Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καισαριανή: ωμή λογοκρισία της σχολικής γιορτής για το Πολυτεχνείο γιατί είχε ένα τραγούδι για την Παλαιστίνη!

Τετάρ­τη 8 Νοεμ­βρί­ου, η διευ­θύ­ντρια του 1ου Γενι­κού Λυκεί­ου Και­σα­ρια­νής, προ­χώ­ρη­σε σε ωμή λογο­κρι­σία της σχο­λι­κής γιορ­τής για το Πολυ­τε­χνείο που προ­ε­τοί­μα­σαν εκπαι­δευ­τι­κοί, μετα­ξύ των οποί­ων ο αντι­πρό­ε­δρος της τοπι­κής ΕΛΜΕ.

Συγκε­κρι­μέ­να απαί­τη­σε να αφαι­ρε­θεί από τη γιορ­τή το τρα­γού­δι των «Υπε­ρα­στι­κών» με τίτλο «Η Παλαι­στί­νη αιμορ­ρα­γεί» και κάτω από τη σθε­να­ρή στά­ση των υπεύ­θυ­νων καθη­γη­τών «έκο­ψε» τη γιορ­τή, για­τί οι εκπαι­δευ­τι­κοί του 1ου ΓΕΛ Και­σα­ρια­νής έκα­ναν το αυτο­νό­η­το: Θέλη­σαν πολύ σωστά να συν­δέ­σουν τα μηνύ­μα­τα του Πολυ­τε­χνεί­ου με το σήμε­ρα, με το δίκιο του λαού της Παλαιστίνης.

«Μες το χώμα η γη μου, στα χαλά­σμα­τα ζω, οι λυγ­μοί και η κραυ­γή μου, ρήγ­μα­τα ανοί­γουν στον ουρα­νό… κάτω από ερπύ­στριες όλη η ζωή μου, η Παλαι­στί­νη αιμορ­ρα­γεί…» είναι κάποιοι από τους στί­χους αυτού του υπέ­ρο­χου τραγουδιού.

Είναι πραγ­μα­τι­κά εξορ­γι­στι­κό. Χιλιά­δες Ελλή­νων και μαζί οι εκπαι­δευ­τι­κοί και οι μαθη­τές από την πρώ­τη στιγ­μή οργά­νω­σαν και πήραν μέρος σε πλή­θος εκδη­λώ­σε­ων αλλη­λεγ­γύ­ης στο λαό της Παλαι­στί­νη όπως γίνε­ται σε όλο τον κόσμο.

Όμως η διευ­θύ­ντρια του 1ου Γενι­κού Λυκεί­ου Και­σα­ρια­νής προ­σπά­θη­σε να επι­βάλ­λει σιω­πη­τή­ριο στο σχο­λείο της.

ΣΠΥΡΟΣ ΤΖΟΚΑΣ: Το “μακρύ χέρι” της φίμω­σης κάθε αντί­θε­της φωνής

Επι­χει­ρεί­ται φίμω­ση, σημειώ­νει εύστο­χα ο Πανε­πι­στη­μια­κός και πρώ­ην Δήμαρ­χος Και­σα­ρια­νής Σπύ­ρος Τζό­κας, σε ένα σχο­λείο που βρί­σκε­ται στο σταυ­ρο­δρό­μι των οδών Ηρώς Κων­στα­ντο­πού­λου και Ναπο­λέ­ο­ντα Σουκατζίδη.

Υπεραστικοί:
«Τα μαχόμενα τραγούδια δεν θα σιγήσουν»

«Τα μαχό­με­να τρα­γού­δια δεν θα σιγή­σουν» σημειώ­νουν οι Υπε­ρα­στι­κοί, οι οποί­οι ανάρ­τη­σαν στο προ­σω­πι­κό τους ιστο­λό­γιο την ανα­κοί­νω­ση για την απα­ρά­δε­κτη λογο­κρι­σία του τρα­γου­διού τους «Παλαι­στι­νια­κό» από την διευ­θύ­ντρια του 1ου ΓΕΛ Και­σα­ρια­νής που απο­φά­σι­σε να «κόψει» τη γιορ­τή για τον ξεση­κω­μό του Πολυ­τε­χνεί­ου για να μην ακου­στεί το συγκε­κρι­μέ­νο τραγούδι!

Οι Υπε­ρα­στι­κοί αναφέρουν:

«Την Τετάρ­τη 8 Νοέμ­βρη, η διευ­θύ­ντρια του 1ου Γενι­κού Λυκεί­ου Και­σα­ρια­νής απαί­τη­σε να αφαι­ρε­θεί από τη σχο­λι­κή γιορ­τή που ετοι­μα­ζό­ταν για την επέ­τειο του Πολυ­τε­χνεί­ου το τρα­γού­δι μας με τίτλο “Παλαι­στι­νια­κό”. Μπρο­στά στη σθε­να­ρή στά­ση και άρνη­ση των υπεύ­θυ­νων καθη­γη­τών να υπο­κύ­ψουν στην ωμή λογο­κρι­σία, η διευ­θύ­ντρια “έκο­ψε” τη γιορτή.

Το “Παλαι­στι­νια­κό”, δημο­σιευ­μέ­νο στην πλατ­φόρ­μα YouTube από το 2010, για την απο­στο­λή “Ένα καρά­βι για τη Γάζα”, δεν έρχε­ται πρώ­τη φορά αντι­μέ­τω­πο με τη λογο­κρι­σία. H λεγό­με­νη “ομά­δα του YouTube” έχει επι­βά­λει ηλι­κια­κό φραγ­μό στη θέα­ση του πρω­τό­τυ­που βίντεο που το συνο­δεύ­ει, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς το “ακα­τάλ­λη­λο για ανη­λί­κους”. Το ίδιο έχει συμ­βεί και στο βίντεο με το τρα­γού­δι μας “Σπλά­χνο της λευ­τε­ριάς”, αφιε­ρω­μέ­νο στην αντί­στα­ση του Παλαι­στι­νια­κού λαού, και στον αγώ­να του για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση και την Επιστροφή.

Αμφό­τε­ρα, περι­γρά­φουν τα βάσα­να ενός λαού που παλεύ­ει δεκα­ε­τί­ες τώρα για πατρί­δα, για λευ­τε­ριά, για δικαιο­σύ­νη, που παλεύ­ει για ζωή απέ­να­ντι στο κρά­τος-δολο­φό­νο του Ισρα­ήλ. Περι­γρά­φουν τα βάσα­να, αλλά και τον ανυ­πο­χώ­ρη­το αγώ­να και την περή­φα­νη αντί­στα­σή του. Αυτός ο αγώ­νας, αυτή η αντί­στα­ση είναι που τρο­μά­ζουν το αστι­κό κρά­τος και την κυβέρ­νη­ση, που έσπευ­σαν να στεί­λουν ελλη­νι­κή φρε­γά­τα να εντα­χθεί στη ΝΑΤΟϊ­κή δύνα­μη στη Ν/Α Μεσό­γειο, που παίρ­νουν θέση δίπλα στο κρά­τος-δολο­φό­νο, που απο­σιω­πούν τη βαρ­βα­ρό­τη­τα και τα εγκλή­μα­τά του, που απο­δέ­χο­νται την κατο­χή των παλαι­στι­νια­κών εδα­φών, τους παρά­νο­μους εποι­κι­σμούς, τη δολο­φο­νία αμά­χων και παι­διών. Ο αγώ­νας και η αντί­στα­ση γίνο­νται κόκ­κι­νη ρωγ­μή στην έρη­μο της αγο­ράς που θέλουν να επι­βά­λουν, στη σήψη, στο φαλι­μέ­ντο, στην ξεφτί­λα του κόσμου τους, του κόσμου του κεφα­λαί­ου, που βαφτί­ζει “αυτο­ά­μυ­να” τη γενο­κτο­νία ενός ολό­κλη­ρου λαού, και “τρο­μο­κρα­τία” την αντί­στα­ση στον ιμπεριαλισμό.

Αυτα­πά­τες δεν είχα­με ούτε και έχου­με. Όλα τα τρα­γού­δια που έχου­με δημο­σιεύ­σει στο δια­δί­κτυο, και αυτά που θα δημο­σιεύ­σου­με στη συνέ­χεια, είναι υπο­ψή­φια να υπο­στούν λογο­κρι­σία. Πόσο μάλ­λον στις παρού­σες συν­θή­κες. Η κυβέρ­νη­ση κατη­γο­ρεί τους εκπαι­δευ­τι­κούς για αντι­ση­μι­τι­σμό, προ­σά­γει δια­δη­λω­τές που υψώ­νουν την παλαι­στι­νια­κή σημαία,τρομοκρατεί, απει­λεί, λογο­κρί­νει. Η κυβέρ­νη­ση βρί­σκε­ται σε πανι­κό για­τί δεν μπο­ρεί να επι­βά­λει την προ­πα­γάν­δα και τη γραμ­μή της.

Η απα­ρά­δε­κτη παρέμ­βα­ση της διευ­θύ­ντριας δεν έκαμ­ψε τους εκπαι­δευ­τι­κούς στο 1ο ΓΕΛ Και­σα­ρια­νής. Καμιά λογο­κρι­σία, καμιά απα­γό­ρευ­ση, καμία απει­λή δεν θα κάμ­ψει την έκφρα­ση αλλη­λεγ­γύ­ης στον λαό της Παλαι­στί­νης. Στις γει­το­νιές, στα σχο­λεία, στα πανε­πι­στή­μια, στους δρό­μους, στις πλα­τεί­ες, στα στά­δια θα συνε­χί­σει ο λαός μας να φωνά­ζει “Λευ­τε­ριά στην Παλαι­στί­νη”, δίπλα στους λαούς όλου του κόσμου που δια­δη­λώ­νουν μαζι­κά. Θα συνε­χί­σουν να ανε­μί­ζουν οι παλαι­στι­νια­κές σημαίες,σημαίες αντί­στα­σης. Και εκεί που στα χνά­ρια της εξέ­γερ­σης του Πολυ­τε­χνεί­ου οι αγώ­νες του σήμε­ρα θα μπο­λιά­ζο­νται με την αλλη­λεγ­γύη στον Παλαι­στι­νια­κό λαό, εκεί θα ριζώ­νει το μαχό­με­νο τραγούδι.

“…Το τρα­γού­δι είναι το αίμα της καρδιάς
το αλά­τι του ψωμιού, το νερό του ματιού.
Γρά­φε­ται με τα νύχια, το λαρύγ­γι και τα μάτια…

…Που­λιά μυριά­δες πάνω στης καρ­διάς μου τα κλαδιά
πλά­θου­νε το μαχό­με­νο τραγούδι”.
_        
Mahmoud Darwish

Καμιά λογο­κρι­σία, καμιά απα­γό­ρευ­ση, καμιά απει­λή δεν θα κάνει τα μαχό­με­να τρα­γού­δια να σιγή­σουν.  Καμιά λογο­κρι­σία, καμιά απα­γό­ρευ­ση, καμιά απει­λή δεν θα κάνει να σιγή­σει η κραυ­γή του λαού μας: «Λευ­τε­ριά στην Παλαιστίνη»!
«Νίκη στον αγώ­να του Παλαι­στι­νια­κού λαού»!

Και που όλα αυτά; Στην Και­σα­ρια­νή!  Σε μια περιο­χή που ο λαός έχει ιστο­ρι­κούς λόγους να μη δεχθεί κανέ­ναν εκφο­βι­σμό, καμιά τρο­μο­κρα­τία, καμιά φίμω­ση. Έχει γνώ­ση και έχει Ιστο­ρία καθώς σε αυτά τα χώμα­τα έχει χυθεί αίμα εκα­το­ντά­δων αγω­νι­στών που πάλε­ψαν για τη λευ­τε­ριά της πατρί­δας μας και για μια κοι­νω­νία στο μπόι των ανθρώ­πων. Πάει πολύ, σε αυτό σχο­λείο, το οποίο σημειώ­νου­με ότι στε­γά­ζε­ται δίπλα στο Θυσια­στή­ριο της Λευ­τε­ριάς, να απα­γο­ρευ­τεί η λέξη Παλαιστίνη!

Οι εκπαι­δευ­τι­κοί με υπό­μνη­μά τους στη Ζ’ ΕΛΜΕ, όπου είναι και μέλη του ΔΣ, καταγ­γέλ­λουν την ωμή παρέμ­βα­ση της διεύ­θυν­σης του σχο­λεί­ου στο πρό­γραμ­μα της εκδή­λω­σης για την επέ­τειο του Πολυτεχνείου.

Συγκε­κρι­μέ­να γρά­φουν ότι «η διευ­θύ­ντρια του Σχο­λεί­ου, επι­κα­λού­με­νη δια­μαρ­τυ­ρία 2–3 μαθη­τών (!) για το προ­α­να­φε­ρό­με­νο τρα­γού­δι που είχε συμπε­ρι­λη­φθεί στο πρό­γραμ­μα, επι­τέ­θη­κε λεκτι­κά και απαί­τη­σε να αφαι­ρε­θεί το συγκε­κρι­μέ­νο μου­σι­κό κομ­μά­τι». «Ισχυ­ρί­στη­κε ‑όπως οι εκπαι­δευ­τι­κοί γρά­φουν- ότι η γιορ­τή είναι μονο­θε­μα­τι­κή (!), δεν μας ενδια­φέ­ρουν οι άλλοι (Παλαι­στί­νιοι) και ότι το τρα­γού­δι αυτό θα φέρει διχα­σμό στους μαθη­τές»!!!

Όπως σημειώ­νει η ανα­κοί­νω­ση των Εκπαι­δευ­τι­κών Ανα­το­λι­κών Συνοι­κιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ που απο­κά­λυ­ψε το θέμα για την παρέμ­βα­ση της διευ­θύ­ντριας «ο παι­δα­γω­γι­κός ρόλος των εκπαι­δευ­τι­κών είναι να μαθαί­νουν στα παι­διά την επι­στη­μο­νι­κή και ιστο­ρι­κή αλή­θεια, για να μπο­ρέ­σουν αυτά να κατα­κτή­σουν σωστό κρι­τή­ριο στη ζωή τους, στά­ση έντι­μη, δημο­κρα­τι­κή, διεκ­δι­κη­τι­κή. Η βου­βα­μά­ρα, πόσο μάλ­λον όταν πεθαί­νουν παι­διά, δεν υπη­ρε­τεί σκο­πούς εκπαι­δευ­τι­κούς».

Κάνουμε ησυχία όταν τα παιδιά κοιμούνται όχι όταν τα παιδιά σκοτώνονται _Ανακοίνωση ΚΟ Καισαριανής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο