Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισόπαλο το ντέρμπι Ολυμπιακού — ΑΕΚ — Ωφελημένος ο Παναθηναϊκός

Μόνο το γκολ έλει­ψε από το ντέρ­μπι της 13ης αγω­νι­στι­κής ανά­με­σα στον Ολυ­μπια­κό και την ΑΕΚ, που βρή­κε τις ομά­δες ισό­πα­λες 0–0 στο «Γ. Καραϊ­σκά­κης» και ωφε­λη­μέ­νο τον… Πανα­θη­ναϊ­κό, που είδε τη δια­φο­ρά από την Ένω­ση να αυξά­νε­ται στους 8 και από τους «ερυ­θρό­λευ­κους» στους 12 βαθ­μούς, αντίστοιχα.

Στο πρώ­το ημί­χρο­νο η κυριαρ­χία της ΑΕΚ ήταν αναμ­φι­σβή­τη­τη. Η Ένω­ση «μπλό­κα­ρε» την ανά­πτυ­ξη του Ολυ­μπια­κού μην αφή­νο­ντας τους Χουάνγκ (κατά κύριο λόγο) και Χάμες να «ανα­πνεύ­σουν», ενώ την ίδια ώρα η ταχύ­τη­τα του Λιβάι Γκαρ­σία και οι εμπνεύ­σεις του Γκα­τσί­νο­βιτς δημιούρ­γη­σαν μεγά­λα προ­βλή­μα­τα στην αμυ­ντι­κή λει­τουρ­γία των «ερυ­θρό­λευ­κων», όπου δέσπο­ζε ο Παπα­στα­θό­που­λος που προ­σπα­θού­σε (και κατόρ­θω­νε) να «μπα­λώ­νει» κενά.

Ύστε­ρα από ένα ισορ­ρο­πη­μέ­νο πρώ­το τέταρ­το, η Ένω­ση κατέ­γρα­ψε την πρώ­τη μεγά­λη στιγ­μή στο ντέρ­μπι στο 16ο λεπτό: ο Γκα­τσί­νο­βιτς έβγα­λε την κάθε­τη πάσα, ο Λιβάι Γκαρ­σία έκα­νε την κίνη­ση και πλά­σα­ρε τον Πασχα­λά­κη που είχε συγκρου­στεί με τον Ντόη, αλλά ο Παπα­στα­θό­που­λος πρό­λα­βε να απο­μα­κρύ­νει λίγο πριν η μπά­λα περά­σει τη γραμμή.

Τρία λεπτά αργό­τε­ρα ήταν η σει­ρά του Πασχα­λά­κη να απο­κρού­σει σωτή­ρια με τα πόδια την προ­σπά­θεια του Ρότα, ενώ στο 28΄ ο διε­θνής τερ­μα­το­φύ­λα­κας επε­νέ­βη βγαί­νο­ντας ταχύ­τα­τα και διώ­χνο­ντας με τάκλιν προ του Γκαρ­σία, σε απρό­σε­κτο γύρι­σμα του Εμβιλά.

Ο… κύκλος των χαμέ­νων ευκαι­ριών ολο­κλη­ρώ­θη­κε για τους φιλο­ξε­νού­με­νους στο 37΄, όταν Πινέ­δα, Γκα­τσί­νο­βιτς και Γκαρ­σία συν­δυά­στη­καν ταχύ­τα­τα, από τον αυτο­μα­τι­σμό προ­έ­κυ­ψε έξο­χη πάσα του Σέρ­βου στον επι­θε­τι­κό της ομά­δας του, αλλά εκεί­νος σού­τα­ρε άσχη­μα με το αριστερό.

Στο δεύ­τε­ρο ημί­χρο­νο ήταν ο Ολυ­μπια­κός που ξεκί­νη­σε πιο δυνα­τά, πίε­σε ψηλά και στο 49΄ σε σουτ του Μασού­ρα η μπά­λα πέρα­σε λίγο δίπλα από το αρι­στε­ρό δοκά­ρι του Αθα­να­σιά­δη, στο 50΄ σουτ του Εμβι­λά έφυ­γε ψηλά πάνω από το δοκά­ρι, ενώ στο 58΄ ακυ­ρώ­θη­κε γκολ του Χάμες για οφσάιντ του Μασού­ρα, που είχε δώσει την ασίστ.

Σε αυτό το διά­στη­μα οι παί­κτες του Ματί­ας Αλμέι­δα φάνη­καν για πρώ­τη φορά στο 67΄, όταν ο Γκαρ­σία βγή­κε τετ α τετ αλλά ήταν πλά­για και ο Πασχα­λά­κης απέ­κρου­σε σε κόρνερ.

Η ευκαι­ρία του αγώ­να, ωστό­σο, ανή­κε στον Ολυ­μπια­κό, ήταν διπλή και κατα­γρά­φη­κε στο 74ο λεπτό, όταν ο Μπα­κα­μπού γύρι­σε την μπά­λα στη μικρή περιο­χή και αρχι­κά ο Παπα­στα­θό­που­λος με τον Γκά­ρι Ροντρί­γκες στη συνέ­χεια να στέλ­νουν την μπά­λα, σχε­δόν εξ επα­φής, έστει­λαν την μπά­λα (με κεφα­λιά και σουτ αντί­στοι­χα) πάνω σε Αθα­να­σιά­δη και Βίντα!

Στο 86΄ και σε κόρ­νερ του Μάντα­λου ο Μου­κου­ντί πήρε την κεφα­λιά αλλά η μπά­λα πήγε στο κέντρο της εστί­ας, στην αγκα­λιά του Πασχα­λά­κη, ενώ δύο λεπτά αργό­τε­ρα, πάλι σε εκτέ­λε­ση κόρ­νερ, ήταν ο Φαν Βερτ που κινή­θη­κε στο πρώ­το δοκά­ρι κι έπια­σε την κεφα­λιά, στέλ­νο­ντας την μπά­λα δίπλα από το δεξί δοκά­ρι, στην τελευ­ταία μεγά­λη στιγ­μή του ντέρμπι.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γκλεν Νάιμπεργκ

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ρέαμ­π­τσουκ, Παπα­στα­θό­που­λος, Εμβι­λά — Άμρα­μπατ, Μου­κου­ντί, Αραούχο

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ Γκον­ζά­λεθ): Πασχα­λά­κης, Άβι­λα (89΄ Αγκ. Καμα­ρά), Παπα­στα­θό­που­λος, Ντόι, Ρέαμ­π­τσουκ, Εμβι­λά, Ινμπόμ Χουάνγκ, Μασού­ρας (60΄ Γκ. Ροντρί­γκες), Χάμες (89΄ Φορ­τού­νης), Μπιέλ (82΄ Βρου­σάι), Μπα­κα­μπού (82΄ Ελ Αραμπί).

ΑΕΚ (Ματί­ας Αλμέι­δα): Αθα­να­σιά­δης, Ρότα, Βίντα, Μου­κου­ντί, Μοχα­μά­ντι, Άμρα­μπατ (75΄Φαν Βερτ), Πινέ­δα (82΄ Μάντα­λος), Γιόν­σον, Γκα­τσί­νο­βιτς, Αρα­ού­χο, Λιβάι Γκαρσία.

Πηγή: ΑΠΕ

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο