Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραηλινός ιστορικός: Στη Γάζα έχουμε «μια κλασική περίπτωση γενοκτονίας»

«Ως μια κλα­σι­κή περί­πτω­ση γενο­κτο­νί­ας που εκτυ­λίσ­σε­ται μπρο­στά στα μάτια μας», περι­γρά­φει την επί­θε­ση στη Γάζα ο Ισραη­λι­νός ιστο­ρι­κός και διευ­θυ­ντής του προ­γράμ­μα­τος Σπου­δών για το Ολο­καύ­τω­μα και τις Γενο­κτο­νί­ες στο Πανε­πι­στή­μιο της Στοκ­χόλ­μης, Ραζ Σεγκάλ.

Σε άρθρο του στο περιο­δι­κό «Jewish Currents», ο Σεγκάλ ανα­φέ­ρει πως «η εκστρα­τεία του Ισρα­ήλ να εκτο­πί­σει τους κατοί­κους της Γάζας ‑και ενδε­χο­μέ­νως να τους εκδιώ­ξει συνο­λι­κά στην Αίγυ­πτο- είναι ένα ακό­μη κεφά­λαιο της Νάκ­μπα, κατά την οποία περί­που 750.000 Παλαι­στί­νιοι εκδιώ­χθη­καν από τα σπί­τια τους κατά τη διάρ­κεια του πολέ­μου του 1948 που οδή­γη­σε στη δημιουρ­γία του κρά­τους του Ισραήλ».

«Το λέω αυτό ως ιστο­ρι­κός που έχει μελε­τή­σει τις γενο­κτο­νί­ες και έχει περά­σει πολ­λά χρό­νια γρά­φο­ντας για τη μαζι­κή βία των Ισραη­λι­νών κατά των Παλαι­στι­νί­ων. Έχω γρά­ψει για την αποι­κιο­κρα­τία των εποί­κων και την εβραϊ­κή κυριαρ­χία στο Ισρα­ήλ, τη δια­στρέ­βλω­ση της ιστο­ρί­ας του Ολο­καυ­τώ­μα­τος για την ενί­σχυ­ση της ισραη­λι­νής βιο­μη­χα­νί­ας όπλων, την εργα­λειο­ποί­η­ση των κατη­γο­ριών περί αντι­ση­μι­τι­σμού για τη δικαιο­λό­γη­ση της ισραη­λι­νής βίας κατά των Παλαι­στι­νί­ων και το ρατσι­στι­κό καθε­στώς του ισραη­λι­νού απαρτ­χάιντ. Τώρα, μετά την επί­θε­ση της Χαμάς το Σάβ­βα­το και τη μαζι­κή δολο­φο­νία περισ­σό­τε­ρων από 1.000 ισραη­λι­νών πολι­τών, συμ­βαί­νει το χει­ρό­τε­ρο από τα χει­ρό­τε­ρα», γρά­φει ο Σεγκάλ.

Ο Ισραη­λι­νός καθη­γη­τής Ιστο­ρί­ας υπο­γραμ­μί­ζει πως οι ηγέ­τες της Δύσης κλι­μα­κώ­νουν τη ρατσι­στι­κή ρητο­ρι­κή ενα­ντί­ον των Παλαι­στι­νί­ων με μια απάν­θρω­πη γλώσ­σα που έχει ως σαφή πρό­θε­ση να δικαιο­λο­γή­σει την ευρεί­ας κλί­μα­κας κατα­στρο­φή των Παλαι­στι­νί­ων και να παρα­κάμ­ψει τις δια­κρί­σεις μετα­ξύ των μαχη­τών της Χαμάς και των αμά­χων της Γάζας, απο­κρύ­πτο­ντας το ευρύ­τε­ρο πλαί­σιο της αποι­κιο­κρα­τί­ας και της κατο­χής του κρά­τους του Ισραήλ.

Ακό­μη, ο Σεγκάλ σημειώ­νει ότι «δεν είναι όμως μόνο οι ηγέ­τες του Ισρα­ήλ που χρη­σι­μο­ποιούν τέτοια ορο­λο­γία» καθώς ανά­λο­γη δια­τύ­πω­ση έκα­νε και «ένας συνε­ντευ­ξια­ζό­με­νος στο ισραη­λι­νό Κανά­λι 14, το οποίο πρό­σκει­ται στον Νετα­νιά­χου, ο οποί­ος κάλε­σε το Ισρα­ήλ να “μετα­τρέ­ψει τη Γάζα σε Δρέσδη”».

«Το Κανά­λι 12, ο πιο δημο­φι­λής ειδη­σε­ο­γρα­φι­κός σταθ­μός του Ισρα­ήλ, δημο­σί­ευ­σε ένα ρεπορ­τάζ για αρι­στε­ρούς Ισραη­λι­νούς που καλούν να «στή­σου­με χωρό στα ερεί­πια της Γάζας». Εν τω μετα­ξύ, οι ανα­φο­ρές σε γενο­κτο­νία ‑εκκλή­σεις να «δια­γρά­ψουν από το χάρ­τη» και «να ισο­πε­δώ­σουν» τη Γάζα- είναι διαρ­κώς παρού­σες στα ισραη­λι­νά μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης. Στο Τελ Αβίβ, κρέ­μα­σαν από μια γέφυ­ρα ένα πανό που γρά­φει «να μην μεί­νει κανέ­νας κάτοι­κος της Γάζας», επισημαίνει.

Τέλος, ο Σεγκάλ κατα­λή­γει πως η γενο­κτο­νι­κή επί­θε­ση του Ισρα­ήλ στη Γάζα είναι οφθαλ­μο­φα­νής και ότι ο στό­χος του Ισρα­ήλ είναι να εξα­φα­νί­σει τους Παλαι­στί­νιους της Γάζας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο