Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλίας

Σημα­ντι­κές ζημιές προ­κά­λε­σε η έντο­νη χαλα­ζό­πτω­ση των τελευ­ταί­ων ημε­ρών στη φυτι­κή αλλά και τη ζωι­κή παρα­γω­γή, σε περιο­χές της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Καρ­δί­τσας. Πρό­κει­ται για καλ­λιέρ­γειες βαμ­βα­κιού, σιτη­ρών, βιο­μη­χα­νι­κής τομά­τας και πιπε­ριάς, πεπο­νιών και καρ­που­ζιών, καθώς και σε θερ­μο­κη­πια­κές και στα­βλι­κές εγκα­τα­στά­σεις, βυθί­ζο­ντας σε από­γνω­ση τους παρα­γω­γούς, οι οποί­οι ζητούν να ληφθούν όλα τα ανα­γκαία μέτρα, προ­κει­μέ­νου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμε­σα οι εκτι­μή­σεις και οι κατα­γρα­φές του συνό­λου των ζημιών στις καλ­λιέρ­γειες των χωριών που έχουν πληγεί.

karditsa

Στο δήμο Σοφά­δων, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση της δημο­τι­κής αρχής, η αυτο­ψία ειδι­κού κλι­μα­κί­ου, ανέ­δει­ξε την έκτα­ση αλλά και το μέγε­θος της κατα­στρο­φής που σε πολ­λές περι­πτώ­σεις ανέρ­χε­ται στο 100%. Μεγά­λες ζημιές έως και ολο­κλη­ρω­τι­κή κατα­στρο­φή κατα­γρά­φο­νται στο Καρ­πο­χώ­ρι, στην Αγία Παρα­σκευή, στην ‘Αμπε­λο, στο Δασο­χώ­ρι, στο Μελισ­σο­χώ­ρι, στους Σοφά­δες και στο Λου­τρό. Στην ΤΚ Καρ­πο­χω­ρί­ου ζημιές υπέ­στη­σαν σχε­δόν το 85% των καλ­λιερ­γή­σι­μων εκτάσεων.

Μεγά­λες ζημιές σε καλ­λιέρ­γειες από τη χαλα­ζό­πτω­ση σημειώ­θη­κε και σε χωριά του δήμου Φαρ­κα­δό­νας της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Τρι­κά­λων. Οι ζημιές αφο­ρούν σε βαμ­βά­κι, καλα­μπό­κι, τρι­φύλ­λια, μπο­στα­νοει­δή, ζαρ­ζα­βα­τι­κά και θερμοκήπια.

karditsa2

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ : Απαιτεί την άμεση αποζημίωση αγροτών και κτηνοτρόφων για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση

Να απο­ζη­μιω­θούν άμε­σα οι αγρό­τες και οι κτη­νο­τρό­φοι της περιο­χής από τις ζημιές που προ­κά­λε­σε η χαλα­ζό­πτω­ση, απαι­τεί η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Καρ­δί­τσας του ΚΚΕ που τονί­ζει πως «για άλλη μια φορά οι αγρό­τες και οι κτη­νο­τρό­φοι της Καρ­δί­τσας βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­ποι με τη νέα τερά­στια απώ­λεια του εισο­δή­μα­τός τους μετά το χτε­σι­νό μπου­ρί­νι που έπλη­ξε πολ­λές περιο­χές του Νομού. Η έντο­νη χαλα­ζό­πτω­ση προ­κά­λε­σε τερά­στιες ζημιές στη φυτι­κή αλλά και τη ζωι­κή παραγωγή».

Υπο­γραμ­μί­ζει πως οι ζημιές εκτεί­νο­νται σε χωριά του Δήμου Παλα­μά, του Δήμου Σοφά­δων αλλά και του Δήμου Καρ­δί­τσας ενώ «πάνω από 70.000 χιλιά­δες στρέμ­μα­τα καλ­λιερ­γειών (βαμ­βά­κι, καλα­μπό­κι, τρι­φύλ­λι, πεπό­νι κ.ά.) καθώς και σπί­τια, στά­βλοι, θερ­μο­κή­πια, απο­θή­κες και εξο­πλι­σμός κατα­στρά­φη­καν μέσα σε λίγα λεπτά φέρ­νο­ντας τους βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες σε από­γνω­ση για άλλη μια φορά μέσα σε ένα χρόνο».

Επι­ση­μαί­νει ακό­μα ότι οι κτη­νο­τρό­φοι «πριν καλά-καλά προ­λά­βουν να “σηκώ­σουν κεφά­λι” από τις κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες του “Ιανού”, είδαν και πάλι τους κόπους της χρο­νιάς να χάνο­νται, τη στιγ­μή μάλι­στα που ήδη βρί­σκο­νται σε δει­νή θέση εξαι­τί­ας της δια­χρο­νι­κά εφαρ­μο­ζό­με­νης, στο πλαί­σιο της ΚΑΠ, κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής που έχει ως απο­τέ­λε­σμα το αυξη­μέ­νο κόστος παρα­γω­γής, τις εξευ­τε­λι­στι­κές τιμές στα προ­ϊ­ό­ντα τους, τη φορο­λη­στεία στα πενι­χρά εισο­δή­μα­τά τους, τα υπέ­ρο­γκα ασφά­λι­στρα, τον κίν­δυ­νο κατά­σχε­σης και πλει­στη­ρια­σμού των περιου­σιών τους».

karditsa3

Παράλ­λη­λα, η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή ανα­φέ­ρει ότι για άλλη μια φορά απο­δει­κνύ­ε­ται ότι οι αγρό­τες του Νομού βρί­σκο­νται συνε­χώς αντι­μέ­τω­ποι με την έλλει­ψη μέτρων προ­στα­σί­ας της παρα­γω­γής τους από τα και­ρι­κά φαι­νό­με­να, αλλά και με την έλλει­ψη των απα­ραί­τη­των υπο­δο­μών που θα μπο­ρού­σαν να μειώ­σουν στο ελά­χι­στο τις ζημιές της αγρο­τι­κής παρα­γω­γής, σημειώ­νο­ντας πως «είναι τερά­στιες οι ευθύ­νες όλων των κυβερ­νή­σε­ων (ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ) γι’ αυτή την κατά­στα­ση που ενώ η επι­στή­μη και η τεχνο­λο­γία μπο­ρεί να προ­βλέ­ψει και να προ­στα­τεύ­σει από τα και­ρι­κά φαι­νό­με­να, δεν παίρ­νο­νται τα ανα­γκαία μέτρα, βάζο­ντας τις ανά­γκες των μικρο­με­σαί­ων αγο­ρών στο ζύγι του κόστους-οφέλους».

«Καλού­με όλους τους βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες να μη δεί­ξουν καμία εμπι­στο­σύ­νη σε όποιες υπο­σχέ­σεις δοθούν από την κυβέρ­νη­ση. Υπάρ­χει πλού­σια πεί­ρα από τις κατα­στρο­φι­κές ζημιές του “Ιανού” όπου ακό­μα εκα­το­ντά­δες αγρό­τες περι­μέ­νουν τις απα­ντή­σεις στις ενστά­σεις που έκα­ναν για τις άδι­κες εκτι­μή­σεις του ΕΛΓΑ. Να αξιο­ποι­ή­σουν την πλού­σια αγω­νι­στι­κή τους πεί­ρα και να πάρουν την υπό­θε­ση στα χέρια τους. Μέσα από τους αγρο­τι­κούς συλ­λό­γους και την ομο­σπον­δία να διεκ­δι­κή­σουν τα δίκαια αιτή­μα­τα τους, για­τί ξέρουν καλά πως ό,τι έχουν κερ­δί­σει μέχρι σήμε­ρα το κατά­φε­ραν μέσα από τον οργα­νω­μέ­νο τους αγώ­να, στη­ρι­ζό­με­νοι στις δικές τους δυνά­μεις» τονί­ζει και ξεκα­θα­ρί­ζει πως «το ΚΚΕ θα πάρει όλες εκεί­νες τις πρω­το­βου­λί­ες ώστε να στη­ρί­ξει την άμε­ση υλο­ποί­η­ση των δίκαιων αιτη­μά­των των βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών, ανα­δει­κνύ­ο­ντας ταυ­τό­χρο­να τους υπαί­τιους για αυτή την κατάσταση».

Συγκε­κρι­μέ­να, η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Καρ­δί­τσας του ΚΚΕ απαιτεί:

– Να ληφθούν όλα τα ανα­γκαία μέτρα, προ­κει­μέ­νου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμε­σα οι εκτι­μή­σεις και οι κατα­γρα­φές του συνό­λου των ζημιών στις καλ­λιέρ­γειες των χωριών που έχουν πληγεί.

– Να απο­ζη­μιω­θούν επι­τέ­λους δίκαια και έγκαι­ρα οι αγρό­τες για το 100% των ζημιών που υπέ­στη­σαν, με αλλα­γή του κανο­νι­σμού του ΕΛΓΑ και επαρ­κή χρη­μα­το­δό­τη­σή του με βάση τις ανά­γκες, από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.

– Άμε­ση απο­κα­τά­στα­ση και απο­ζη­μί­ω­ση στο 100% της ζημιάς που υπέ­στη­σαν σπί­τια, στά­βλοι, θερ­μο­κή­πια, απο­θή­κες και εξοπλισμό.

– Να ανα­στα­λούν οι πλη­ρω­μές των υπο­χρε­ώ­σε­ων των πλη­γέ­ντων αγρο­τών σε τρά­πε­ζες, ΔΕΚΟ, εφο­ρία κλπ. του­λά­χι­στον μέχρι την κατα­βο­λή των απο­ζη­μιώ­σε­ων για τη χαμέ­νη παρα­γω­γή τους.

– Με ευθύ­νη και δαπά­νη του κρά­τους να αξιο­ποι­η­θούν όλα τα δια­θέ­σι­μα μέσα που δια­θέ­τει η ανά­πτυ­ξη της επι­στή­μης, ώστε να εξα­σφα­λι­στεί πρό­λη­ψη από τις ζημιές που προ­κα­λεί το χαλάζι.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο