Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση — αστικά κόμματα: Ταΐζουν τη φωτιά του πολέμου και την εξόντωση του παλαιστινιακού λαού…

«Φωτιά» έχει πάρει και το αερο­πο­ρι­κό σκέ­λος της Σού­δας, καθώς η κυβέρ­νη­ση, με βάση την κατά­πτυ­στη Συμ­φω­νία για τις Βάσεις, αλλά και τη σύμ­φω­νη γνώ­μη των λοι­πών αστι­κών δυνά­με­ων, είναι χωμέ­νη μέχρι τα μπού­νια στις αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές επι­χει­ρή­σεις στή­ρι­ξης του Ισρα­ήλ που μακε­λεύ­ει ξανά τον παλαι­στι­νια­κό λαό.

Συγκε­κρι­μέ­να, στη Σού­δα μετα­στάθ­μευ­σε κατα­σκο­πευ­τι­κό αερο­σκά­φος της USAF τύπου RC-135V «Rivet Joint» (με ενι­σχυ­μέ­νες δυνα­τό­τη­τες συλ­λο­γής πλη­ρο­φο­ριών και ηλε­κτρο­νι­κού πολέ­μου και πάνω από 30 άτο­μα πλή­ρω­μα), ξεκι­νώ­ντας ήδη τις πτή­σεις στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, τόσο πάνω από την περιο­χή όπου επι­χει­ρούν αμε­ρι­κα­νι­κά πολε­μι­κά πλοία, όσο και στα ανοι­κτά των ακτών του Ισρα­ήλ και της Γάζας.

Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα σημειώ­νε­ται και από τις βάσεις των Βρε­τα­νών στην Κύπρο, από όπου απο­γειώ­θη­κε παρό­μοιο αερο­σκά­φος της RAF τύπου Boeing RC-135W για αντί­στοι­χη απο­στο­λή «Signals Intelligence — SIGINT».

Στο ίδιο πλαί­σιο, θυμί­ζου­με ότι στη Σού­δα ελλι­με­νί­στη­καν ήδη αμε­ρι­κα­νι­κά αντι­τορ­πι­λι­κά, «USS Roosevelt» και «USS Thomas Hudner», προ­κει­μέ­νου να ανε­φο­δια­στούν σε καύ­σι­μα και να λάβουν υλι­κο­τε­χνι­κή υπο­στή­ρι­ξη. Τα δύο πλοία είναι στην αρμά­δα συνο­δεί­ας του αερο­πλα­νο­φό­ρου «USS GERALD R. FORD» (πλέ­ει ανοι­χτά της Παλαι­στί­νης) μαζί με το κατα­δρο­μι­κό «USS Normandy» και τα αντι­τορ­πι­λι­κά «USS Ramage» και «USS Carney».

Στο μετα­ξύ, ήδη από τις 10/10 και για «αρχι­κό διά­στη­μα περί­που 30 ημε­ρών» η φρε­γά­τα «ΨΑΡΑ» εντά­χθη­κε στη ναυ­τι­κή δύνα­μη του ΝΑΤΟ SNMG2, ενταγ­μέ­νη δηλα­δή στον ΝΑΤΟι­κό σχε­δια­σμό που κάνει πλά­τες στο κρά­τος — δολο­φό­νο, κι ενώ στην περιο­χή έχει ανά­ψει φιτί­λι ακό­μα και γενι­κευ­μέ­νης σύγκρου­σης. Ταυ­τό­χρο­να, η ίδια η κυβέρ­νη­ση αφή­νει ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο, εφό­σον «υπο­βλη­θεί αίτη­μα», η SNMG2, άρα και η ελλη­νι­κή φρε­γά­τα, να εντα­χθεί στην αρμά­δα συνο­δεί­ας του «USS GERALD R. FORD».

Εξάλ­λου, έτε­ρη φρε­γά­τα, η «ΣΑΛΑΜΙΣ», είναι στην ίδια περιο­χή, ενταγ­μέ­νη στην επι­χεί­ρη­ση UNIFIL, η οποία επι­σή­μως από το 2006 «επι­βλέ­πει» την τήρη­ση της λεγό­με­νης Συμ­φω­νί­ας του Λιβά­νου. Στην ουσία επι­τη­ρεί τον απο­κλει­σμό του Λιβά­νου με πρό­σχη­μα να μην περά­σουν όπλα στην οργά­νω­ση Χεζ­μπο­λάχ, άρα και αυτή βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο των εξελίξεων.

Επι­πλέ­ον, καθώς όλη η λεκά­νη της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου βρά­ζει από τους αντα­γω­νι­σμούς, κι άλλη ελλη­νι­κή φρε­γά­τα πλέ­ει στα ανοι­χτά επι­κίν­δυ­νης ζώνης, συγκε­κρι­μέ­να η «ΑΙΓΑΙΟΝ», που επι­χει­ρεί στο πλαί­σιο της επι­χεί­ρη­σης της ΕΕ «IRINI», η οποία επι­σή­μως «τρέ­χει» για την τήρη­ση του εμπάρ­γκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Ταξίδι στο Ισραήλ ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

Σε αυτό το φόντο, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης είχε ήδη από την Κυρια­κή τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον Πρό­ε­δρο της Αιγύ­πτου Αμπ­ντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στον οποίο φέρε­ται να υπο­γράμ­μι­σε την «ανά­γκη να απο­τρα­πεί μια ανθρω­πι­στι­κή κρί­ση». Επί­σης, συμ­φώ­νη­σαν ότι «είναι σημα­ντι­κό να φτά­σει ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια στη Γάζα», ενώ εξέ­φρα­σαν την «ανη­συ­χία» τους «για το ενδε­χό­με­νο κλι­μά­κω­σης και διά­χυ­σης της κρί­σης σε ολό­κλη­ρη την περιο­χή». Ενώ το ίδιο μήνυ­μα σύμ­φω­να με τις κυβερ­νη­τι­κές διαρ­ρο­ές σκο­πεύ­ει να μετα­φέ­ρει και δια ζώσης ο πρω­θυ­πουρ­γός στον «σύμ­μα­χο» Νετα­νιά­χου, αφού προ­γραμ­μα­τί­ζει ταξί­δι στο Ισρα­ήλ.

Της υπο­κρι­σί­ας το ανά­γνω­σμα δηλα­δή, την ώρα που η κυβέρ­νη­ση μπλέ­κε­ται όλο και πιο βαθιά στα ΝΑΤΟι­κά σχέ­δια και κάνει πλά­τες στο Ισρα­ήλ ρίχνο­ντας «λάδι στη φωτιά» μιας γενι­κευ­μέ­νης σύγκρουσης.

Εξάλ­λου, χτες ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Γ. Γερα­πε­τρί­της, είχε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον Παλαι­στί­νιο ομό­λο­γό του, Ριάντ Αλ Μαλί­κι. Ο Ελλη­νας υπουρ­γός ανα­φέρ­θη­κε στο σχέ­διο πέντε σημεί­ων για τη «δια­χεί­ρι­ση της κρί­σης», που παρου­σί­α­σε την προη­γού­με­νη βδο­μά­δα στη Σύνο­δο των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών της ΕΕ και κρα­τών — μελών του Συμ­βου­λί­ου Συνερ­γα­σί­ας του Κόλ­που. Επι­σή­μως, μίλη­σαν για την «ανά­γκη να απο­τρα­πεί κλι­μά­κω­ση της κρί­σης σε περι­φε­ρεια­κό επί­πε­δο» και συμ­φώ­νη­σαν «να δια­τη­ρή­σουν ανοι­κτό δίαυ­λο επι­κοι­νω­νί­ας για τις εξε­λί­ξεις στη Μέση Ανατολή».

«Κοινό όραμα» εμπλοκής και με Λονδίνο

Στο μετα­ξύ, ταΐ­ζο­ντας η κυβέρ­νη­ση με το άλλο χέρι τη φωτιά του πολέ­μου, ο υπουρ­γός Αμυ­νας Ν. Δέν­διας έφτα­σε στο Λον­δί­νο για «συνά­ντη­ση εργα­σί­ας» με τον νέο ομό­λο­γό του, Grant Shapps. Ο Δέν­διας δήλω­νε κατό­πιν ότι είχαν «μακρά συνο­μι­λία, καταρ­χάς για την κατά­στα­ση που δημιουρ­γή­θη­κε μετά την εγκλη­μα­τι­κή επί­θε­ση της Χαμάς στο Ισρα­ήλ», ότι έκα­ναν «μια αμοι­βαία ανά­γνω­ση της σημε­ρι­νής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας» και επί­σης συμ­φώ­νη­σαν «για τη διαρ­κή ανταλ­λα­γή πλη­ρο­φο­ριών και από­ψε­ων κατά την εξέ­λι­ξη αυτής της κατάστασης».

Επί­σης συζή­τη­σαν για την κατά­στα­ση στην Ουκρα­νία και «για τη στε­νή συνερ­γα­σία των Ενό­πλων Δυνά­με­ων των δύο χωρών μας», με τον Δέν­δια να τονί­ζει ότι προ­σβλέ­πει «σε μία πάρα πολύ στε­νή συνερ­γα­σία με το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο», καθώς «είναι ένας γνω­στός, αξιό­πι­στος πάρο­χος ασφά­λειας και νομί­ζω ότι μπο­ρού­με να διδα­χθού­με πολ­λά, ιδιαί­τε­ρα από τον μηχα­νι­σμό που έχει, απορ­ρό­φη­σης των διδαγ­μά­των από τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία».

Θυμί­ζου­με επ’ αυτού, τον Φλε­βά­ρη οι δυο κυβερ­νή­σεις υπέ­γρα­ψαν «Δήλω­ση Κοι­νού Ορά­μα­τος» («Joint Vision Statement»), η οποία «επι­βε­βαιώ­νει τη δέσμευ­ση της Ελλά­δος και του Ην. Βασι­λεί­ου για αμοι­βαία υπο­στή­ρι­ξη και συν­δρο­μή προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στούν κοι­νές προ­κλή­σεις και επι­τευ­χθούν οι κοι­νοί στό­χοι στον τομέα ασφά­λειας, καθώς επί­σης για εμβά­θυν­ση της αμυ­ντι­κής συνερ­γα­σί­ας», ενώ ταυ­τό­χρο­να υπο­γραμ­μί­ζουν «τη δέσμευ­σή τους στην αντι­με­τώ­πι­ση των απει­λών για την ειρή­νη και την ασφά­λεια στη Μεσό­γειο». Συμ­φώ­νη­σαν επί­σης να καταρ­τί­ζουν κάθε χρό­νο έναν «Οδι­κό Χάρ­τη» που θα περι­λαμ­βά­νει τις «προ­τε­ραιό­τη­τες της αμυ­ντι­κής συνερ­γα­σί­ας», ενώ καθιε­ρώ­νε­ται ετή­σιος «Διά­λο­γος για την Ασφά­λεια και την Αμυ­να», προ­κει­μέ­νου «να γίνε­ται επι­σκό­πη­ση της προ­ό­δου και διε­ρευ­νώ­νται νέες πρω­το­βου­λί­ες για περαι­τέ­ρω ανά­πτυ­ξη της διμε­ρούς συνερ­γα­σί­ας στον τομέα της άμυ­νας και της ασφά­λειας», με το περιε­χό­με­νο, βέβαια, που τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα δίνουν στις τέτοιες έννοιες.

Προη­γού­με­να, ο Δέν­διας άνοι­ξε τις εργα­σί­ες στο Ελλη­νο-Βρε­τα­νι­κό Συμπό­σιο 2023, με θέμα «Ενερ­γεια­κή Ασφά­λεια και Βιω­σι­μό­τη­τα στην Ευρώ­πη». Ο Δέν­διας μίλη­σε εκεί για τις «παγκό­σμιες προ­κλή­σεις ασφα­λεί­ας», τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία και τις «τρο­μο­κρα­τι­κές ενέρ­γειες της Χαμάς, που κατα­δι­κά­ζο­νται από τη Διε­θνή Κοι­νό­τη­τα και τη χώρα μας». Επί­σης, σκια­γρα­φώ­ντας στό­χους των ντό­πιων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, ανέ­δει­ξε «τον ρόλο της Ελλά­δας ως κόμ­βου για την ενερ­γεια­κή ασφά­λεια της Ευρώ­πης», μιλώ­ντας για τις «στρα­τη­γι­κές επι­λο­γές» της κυβέρ­νη­σης στον τομέα της Ενέρ­γειας, τονί­ζο­ντας ότι «η Ελλά­δα έχει κατα­στεί ένας αξιό­πι­στος ενερ­γεια­κός κόμ­βος για τον εφο­δια­σμό όχι μόνο των Βαλ­κα­νί­ων αλλά και της Κεντρι­κής και Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης», υπη­ρε­τώ­ντας και σε αυτό το πεδίο τον ευρω­α­τλα­ντι­κό σχεδιασμό.

Σήμε­ρα ο Δέν­διας θα συνα­ντη­θεί στο Λον­δί­νο με τον βου­λευ­τή και αρμό­διο θεμά­των Αμυ­νας του Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος, John Healey, όπως και με την βαρώ­νη Julie Smith of Newnham, αρμό­δια των Φιλε­λεύ­θε­ρων Δημο­κρα­τών στη Βου­λή των Λόρ­δων για θέμα­τα Αμυνας.

Πηγή: Εφη­με­ρί­δα «Ριζο­σπά­στης»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο