Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραηλινές δυνάμεις «στο εσωτερικό» του νοσοκομείου Σίφα

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανα­κοί­νω­σε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα ότι δυνά­μεις του διε­ξά­γουν «στο­χευ­μέ­νη» επι­χεί­ρη­ση «ακρι­βεί­ας» ενα­ντί­ον μαχη­τών του παλαι­στι­νια­κού ισλα­μι­στι­κού κινή­μα­τος Χαμάς στο Ας Σίφα, το μεγα­λύ­τε­ρο νοσο­κο­μείο της Λωρί­δας της Γάζας.

Ο Δρ. Μου­νίρ Αμπού αλ Ρις, γενι­κός διευ­θυ­ντής του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας της Χαμάς στη Λωρί­δα της Γάζας, δήλω­σε στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο Αλ Τζα­ζί­ρα του Κατάρ ότι ισραη­λι­νές ειδι­κές δυνά­μεις έκα­ναν έφο­δο στο δυτι­κό τμή­μα του κτι­ρια­κού συγκρο­τή­μα­τος του νοσοκομείου.

«Ακού­γο­νται μεγά­λες εκρή­ξεις» στον τομέα όπου βρί­σκο­νται, και «μέσα στο νοσο­κο­μείο», είπε.

Ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας Ασράφ αλ Κίντρα δήλω­σε στο ίδιο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο αργό­τε­ρα πως «ο στρα­τός κατο­χής βρί­σκε­ται στο υπό­γειο, ψάχνει το υπό­γειο», προ­σθέ­το­ντας ότι ισραη­λι­νοί στρα­τιω­τι­κοί «πυρο­βο­λούν και χρη­σι­μο­ποιούν εκρηκτικά».

Σύμ­φω­να με τον Μοχά­μεντ Ζακούτ, διευ­θυ­ντή των νοσο­κο­μεί­ων στη Λωρί­δα της Γάζας, αρχι­κά ισραη­λι­νές ειδι­κές δυνά­μεις έκα­ναν έφο­δο στο τμή­μα επει­γό­ντων περι­στα­τι­κών και στα χειρουργεία.

Ασθε­νείς κατα­λή­φθη­καν από πανι­κό, είπε ο Δρ. Αλ Ρις.

Νωρί­τε­ρα, ο Τσα­χάλ, ο ισραη­λι­νός στρα­τός, ανα­κοί­νω­νε πως άρχι­σε επι­χεί­ρη­ση στο Σίφα, στο οποίο βρί­σκο­νται χιλιά­δες άνθρω­ποι, καθώς, σύμ­φω­να με αυτόν καθώς και εκπρό­σω­πο της αμε­ρι­κα­νι­κής προ­ε­δρί­ας, εκεί βρί­σκε­ται «στρα­τη­γι­κή» εγκα­τά­στα­ση της Χαμάς.

Μέλη του «διε­ξά­γουν στο­χευ­μέ­νη επι­χεί­ρη­ση ακρι­βεί­ας ενα­ντί­ον της Χαμάς σε συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή του νοσο­κο­μεί­ου Σίφα», ανέ­φε­ρε ανα­κοι­νω­θέν του που δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε μέσω X (του πρώ­ην Twitter), συνταγ­μέ­νο στα αγγλικά.

Στις ομά­δες που διε­ξά­γουν την επι­χεί­ρη­ση συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται μέλη «του ιατρι­κού σώμα­τος» και «αρα­βό­φω­νοι» στρα­τιω­τι­κοί, ενώ έγι­νε «ειδι­κή εκπαί­δευ­ση» προ­κει­μέ­νου να «προ­ε­τοι­μα­στούν για αυτό το περί­πλο­κο και ευαί­σθη­το περι­βάλ­λον» με «την πρό­θε­ση να μην πάθουν κακό άμα­χοι», που «χρη­σι­μο­ποιού­νται σαν ανθρώ­πι­νες ασπίδες».

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός απαί­τη­σε «όλοι» οι μαχη­τές του παλαι­στι­νια­κού ισλα­μι­στι­κού κινή­μα­τος οι οποί­οι, κατ’ αυτόν, βρί­σκο­νται «μέσα» στο νοσο­κο­μείο, να «παρα­δο­θούν».

Δεν έχει δοθεί καμιά διευ­κρί­νι­ση για το ποιος συγκε­κρι­μέ­να ήταν ο στό­χος της εφόδου.

Ο Δρ. Αλ Ρις είπε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο πως «τεθω­ρα­κι­σμέ­να» και «ειδι­κές δυνά­μεις» του Ισρα­ήλ μπή­καν στο συγκρό­τη­μα του Σίφα και απηύ­θυ­νε έκκλη­ση στον ΟΗΕ και στη διε­θνή κοι­νό­τη­τα να παρέμ­βουν «αμέ­σως» για να τερ­μα­τι­στεί η επιχείρηση.

Χιλιά­δες άνθρω­ποι, ασθε­νείς, τραυ­μα­τί­ες, μέλη του υγειο­νο­μι­κού στρα­τού κι εκτο­πι­σμέ­νοι εξαι­τί­ας του πολέ­μου που μαί­νε­ται από την 7η Οκτω­βρί­ου, είναι στοι­βαγ­μέ­νοι στο κτι­ρια­κό συγκρό­τη­μα του Σίφα, που είναι περι­κυ­κλω­μέ­νο «απ’ όλες τις πλευ­ρές» από τον ισραη­λι­νό στρα­τό, σύμ­φω­να με τη Χαμάς. Κατά τον διευ­θυ­ντή του νοσο­κο­μεί­ου, «179 πτώ­μα­τα» θάφτη­καν χθες Τρί­τη σε ομα­δι­κό τάφο.

«Υπάρ­χουν δια­σκορ­πι­σμέ­να πτώ­μα­τα στους δια­δρό­μους του νοσο­κο­μεί­ου και οι θάλα­μοι-ψυγεία των νεκρο­το­μεί­ων δεν τρο­φο­δο­τού­νται πλέ­ον» με ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα, είπε ο Δρ. Μοχά­μεντ Αμπού Σαλμίγια.

Τη νύχτα της Τρί­της προς Τετάρ­τη, το υπουρ­γείο Υγεί­ας στη Λωρί­δα της Γάζας ανέ­φε­ρε πως ειδο­ποι­ή­θη­κε από τον ισραη­λι­νό στρα­τό για την πρό­θε­σή του να προ­χω­ρή­σει σε έφο­δο στο νοσο­κο­μείο, στο επί­κε­ντρο των εχθρο­πρα­ξιών με μαχη­τές της Χαμάς τις τελευ­ταί­ες ημέρες.

«Η κατο­χή (σ.σ. με αυτόν τον όρο ανα­φέ­ρε­ται η Χαμάς στο Ισρα­ήλ) και ο πρό­ε­δρος (των ΗΠΑ Τζο) Μπάι­ντεν φέρουν ακέ­ραιη την ευθύ­νη για την επί­θε­ση στο ιατρι­κό συγκρό­τη­μα Σίφα», τόνι­σε εξάλ­λου η Χαμάς σε ανα­κοί­νω­σή της στα αραβικά.

Νωρί­τε­ρα, το παλαι­στι­νια­κό ισλα­μι­στι­κό κίνη­μα προει­δο­ποιού­σε ενα­ντί­ον πιθα­νής «σφα­γής» στη δομή υγείας.

«Πράσινο φως»;

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός λέει πως στο Σίφα είναι κρυμ­μέ­νες στρα­τη­γι­κές υπο­δο­μές της Χαμάς και ότι το παλαι­στι­νια­κό ισλα­μι­στι­κό κίνη­μα χρη­σι­μο­ποιεί τον άμα­χο πλη­θυ­σμό σαν «ανθρώ­πι­νη ασπί­δα», κάτι που δια­ψεύ­δει το κίνημα.

Υπερ­θε­μα­τί­ζο­ντας, ο Λευ­κός Οίκος ανέ­φε­ρε χθες Τρί­τη ότι η Χαμάς και ο Παλαι­στι­νια­κός Ισλα­μι­κός Τζι­χάντ, άλλο κίνη­μα, έχουν εγκα­τα­στή­σει «κέντρο διοί­κη­σης και ελέγ­χου» στο νοσο­κο­μείο Σίφα.

«Η υιο­θέ­τη­ση από τον Λευ­κό Οίκο και το Πεντά­γω­νο του ψευ­δούς αφη­γή­μα­τος της κατο­χής κατά το οποίο η αντί­στα­ση χρη­σι­μο­ποιεί το ιατρι­κό συγκρό­τη­μα Ας Σίφα για στρα­τιω­τι­κούς σκο­πούς δίνει πρά­σι­νο φως στην ισραη­λι­νή κατο­χή για να δια­πρά­ξει νέες βάρ­βα­ρες σφα­γές στα νοσο­κο­μεία, με σκο­πό να κατα­στρέ­ψει το σύστη­μα υγεί­ας της Γάζας», ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή της συνταγ­μέ­νη στα αγγλι­κά η Χαμάς, που το Ισρα­ήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρα­κτη­ρί­ζουν «τρο­μο­κρα­τι­κή» οργάνωση.

Μετά την έναρ­ξη της επι­χεί­ρη­σης, εκπρό­σω­πος του συμ­βου­λί­ου εθνι­κής ασφα­λεί­ας της αμε­ρι­κα­νι­κής προ­ε­δρί­ας δήλω­σε πως «δεν υπο­στη­ρί­ζου­με το να χτυ­πη­θεί νοσο­κο­μείο από τον αέρα και δεν θέλου­με να δού­με (να διε­ξά­γε­ται) μάχη μέσα σ’ ένα νοσο­κο­μείο όπου αθώ­οι άνθρω­ποι, αβο­ή­θη­τοι άνθρω­ποι, άρρω­στοι άνθρω­ποι, που προ­σπα­θούν να λάβουν την ιατρι­κή περί­θαλ­ψη που έχουν ανά­γκη, θα βρε­θούν εν μέσω δια­σταυ­ρού­με­νων πυρών». Τονί­ζο­ντας πως «δεν θα σχο­λιά­σου­με λεπτο­με­ρώς ισραη­λι­νή επι­χεί­ρη­ση σε εξέ­λι­ξη», συμπλή­ρω­σε ότι «όπως έχου­με πει ήδη, τα νοσο­κο­μεία και οι ασθε­νείς πρέ­πει να προ­στα­τεύ­ο­νται», επα­να­λαμ­βά­νο­ντας φρά­ση του προ­έ­δρου Μπάι­ντεν προ ημερών.

«Κατά τη διάρ­κεια των τελευ­ταί­ων εβδο­μά­δων, είχα­με προει­δο­ποι­ή­σει επα­νει­λημ­μέ­να ότι η συνε­χι­ζό­με­νη χρή­ση του νοσο­κο­μεί­ου Σίφα για στρα­τιω­τι­κούς σκο­πούς τερ­μα­τί­ζει την προ­στα­σία του δυνά­μει του διε­θνούς δικαί­ου», ανέ­φε­ρε χθες βρά­δυ ο εκπρό­σω­πος του ισραη­λι­νού στρα­τού Ντα­νιέλ Χαγκα­ρί, λίγο πριν από την έφοδο.

Πανο­μοιό­τυ­πη δια­τύ­πω­ση συμπε­ρι­λή­φθη­κε στο ανα­κοι­νω­θέν για την επι­χεί­ρη­ση, που διε­ξά­γε­ται «βάσει πλη­ρο­φο­ριών που συγκε­ντρώ­θη­καν και λόγω επι­χει­ρη­σια­κής αναγκαιότητας».

Σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο Χαγκα­ρί ο στρα­τός «ενη­μέ­ρω­σε τις αρμό­διες αρχές της Γάζας πως όλες οι στρα­τιω­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες μέσα στο νοσο­κο­μείο έπρε­πε να στα­μα­τή­σουν μέσα σε 12 ώρες» αλλά «δυστυ­χώς αυτό δεν έγινε».

Ο πόλε­μος Ισραήλ/Χαμάς είχε έναυ­σμα την άνευ προη­γου­μέ­νου επί­θε­ση που εξα­πέ­λυ­σαν στο ισραη­λι­νό έδα­φος μαχη­τές του παλαι­στι­νια­κού ισλα­μι­στι­κού κινή­μα­τος την 7η Οκτω­βρί­ου, με απο­λο­γι­σμό κάπου 1.200 νεκρούς, στην πλειο­νό­τη­τά τους άμα­χους. Έκτο­τε, ο ισραη­λι­νός στρα­τός σφυ­ρο­κο­πεί ακα­τά­παυ­στα τη Λωρί­δα της Γάζας. Με τον πόλε­μο πλέ­ον να δια­νύ­ει την 40ή ημέ­ρα του, στη Λωρί­δα της Γάζας έχουν σκο­τω­θεί του­λά­χι­στον 11.320 άνθρω­ποι, επί­σης στη μεγά­λη πλειο­νό­τη­τά τους άμα­χοι, ανά­με­σά τους 4.650 παι­διά, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Χαμάς.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο