Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία — κακοκαιρία: Εννεαμελής οικογένεια πνιγηκε την ώρα που έτρωγαν

Δέκα άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους από το κύμα κακο­και­ρί­ας που πλήτ­τει την ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Παλέρ­μο, πρω­τεύ­ου­σα της Σικελίας.

Λόγω των συνε­χών βρο­χο­πτώ­σε­ων, τα νερά πλημ­μύ­ρι­σαν ένα σπί­τι μέσα στο οποίο έτρω­γε μια πολυ­με­λής οικο­γέ­νεια. Τρία παι­διά, ενός μόλις έτους, τριών και δεκα­πέ­ντε χρό­νων, πνί­γη­καν. Τη ζωή τους έχα­σαν όλα τα υπό­λοι­πα μέλη της οικο­γέ­νειας, εκτός από τον ιδιο­κτή­τη του σπι­τιού και την ανι­ψιά του, που είχαν απο­μα­κρυν­θεί λίγο νωρί­τε­ρα για να πάνε σε κοντι­νό κατά­στη­μα. Η λάσπη και τα νερά εισχώ­ρη­σαν στο σπί­τι και το κατέστρεψαν.

italy3

Περί­οι­κοι κατά­φε­ραν να σωθούν για­τί μόλις είδαν τα νερά να μπαί­νουν ορμη­τι­κά μέσα στα σπί­τια τους, απο­μα­κρύν­θη­καν με αυτο­κί­νη­τα. Κάποιοι άλλοι, σώθη­καν σκαρ­φα­λώ­νο­ντας πάνω σε δέντρα και περί­με­ναν να φθά­σει δύνα­μη της Πυρο­σβε­στι­κής και της υπη­ρε­σί­ας Πολι­τι­κής Προστασίας.

italy2

Οι σφο­δρές βρο­χο­πτώ­σεις και οι ριπές ανέ­μων που πλήτ­τουν την Ιτα­λία τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες στοί­χι­σαν τη ζωή συνο­λι­κά σε του­λά­χι­στον 27 ανθρώ­πους και ισο­πέ­δω­σαν κυριο­λε­κτι­κά τερά­στιες δασι­κές εκτά­σεις, κυρί­ως στον βορρά.

Ενας 44χρονος διευ­θυ­ντής πρα­τη­ρί­ου καυ­σί­μων έχα­σε τη ζωή του χθες το βρά­δυ, στην κοι­νό­τη­τα Βίκα­ρι, στην προ­σπά­θειά του να φτά­σει στον χώρο εργα­σί­ας του όπου ένας εργα­ζό­με­νος είχε εγκλω­βι­στεί, διευ­κρι­νί­ζει το «Agi». Ένας επι­βά­της, ο οποί­ος δεν έχει βρε­θεί ακό­μη, επέ­βαι­νε στο αυτο­κί­νη­το που παρα­σύρ­θη­κε από την ορμή του νερού.

Οι αρχές δεν έχουν κανέ­να νέο για την τύχη ενός για­τρού που οδη­γού­σε το αυτο­κί­νη­τό του στην πόλη Κορ­λε­ό­νε και πιθα­νόν ανα­γκά­στη­κε να το εγκα­τα­λεί­ψει πάνω σε δρό­μο λόγω της κακοκαιρίας.

Επί­σης, ένας Γερ­μα­νός του­ρί­στας που χτυ­πή­θη­κε από κεραυ­νό στη Σαρ­δη­νία και ένας Ιτα­λός που νοση­λευό­ταν εδώ και αρκε­τές ημέ­ρες, επί­σης μετά από χτύ­πη­μα κεραυ­νού, έχα­σαν τη μάχη για τη ζωή, όπως ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η Υπη­ρε­σία Πολι­τι­κής Προστασίας.

Πολ­λά από τα θύμα­τα κατα­πλα­κώ­θη­καν από δέντρα. Η «Coldiretti», η συνο­μο­σπον­δία των ιτα­λι­κών αγρο­τι­κών συνε­ται­ρι­σμών, εκτι­μά σε μια ανα­κοί­νω­σή της ότι οι άνε­μοι κατέ­στρε­ψαν περί­που 14 εκα­τομ­μύ­ρια δέντρα, τα περισ­σό­τε­ρα στη βόρεια Ιταλία.

Από τις καται­γί­δες έχουν πλη­γεί πολ­λές περιο­χές, από τη βορειο­α­να­το­λι­κή Ιτα­λία μέχρι την Σικε­λία στα νοτιο­δυ­τι­κά. Οι χει­ρό­τε­ρες ζημιές έχουν ανα­φερ­θεί στις περιο­χές του Τρε­ντί­νο και του Βένε­το, όπου δρό­μοι κατα­στρά­φη­καν και χωριά απο­κλεί­στη­καν από τις κατο­λι­σθή­σεις. Στις Άλπεις, κοντά στο Μπε­λού­νο, 100 χιλιό­με­τρα βόρεια της Βενε­τί­ας, πεύ­κα και έλα­τα σωριά­στη­καν ολό­κλη­ρα, σαν σπίρτα.

denta

Το φράγ­μα Κομέ­λι­κο Σου­πε­ριό­ρε, βορειό­τε­ρα, κοντά στα σύνο­ρα με την Αυστρία, έχει καλυ­φθεί από τους κορ­μούς δέντρων που έπε­σαν στον ποτα­μό Πιάβε.

«Θα χρεια­στού­με του­λά­χι­στον έναν αιώ­να για να επι­στρέ­ψου­με σε φυσιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση», σημεί­ω­σε η «Coldiretti».

Πολ­λές πλα­τεί­ες και δρό­μοι της Βενε­τί­ας βρί­σκο­νται ακό­μη κάτω από τα νερά, στη χει­ρό­τε­ρη πλημ­μύ­ρα που έχει βιώ­σει η πόλη εδώ και μια δεκα­ε­τία. Ο κυβερ­νή­της του Βένε­το, Λού­κα Τσάια, είπε ότι οι κατα­στρο­φές αγγί­ζουν του­λά­χι­στον το ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο ευρώ.

Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών και αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης Ματέο Σαλ­βί­νι πρό­κει­ται να επι­σκε­φθεί αύριο την περιο­χή αυτή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο