξαν από τους αιθέ­ρες αερο­σκά­φη του στρα­τού του Ισρα­ήλ όμως προει­δο­ποιού­σαν: «ο πόλε­μος δεν έχει τελειώ­σει ακόμα».

Ο Τσα­χάλ, ο ισραη­λι­νός στρα­τός, χαρα­κτη­ρί­ζει το βόρειο τμή­μα του παλαι­στι­νια­κού θυλά­κου, όπου βρί­σκε­ται η πόλη της Γάζας, ζώνη επι­χει­ρή­σε­ων κι έχει δια­τά­ξει επα­νει­λημ­μέ­να όλους τους αμά­χους να φύγουν. «Το να επι­στρέ­ψε­τε στον βορ­ρά είναι απα­γο­ρευ­μέ­νο και επι­κίν­δυ­νο», υπο­γράμ­μι­ζε σε φυλ­λά­δια που πέτα­ξε χθες, με τρία θαυμαστικά.

Παρά την προει­δο­ποί­η­ση αυτή του Τσα­χάλ, χιλιά­δες Παλαι­στί­νιοι προ­σπά­θη­σαν να πάνε σε βόρειες περιο­χές της Λωρί­δας της Γάζας, σύμ­φω­να με το Γρα­φείο Συντο­νι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων (OCHA) του ΟΗΕ.

Πάντα σύμ­φω­να με το OCHA, του­λά­χι­στον ένας άνθρω­πος σκο­τώ­θη­κε και δεκά­δες τραυ­μα­τί­στη­καν σε «συμ­βά­ντα» στα οποία ενε­πλά­κη­σαν δυνά­μεις του ισραη­λι­νού στρα­τού, ανοί­γο­ντας πυρ και χρη­σι­μο­ποιώ­ντας δακρυ­γό­να για να απω­θή­σουν Παλαι­στί­νιους που κατευ­θύ­νο­νταν προς βορρά.

Η ανα­κω­χή ανα­μέ­νε­ται να επι­τρέ­ψει την είσο­δο μεγα­λύ­τε­ρου αριθ­μού φορ­τη­γών με ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια στη Λωρί­δα της Γάζας, που υφί­στα­ται ισραη­λι­νό απο­κλει­σμό αφό­του πήρε την εξου­σία εκεί η Χαμάς το 2007 και «από­λυ­τη πολιορ­κία» από την 9η Οκτω­βρί­ου, όταν κόπη­κε πλή­ρως ο εφο­δια­σμός της με τρό­φι­μα, φάρ­μα­κα, καύ­σι­μα, ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα, νερό.

Χθες μπή­καν στη Λωρί­δα της Γάζας κάπου 200 φορ­τη­γά με ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια, σύμ­φω­να με την υπη­ρε­σία του ισραη­λι­νού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας που είναι αρμό­δια για τις πολι­τι­κές υπο­θέ­σεις στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κο. Επρό­κει­το για τη «μεγα­λύ­τε­ρη οχη­μα­το­πο­μπή με ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια» που έφθα­σε εκεί από το ξέσπα­σμα του πολέ­μου, σημεί­ω­σε το OCHA.

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο