Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραηλινό πλήγμα στην Ιρανική Πρεσβεία της Συρίας με 11 νεκρούς

Του­λά­χι­στον 11 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν στο ισραη­λι­νό πλήγ­μα ενα­ντί­ον του προ­ξε­νι­κού τμή­μα­τος της ιρα­νι­κής πρε­σβεί­ας στη Δαμα­σκό, σύμ­φω­να με νεό­τε­ρο απο­λο­γι­σμό που δημο­σιο­ποί­η­σε το Συρια­κό Παρα­τη­ρη­τή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιωμάτων.

«Ο απο­λο­γι­σμός των ισραη­λι­νών πληγ­μά­των στο προ­ξε­νι­κό γρα­φείο της ιρα­νι­κής πρε­σβεί­ας ανέρ­χε­ται σε 11 νεκρούς: οκτώ Ιρα­νούς, δύο Σύρους και έναν Λιβα­νέ­ζο», δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Ράμι Άμπ­ντελ Ραχ­μάν, διευ­θυ­ντής της ΜΚΟ που εδρεύ­ει στη Βρε­τα­νία και δια­θέ­τει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία. Διευ­κρί­νι­σε ότι δεν υπάρ­χουν άμα­χοι μετα­ξύ των νεκρών.

Νωρί­τε­ρα, η Τεχε­ρά­νη διε­μή­νυ­σε πως στο Ισρα­ήλ θα ανή­κει η ευθύ­νη για τις συνέ­πειες που θα έχει η επί­θε­ση στην ιρα­νι­κή πρε­σβεία στη Δαμα­σκό, μετέ­δω­σαν τα κρα­τι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης του Ιράν, επι­κα­λού­με­να δηλώ­σεις του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Χοσε­ΐν Αμίρ-Αμπ­ντο­λα­χιάν, σε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον Σύρο ομό­λο­γό του.

Ο πρε­σβευ­τής του Ιράν στη Δαμα­σκό, ο Χοσε­ΐν Ακμπα­ρί, δια­βε­βαί­ω­σε ότι η χώρα του «θα απα­ντή­σει απο­φα­σι­στι­κά» στο πλήγ­μα από το οποίο σκο­τώ­θη­καν του­λά­χι­στον επτά μέλη των Φρου­ρών της Επα­νά­στα­σης, μετα­ξύ αυτών δύο διοι­κη­τές των ειδι­κών δυνά­με­ων. Το κτί­ριο «χτυ­πή­θη­κε από έξι πυραύ­λους που εκτο­ξεύ­τη­καν από μαχη­τι­κά F-35», είπε σε δημο­σιο­γρά­φους ο Ακμπα­ρί.

Από την πυραυ­λι­κή επί­θε­ση κατα­στρά­φη­κε σχε­δόν ολο­σχε­ρώς το προ­ξε­νι­κό γρα­φείο που βρί­σκε­ται ακρι­βώς δίπλα στο κτί­ριο της ιρα­νι­κής πρε­σβεί­ας, στην πρό­σο­ψη του οποί­ου υπάρ­χει ένα τερά­στιο πορ­τρέ­το του στρα­τη­γού Σου­λεϊ­μα­νί, αρχι­τέ­κτο­να των ιρα­νι­κών στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων στη Μέση Ανα­το­λή ο οποί­ος δολο­φο­νή­θη­κε από αμε­ρι­κα­νι­κό drone στο Ιράκ τον Ιανουά­ριο του 2020.

Το Ισρα­ήλ έχει εξα­πο­λύ­σει εκα­το­ντά­δες αερο­πο­ρι­κά πλήγ­μα­τα στη Συρία από τότε που ξέσπα­σε ο εμφύ­λιος πόλε­μος στη γει­το­νι­κή του χώρα, πριν από 13 χρό­νια, βάζο­ντας κυρί­ως στο στό­χα­στρο δυνά­μεις που υπο­στη­ρί­ζο­νται από το Ιράν και θέσεις του συρια­κού στρα­τού. Κλι­μά­κω­σε τις επι­θέ­σεις μετά την έναρ­ξη του πολέ­μου με τη Χαμάς, την Οκτω­βρί­ου, καθώς η έντα­ση κορυ­φώ­νε­ται στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Μέσης Ανα­το­λής.

Το Ισρα­ήλ σπα­νί­ως σχο­λιά­ζει κατά περί­πτω­ση τα πλήγ­μα­τα στη Συρία, αλλά έχει τονί­σει επα­νει­λημ­μέ­νως ότι δεν θα επι­τρέ­ψει στο Ιράν — το οποίο υπο­στη­ρί­ζει την κυβέρ­νη­ση του προ­έ­δρου Μπα­σάρ αλ Άσαντ — να ενι­σχύ­σει την παρου­σία του στη γει­το­νι­κή χώρα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο